> Ons aanbod > Insectengastles

Insectengastles

Goede en verantwoorde voeding is een veel voorkomend educatiethema op basisscholen. Het is belangrijk voor kinderen om te weten waar hun voeding vandaan komt en welke impact voedselproductie op het milieu heeft. Laten ze er zelf over nadenken en keuzes maken. Een insectengastles wil hieraan een bijdrage geven.

Wat gaan we doen?

We starten met een interactieve presentatie over insecten. Wat zijn het voor diertjes, wat vinden we ervan en wie heeft ze al wel eens gegeten? Daarna kijken we samen waarom ze wereldvriendelijk te kweken zijn en of ze wel gezond zijn. Dat doen we door het spelen van een spel met infographic kaarten. Voor middelbare scholen is er ook een optie om een Kahoot te spelen, met als prijs een insectenlolly.

Om te weten of ze lekker zijn, is er maar één manier om dat zeker te weten: zelf proeven. We proberen verschillende soorten insecten, zoals de meelworm, krekel, sprinkhaan en buffalo’s. Ook gekruide insecten gaan we proeven.

Bij onze gastles richten we een tafel in met verschillende insecten producten en levende meelwormen. Ook geven we een poster, waar alle informatie over het eten van insecten is samengevat. Die kan dan mooi in de klas hangen. De uitgedeelde infographic kaarten mogen de leerlingen houden.

 

We kunnen het nog leuker en leerzamer maken:

Zelf koken met insecten

Wat erg leuk en leerzaam is om te doen, is om lekker zelf met insecten aan de slag te gaan en lekkere hapjes te maken. Dat vergroot de acceptatie en verlaagt de drempel om ze te eten. We hebben speciaal geselecteerde recepten, die relatief eenvoudig te maken te zijn. Voorwaarde is dat de school kookfaciliteiten heeft, waaronder een kookplaat en/of oven.

Insecten kweken

Zelf insecten kweken is een mooie manier om vertrouwd te raken met insecten en om de metamorfose van insecten van dichtbij te kunnen zien. Wij leveren hiervoor speciaal geprepareerde bakjes voor de kweek van meelwormen. De bakjes zijn voorzien van een begin hoeveelheid meelwormen en meelkevers. Een handleiding voor de verzorging en een boekje met verwerkingsopdrachten worden erbij geleverd.

Verwerkingsopdrachten begeleiden

Naast de gastles is het ook mogelijk dat we een verwerkingsopdracht begeleiden, waarbij de leerlingen voor ons (als opdrachtgever) aan de slag gaan om een probleem op te lossen. Denk hierbij aan het promoten van het eten van insecten, het maken van een insectenrecept, het opstellen van een lespakket, of het oplossen van een kweekprobleem.

Gastles

50 – 60 minuten | inclusief proeverij

    Interactieve gastles over insecten

    Digitale presentatie

    Spel met infographic kaarten

    Proeverij met insecten

    Tafel met insectenproducten

    Poster voor insecten eten

    Geschikt voor alle typen scholen

Extra opties:

    Koken met insecten

    Insecten kweken

    Verwerkingsopdrachten begeleiden

Op welke scholen zijn we al geweest?

We komen op allerlei scholen. Van basis-, tot middelbaar en vervolgonderwijs:

  • Gastles met een insecten kookopdracht voor hoogbegaafde kinderen uit groep 6 t/m 8 op een basisschool in Enschede.
  • Een gastles met proeverij op de Fatimaschool in Tilburg.
  • Gastles en kookworkshop op het Technasium van het Fortes Lyceum in Gorinchem.
  • Kick-off presentaties op het Technasium ’t Hooghe Landt te Amersfoort.
  • Jaarlijks gastlessen met insectenproeverij in de brugklassen van De Nieuwste School in Tilburg.
  • Laagdrempelige gastlessen en proeverijen op het Summa College in Eindhoven.
  • Gastles met proeverij op De Rede in Terneuzen.
  • Insectenproeverij met gastles op het Oostwende te Bunschoten-Spakenburg.
  • Een gastles en verwerkingsopdracht op het JFC te Barneveld.
  • En verder, gastlessen met kookopdrachten op het Ichthus College in Veenendaal, het Zone College in Zwolle en het Gomarus College in Drachten.

Wil je liever zelf een insecten les geven?