Zijn meelwormen een goede vleesvervanger?
We eten graag een stukje vlees. Het is lekker en het bevat belangrijke voedingsstoffen. Maar we weten ook dat de milieubelasting van vlees hoog is. Om vlees te produceren heb je veel voer, water en land nodig. Een goed alternatief is om vegetariër of veganist te worden. Maar als je helemaal geen vlees eet, loop je het risico dat je van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt. Wil je geen vlees eten, maar wel voldoende dierlijke eiwitten en specifiek voedingsstoffen binnenkrijgen, dan zijn insecten misschien wel een optie voor jou. Twee leerlingen van het Lingecollege in Tiel hebben voor hun profielwerkstuk onderzocht of meelwormen een goede vleesvervangers zouden kunnen zijn. Hiervoor hebben ze eerst uitgezocht waar een vleesvervanger aan moet voldoen en daarna of meelwormen aan die eisen voldoen.
Voedingswaarden
Het voedingscentrum heeft de volgende eisen gesteld waaraan een vleesvervanger moet voldoen: Als eerste moet 20% van de totale energie afkomstig zijn van eiwitten. Ook moet 100 gram van de vleesvanger tenminste 0,8 milligram ijzer bevatten. Als laatste moet 100 gram vleesvervanger tenminste 0,6 milligram vitamine B1 en 0,24 microgram B12 bevatten. Aan deze criteria voldoen de meelwormen. Meelwormen zijn namelijk erg rijk aan eiwitten en bevatten voldoende ijzer en vitamine B1 en B12.
Vleesvervanger
Meelwormen zijn dus geschikt als een volwaardige vleesvervanger. Maar dat is nog niet het enige. Meelwormen zijn ook nog eens een veel gezondere optie dan plantaardige vleesvervangers. Ten eerste bevatten meelwormen veel essentiële aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten die ons lichaam niet zelf kan maken en daarom moet je er genoeg van binnenkrijgen via voeding. Als je plantaardige vleesvervangers eet, zoals een groenteburger, krijg je niet genoeg van deze belangrijke stoffen binnen. Dit komt doordat planten relatief weinig essentiële aminozuren bevatten. De kans om een tekort op te lopen is groot, als je langdurig aan een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet vasthoudt. Meelwormen zijn dus een gezondere optie dan plantaardige vleesvervangers, omdat deze genoeg essentiële aminozuren hebben om een tekort daarvan te voorkomen en bovendien bevatten heel veel vleesvervangers erg veel zout. Insecten zijn vrij out arm. Nog een voordeel dus.
Ten tweede zijn meelwormen ook gezonder dan rundvlees. 100 gram rundvlees bestaat uit meer vet dan 100 gram meelwormen. Ook bevat rundvlees meer ongezonde verzadigde vetzuren dan meelwormen en minder gezonde onverzadigde vetzuren.
Meelwormen een alternatief?
Al met al kunnen meelwormen een prima alternatief zijn naast vlees of als vleesvervanger gebruikt worden. Ze zijn duurzaam te kweken en bevatten essentiële aminozuren, die je anders vrijwel alleen in vlees tegenkomt. Door regelmatig meelwormen te eten, verkleinen we onze voetafdruk en krijgen we toch gezonde voedingsstoffen binnen.
Durf jij het aan om één keer per week ook insecten te gaan eten?
door Bas Godschalk
gepost op 25-03-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl
Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!