> Leesvoer > Ook koeien moeten insecten eten, is het idee

Ook koeien moeten insecten eten, is het idee

Koeien

Koeien aan de insecten

Ook koeien moeten insecten eten als het aan de Belgische minister Schauvliege ligt. De Vlaamse regering heeft een werkgroep opgericht om te onderzoeken of het mogelijk is om onze koeien binnenkort insecten, zoals vliegen en wormen, te laten eten.

Nu voeren we 80 procent van het voedsel in uit Zuid-Amerika en dat is niet heel erg duurzaam. Zelf insecten kweken voor veevoeder is niet alleen duurzamer, het is daarnaast ook nog eens goedkoper.

De drie belangrijkste argumenten om minder vlees en insecten als vervanging te eten zijn: Ruimte, Efficiëntie, Minder uitstoot (REM).

Steekproef bij boeren, betrokkenen en consumenten

Om vast te stellen hoe mensen denken over insecten in veevoer, ondervroegen wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Gent 415 bezoekers aan Agriflanders, de land- en tuinbouwbeurs in Gent. Ze spraken 196 boeren, 137 betrokkenen (toeleverings- en dienstensector) en 82 consumenten.

Over het algemeen vonden de respondenten insecten in het veevoer ‘duurzamer, voedzamer en gezonder’. Ook zagen de geïnterviewden voordelen in de vermindering van de afhankelijkheid van import en een betere benutting van organisch afval. Eén op de zes was tegen het verwerken van insecteneiwitten in diervoer. Vooral de (microbiologische) voedselveiligheid en het gevaar dat uitheemse insecten zouden ontsnappen, werden als nadelen gezien.

Als insecten aan vissen, kippen of varkens worden gegeven, had niemand er problemen mee. Die eten toch al insecten. Minder enthousiast waren de respondenten over het voorzetten van insecten aan runderen en gezelschapsdieren, zoals honden en katten.

door Buglover
gepost op 04-05-2015
info@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!