> Leesvoer > Meelwormen zijn goedgekeurd voor humane voeding!

Meelwormen zijn goedgekeurd voor humane voeding

Bord met meelwormen

13 janauri 2021 was een bijzondere dag voor de insectenwereld. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft meelwormen goedgekeurd om gebruikt te mogen worden als voedselbron voor menselijke consumptie. Hiermee is een heel belangrijk besluit gevallen, omdat hiermee de weg is vrijgemaakt voor grootschalige toepassing van meelwormen als voedselbron. Hoe zit dat?

Novel food

Insecten zijn in Europa aangemerkt als ‘novel food’. Dat betekent dat het (relatief) nieuw voedsel is voor de Europese markt. Je mag niet zomaar eetbare producten op de markt brengen. Hiervoor moet je eerst aantonen dat het veilig is, hoe het gekweekt of geproduceerd wordt en/of verwerkt wordt.

Een aantal partijen hebben het dossier voor meelwormen voorbereid en ingestuurd. Hierop zijn weer vragen gekomen en die zijn beantwoord. Nadat de procedure is doorlopen en alle vragen van de EFSA naar tevredenheid zijn beantwoord, wordt het voedselproduct toegestaan op de Europese markt. Er moet nu alleen nog een ratificatie van de Europese Commissie komen, maar dat volgt hopelijk snel.

Nieuw kansen

Het belangrijke van dit nieuws is dat er nu geen juridische beperking is om meelwormen te produceren en te verwerken voor menselijke consumptie. In de afgelopen jaren werd het gedoogd, maar nu is het helemaal legaal. Wij hopen van duurzaaminsecteneten en verwachten dat ook, dat er nu sneller op grotere schaal gekweekt gaat worden en dat grotere voedselverwerkende bedrijven in de insecten zullen stappen. We kunnen dus meer producten verwachten waarin meelwormen zijn verwerkt, zoals koekjes, soepen en eiwitrijke pasta’s. Insecten bevatten erg veel eiwitten en vitaminen en vormen daarmee een gezonde aanvulling op ons eten.

Update 4 mei 2021

Op 13 januari 2021 gaf de Europese voedselautoriteit EFSA toestemming om meelwormen te gebruiken als voedselbron voor mensen. Op 4 mei hebben ook de 27 EU-landen hun goedkeuring gegeven. Meelwormen zijn nu officieel goedgekeurd voor consumptiedoeleinden. We hopen dat dit mag leiden tot meer producten in de supermarkt en in restaurants.

Bron:

https://www.efsa.europa.eu/en/news/edible-insects-science-novel-food-evaluations

door Bas Godschalk
gepost op 13-01-2021
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!