> Leesvoer > Pizza met krekelmeel: lof en kritiek

Pizza met krekelmeel: lof en kritiek

Een pizzeria in Bologna maakt pizza’s met krekelmeel. In het pizzadeeg wordt een deel van het meel vervangen door vermalen krekels oftewel krekelmeel. Hiermee verrijk je het deeg met dierlijke eiwitten. In Italië mag dit voor maximaal 3,5%. Sinds 2022 is het officieel toegestaan om krekelmeel te gebruiken in producten.

Lof

Giuseppe, eigenaar van Pizzaria Almiro, heeft dit uitgewerkt en bakt nu heerlijke pizza’s met krekels. Gasten zijn in het begin sceptisch, maar als ze geprobeerd hebben, staan ze al een stuk opener voor deze nieuwe creatie. De pizza heeft een ietwat meer volkorenmeel ervaring, maar de je proeft niet duidelijk de krekels.

Kritiek

Naast positieve reacties, ontvangen Giuseppe Rosa ook veel kritiek. Hij wordt zelfs voor verrader van de Italiaanse keuken uitgemaakt. En ook de rechts-nationalistische regering maakt zich zorgen over dit nieuwe product. Angst leeft er of er niet wat met de kinderen zou gebeuren.

Hoe verder?

Onze ervaring is dat de angst en het wantrouwen vooral komen, door een gebrek aan kennis en vooroordelen. We zijn het in Europa niet zo gewend om insecten te eten, maar wie zich er wat meer in verdiept en het probeert, zal ontdekken dat het allemaal niet zo spannend is en in basis niet veel verschilt van het eten van andere dierlijke producten.

Bron foto: Almiro

door Bas Godschalk
gepost op 28-04-2023
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!