> Leesvoer > Sprinkhanen zijn goedgekeurd voor humane voeding!

Sprinkhanen zijn goedgekeurd voor humane voeding!

Goedkeuring van de sprinkhaan op 12 november 2021! De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor de consumptie van sprinkhanen. Begin dit jaar werden de meelwormen al goedgekeurd. Met deze toestemming is er weer een belangrijke mijlpaal gezet in de insectenwereld. Vanaf nu is het toegestaan om de sprinkhaan te gebruiken in producten en gerechten. Dat mag in poedervorm, gedroogd en bevroren. Tot nu toe werd dit in België en Nederland gedoogd onder de Novel food regulation. Hoe zit dat?

Novel food

Insecten zijn in Europa aangemerkt als ‘novel food’. Dat betekent dat het (relatief) nieuw voedselproduct is voor de Europese markt. Je mag niet zomaar eetbare producten op de markt brengen. Hiervoor moet je eerst aantonen dat het veilig is, hoe het gekweekt of geproduceerd wordt en/of verwerkt wordt.

Een aantal partijen hebben het dossier voor de sprinkhaan voorbereid en ingestuurd. Het gaat nu om de treksprinkhaan (Locusta migratoria). Hierop zijn weer vragen gekomen en die zijn beantwoord. Nadat de procedure is doorlopen en alle vragen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) naar tevredenheid zijn beantwoord, wordt het voedselproduct toegestaan op de Europese markt. Daarna moet het besluit geratificeerd worden door de Europese Commissie. Dat is er nu!

Op de tafel van de EFSA liggen nog meer dossier. De ESFA heeft de dossiers voor de gele meelworm en de huiskrekel goedgekeurd en die wachten nu op formele goedkeuring door de Europese Commissie. Daarnaast liggen er nog negen andere aanvragen op tafel.

Nieuw kansen

Het belangrijke van dit nieuws is dat er nu geen juridische beperking is om sprinkhanen te produceren en te verwerken voor menselijke consumptie. In de afgelopen jaren werd het gedoogd, maar nu is het helemaal legaal. Wij hopen van duurzaaminsecteneten en verwachten dat ook, dat er nu sneller op grotere schaal gekweekt gaat worden en dat grotere voedselverwerkende bedrijven in de insecten zullen stappen. We kunnen dus meer producten verwachten waarin sprinkhanen zijn verwerkt, zoals koekjes, soepen en eiwitrijke pasta’s. Insecten bevatten erg veel eiwitten en vitaminen en vormen daarmee een gezonde aanvulling op ons eten.

Bron:

https://ec.europa.eu/food/safety/novel-food/authorisations/approval-second-insect-novel-food_nl

door Bas Godschalk
gepost op 15-11-2021
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Wil je meer weten over insecten?
Vraag een gastles aan!