Zelf thuis meelwormen kweken
Meelwormen kweken
Het is vrij eenvoudig om thuis zelf meelwormen te kweken. Met beperkte middelen en relatief weinig tijd kan je al aan de slag. Levende meelwormen kan je bij een dierenwinkel kopen.
Wat heb je nodig?
- Twee plastic bakjes van ongeveer 10×20 cm en 5 cm hoog
- 1 (klein) bakje verse meelwormen
- Pak volkorenmeel
- Jamdeksel
- Extra: havermoutvlokken, Brinta en wortel
Bakken klaarmaken
Maak de plastic bakjes goed schoon met water en zeep en zorg ervoor dat deze daarna goed droog zijn. Strooi in het eerste bakje (voor de meelwormen) een laagje meel en zet de meelwormen hierin uit. Zet het bakje ergens in de woonkamer, liefst op een beschutte en wat donkere plek. Niet voor het raam. Het is het beste om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Leg een deksel op het bakje, maar zorg dat deze niet het bakje afsluit, zodat er voldoende ventilatie is, anders heb je kans op schimmelvorming.
Het tweede bakje reserveer je voor de meelkevers. Hier doe je ook een laagje meel in en een oude, uitgedroogde boterham ter beschutting. Zet ook dit bakje beschut weg.
Verzorging
Geef iedere week een klein beetje Brinta, volkorenmeel en wat havermoutvlokken. Geef de meelwormen twee á drie keer per week een paar plakjes wortel. Je kunt de wortel op een omgekeerd jamdekseltje leggen om te voorkomen dat de meel te nat wordt. Oude stukjes wortel haal je weer weg. Ook de meelkevers geef je twee á drie keer per week wortel.
De meelwormen vervellen regelmatig en dus zie na een tijdje allemaal vliesjes. Dit is normaal en je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken.
Fase 1: Poppen
Na een tijdje veranderen de meelwormen in poppen. Deze poppen hebben een duidelijk andere vorm (dikke kop en een puntig uiteinde) ze zijn wittig en dus je pikt ze er zo uit. Doe de poppen in een apart bakje, ook weer met wat meel erin. Je kunt hiervoor een jamdekseltje gebruiken.
Fase 2: Kevers
Uit de zogenaamde poppen komen lichtbruine kevers. Deze kevers vliegen in principe niet. In eerste instantie voeden ze zich met het meel in het poppenbakje maar je kunt ze er beter zo snel mogelijk uithalen. Gebruik hiervoor het tweede bakje.
Fase 3: Eieren
Kevers kunnen eieren leggen als ze ongeveer twee weken oud zijn. Ze leven daarna nog ongeveer 3 maanden. De kevers leggen hun eieren op de bodem van je bakje. Na een week of twee kan je het beste de kevers weer in een nieuw bakje zetten en het kweekbakje met de eieren met rust laten. Het is beter om de kevers te verplaatsen en niet de eieren. Die zitten namelijk vastgeplakt aan de bodem.
Fase 4: Nieuwe wormen
Na verloop van tijd (net op het moment dat je begint te wanhopen en de boel wilt weggooien) zie je hele, hele kleine wormpjes. Je ziet het waarschijnlijk het eerst doordat er kleine velletjes op het meel liggen. Geduld…. geduld…. geduld is ‘the key’.
De wormen vervellen een paar keer en op een zeker moment heb je zelf je eigen heerlijke dikke meelwormen gekweekt.
door Bas Godschalk
gepost op 08-09-2019
bas@duurzaaminsecteneten.nl
Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!