> Leesvoer > Waarom insecten op je bord een goed idee is

Waarom insecten op je bord een goed idee is

Gebakken sprinkhaan

Het eten van insecten is een onderwerp dat de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt. Hoewel het voor sommigen misschien nog steeds een ongebruikelijk idee lijkt, is het consumeren van insecten eigenlijk een praktijk die al eeuwenlang in veel culturen over de hele wereld voorkomt. Bovendien is het ook nog eens een duurzame en voedzame bron van eiwitten, wat het de aandacht waard maakt.

Insecten zijn gezond

Insecten zijn namelijk erg eiwitrijk en bevatten een scala aan voedingsstoffen, zoals vezels, vetten, mineralen en vitaminen. Bovendien produceren insecten veel minder broeikasgassen en gebruiken ze minder water en voedsel dan traditioneel vee, wat het een milieuvriendelijker alternatief maakt. Dit maakt het eten van insecten tot een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar een duurzamere en gezondere manier van eten.

Experimenteer met insecten

Een ander voordeel van het eten van insecten is dat er talloze manieren zijn om ze te bereiden en te consumeren. Van gefrituurde sprinkhanen en meelwormen tot krekels in chocolade, er zijn veel innovatieve manieren om van deze eiwitrijke lekkernijen te genieten. Het kan ook een leuke manier zijn om je culinaire vaardigheden te verbeteren en te experimenteren met nieuwe smaken en texturen.

Interesse in insecten neemt toe

Hoewel het eten van insecten misschien nog niet zo gangbaar is in onze westerse cultuur, groeit de interesse en beschikbaarheid ervan gestaag. Het wordt steeds vaker aangeboden in restaurants en supermarkten, en er zijn zelfs speciale winkels en webshops die zich richten op het verkopen van insectenproducten. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het eten van insecten, zijn er dus genoeg mogelijkheden om ermee te experimenteren.

Insecten zijn wereldvriendelijk

Al met al is het eten van insecten een duurzame en voedzame optie die de moeite waard is om te overwegen. Voor mensen die op zoek zijn naar een gezondere en milieuvriendelijkere manier van eten, biedt het eten van insecten een interessant alternatief. Dus waarom zou je niet eens een poging wagen en een paar sprinkhanen of meelwormen proberen? Wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriete eiwitbron!

Ook het AD schreef er in maart 2023 een leuk artikel over. Lees hier verder (wel achter een betaaldmuur): https://www.ad.nl/koken-en-eten/insecten-op-het-menu-ik-gooi-weleens-krekelballetjes-in-de-oven-als-borrelhap-net-een-bitterbal~a5b01067/

door Bas Godschalk
gepost op 30-03-2023
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!