> Leesvoer > Insectenkweker in Ermelo verlaat Nederland

Insectenkweker in Ermelo verlaat Nederland

Kratjes meelworm teelt

Het voormalige familiebedrijf Kreca (recente naam Protifarm) verlaat Ermelo. Het bedrijf is een grote speler in de kweek van insecten. Groot geworden met de kweek van insecten als voeding voor dieren in bijvoorbeeld dierentuinen en voor hobbyisten met reptielen als huisdier. Later is het bedrijf zich ook gaan richten op de productie van insecten voor menselijke consumptie.

Grootschalige kweek buffalo’s 

Enkele jaren geleden besloot het bedrijf om te investeren in de grootschalige kweek van buffalowormen. Hiervoor zijn speciale ‘stallen’ ingericht om tot een hoge productie van deze mini wormpjes te komen.

Verplaatsting kwekerij 

In november 2021 is het bedrijf overgenomen door Ynsect, een Frans bedrijf. Zie ook onze blog over Ynsect. Nu heeft de Franse eigenaar besloten om de productie te verplaatsen naar Amiens en naar haar vestiging in Amerika. Het bedrijf wil hiermee de productie verder optimaliseren en concentreren. Alleen de onderzoekstak blijft in Ermelo. Ongeveer 40 mensen verliezen hierdoor hun baan en Nederland verliest hiermee een van haar grootste en professionele insectenkwekers. Dat is een groot gemis, omdat in Nederland er flink aan de weg werd getimmerd met de kweek en het kennisniveau enorm is.

door Bas Godschalk
gepost op 27-04-2023
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!