> Leesvoer > Insecten als visvoer: een duurzaam idee?

Insecten als visvoer: een duurzame idee?

Vissen die gevoerd worden

Insecten als visvoer

Voor elke kilo zalm die op industriële schaal wordt gekweekt is 2 tot 3 kilo wild gevangen vis nodig als voer in de vorm van vismeel. Kees Aarts en Tarique Arsiwalla van ‘Protix’ gaan dit jaar op industriële schaal insecten produceren om ze vervolgens te verwerken tot visvoer.

“Het is op zich geen nieuw idee. Al in 1960 schreven allerlei professoren over de potentie van insecten, en wat je zou kunnen doen als je die op grote schaal zou kweken. Je zou veel meer mensen kunnen voorzien van voldoende eiwitten. En insecten zijn uitermate efficiënte omzetters van laagwaardig materiaal uit reststromen en zelf zitten ze boordevol met hoogwaardige voedingsstoffen” aldus Arsiwalla. Eigenlijk heel logisch dus om insecten te gebruiken als visvoer en het is nog natuurlijk ook voor de vissen.

Insectenfabriek

“We waren in 2011 al klaar om een insecten fabriek te bouwen. We wilden alleen nog weten of het juridisch echt kon en daarom zijn we naar Brussel gegaan om onze plannen te valideren. Insecten werden nergens in de regels specifiek genoemd. Het was een beetje grijs gebied. De Brusselse juristen kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het niet mocht. Er zijn allerlei regels over het voeren van vlees aan dieren, en in supermarktafval zit soms nog wat vlees. Bij het opstellen van die regels had men nooit aan insecten gedacht, maar het kwam erop neer dat we alleen insecten konden kweken op plantaardig materiaal.” Aldus Arsiwalla.

Wat eten de gekweekte insecten?

“We gebruiken reststromen van de voedselproducerende industrie. We hebben namelijk grote volumes nodig. Als wij straks een fabriek hebben die 5000 ton eindproduct maakt, heb je al snel 40.000 tot 50.000 ton aan reststromen nodig. Het zou in theorie ook de biobak van de mensen thuis kunnen zijn, maar afvalscheiding is in Nederland nog niet dermate ontwikkeld dat je dat zou mogen gebruiken. De herkomst moet namelijk altijd traceerbaar zijn.”

Je zal dan moeten denken aan aardappelschillen van de diepvriesfrietfabriek, brouwafval van bierbrouwerijen en ook veilingen waar ze elke dag grote hoeveelheden groente- en fruitafval beschikbaar hebben.

Welke insecten worden er gekweekt?

Protix is echt gespecialiseerd in de kweek van de black soldier fly, de hermetia illucens. In het Nederlands heet hij zwarte soldatenvlieg. Het belangrijkste van de black soldier fly is dat hij met heel veel verschillende restmaterialen overweg kan, dus niet alleen meel of worteltjes. Het beestje bevat zelf de meeste voedingstoffen als hij nog in het larve-stadium is. In dit stadium worden ze ook geoogst om ze aan de vissen te kunnen voeren. Dat komt omdat de volwassen vlieg na het verpoppen niet meer kan eten. Hij moet dus al zijn energie opbouwen als larve. Dat hij als vlieg niet eet, heeft nog een voordeel: hij komt niet op eten af en zal dus niet snel een plaag voor mensen vormen, mocht er eens eentje ontsnappen.

door Buglover
gepost op 07-02-2015
info@duurzaaminsecteneten.nl

Wil je meer weten over insecten?
Vraag een gastles aan!