> Leesvoer > Huiskrekels zijn goedgekeurd voor humane voeding!

Huiskrekels zijn goedgekeurd voor humane voeding!

Goed nieuws over de huiskrekel. Vanaf nu mag ook dit insect als voedingsmiddel verkocht en gebruikt worden in Europa. In november 2021 werd de treksprinkhaan al goedgekeurd en eerder dat jaar de meelworm. Nu dus ook de huiskrekel.

Via webshops en in enkele winkels waren krekels al te koop. Waarom was er dan een goedkeuring nodig?

Novel food

Insecten zijn in Europa aangemerkt als ‘novel food’. Dat betekent dat het (relatief) nieuw voedselproduct is voor de Europese markt. Je mag niet zomaar eetbare producten op de markt brengen. Hiervoor moet je eerst aantonen dat het veilig is, hoe het gekweekt of geproduceerd wordt en/of verwerkt wordt.

Een aantal partijen hebben het dossier voor de huiskrekel voorbereid en ingestuurd. Het gaat nu om de huiskrekel (Acheta domesticus). Hierop zijn weer vragen gekomen en die zijn beantwoord. Nadat de procedure is doorlopen en alle vragen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) naar tevredenheid zijn beantwoord, wordt het voedselproduct toegestaan op de Europese markt. Daarna moet het besluit geratificeerd worden door de Europese Commissie. Dat is er nu!

Nieuw kansen

Het belangrijke van dit nieuws is dat er nu geen juridische beperking is om krekels te produceren en te verwerken voor menselijke consumptie. In de afgelopen jaren werd het gedoogd, maar nu is het helemaal legaal. Wij hopen van duurzaaminsecteneten en verwachten dat ook, dat er nu sneller op grotere schaal gekweekt gaat worden en dat grotere voedselverwerkende bedrijven in de insecten zullen stappen. We kunnen dus meer producten verwachten waarin krekels zijn verwerkt, zoals koekjes, soepen en eiwitrijke pasta’s. Insecten bevatten erg veel eiwitten en vitaminen en vormen daarmee een gezonde aanvulling op ons eten. Krekels bevatten zelfs het meeste eiwitten van alle toegestane insecten.

Bron:

https://ec.europa.eu/food/safety/novel-food/authorisations/approval-insect-novel-food_en

door Bas Godschalk
gepost op 12-02-2022
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!