> Leesvoer > Review van vier Conbuggie insectenproducten

Review van vier Conbuggie insectenproducten

Een review van Conbuggie insecten producten

Een insecten-eet-testpanel van ‘De Smaakspecialist’ in Ulvenhout heeft een proefpakket Conbuggie insectenproducten opgevraagd om deze te testen. De producten werden in 2015 bij de JUMBO-supermarkten en bij de HANOS verkocht. De verkrijgbaarheid kan nu (2020) wel een stuk minder zijn. Maar mocht je ze vinden, laat het ons weten en lees vooral hoe de Conbuggie producten in de smaak vielen.

Conbuggie buggieburger

In de buggieburgers zitten voornamelijk buffalo-wormen en erwten. Het mooi verpakte bakje bevat vier insectenburgers van elk 40 gram. De burgers zien er smakelijk uit en hoeven slechts twee minuten in een pan worden gebakken.

Voedingswaarden per 100 gram

Vetten – 23 gram, waarvan verzadigde vetzuren 0,6 gram

Koolhydraten – 19,4 gram, waarvan suikers 3,1 gram

Eiwitten – 8,2 gram

Zout – 1,1 gram

Eerste reactie van het I.E.T. (insecten-eet-testpanel)
De leden van het testpanel geven allen aan het prettig te vinden dat de insecten niet zichtbaar verwerkt zijn. ”Ze zijn eigenlijk te vergelijken met vegaburgers en zien er zelfs nog net wat smakelijker uit, maar ze zijn natuurlijk niet vegetarisch’’, aldus het testpanel.

De burgers zijn eenvoudig te bereiden en smaken bijvoorbeeld lekker met gebakken aardappeltjes en met groenten. “De burgers zien er lekker uit en smaken eigenlijk vooral naar erwten. De licht nootachtige smaak van de buffalowormen is wel ergens terug te proeven.” aldus het testpanel.

Beoordeling: 7,5

De insectenburgers van Conbuggie kosten circa € 6,79 euro per bakje (prijspeil 2015.

Conbuggie buggieballs

In de buggieballs zitten voornamelijk meelwormen verwerkt. Het mooi verpakte bakje bevat tien insecten bitterballen van elk 20 gram. De bugballs zien er smakelijk uit en hoeven slechts drie minuten in een friteuse worden gebakken.

Voedingswaarden per 100 gram

Vetten – 8,8 gram, waarvan verzadigde vetzuren 2,4 gram

Koolhydraten – 27,3 gram, waarvan suikers 2,4 gram

Eiwitten – 5,5 gram

Zout – 1,7 gram

Eerste reactie van het I.E.T. (insecten-eet-testpanel)
De leden van het testpanel geven allen aan het prettig te vinden dat de insecten niet zichtbaar verwerkt zijn. “De bugballs zien er lekker uit. De licht nootachtige smaak van de meelwormen is wel ergens terug te proeven.” aldus het testpanel. De bugballs zijn eenvoudig te bereiden en zijn lekker als snack op de tafel te zetten bij een biertje of frisdrank.

Beoordeling: 8,5

De insecten bitterballen van Conbuggie kosten circa € 6,79 euro per (prijspeil 2015).

Conbuggie buggiecrisps

De buggiecrisps zijn wasmotlarven en dit is een insectensnack waarbij je de insecten zichtbaar eet. De larven zijn verkrijgbaar in twee verschillende smaken: zout en paprika. Het mooi verpakte bakje bevat 35 gram wasmotlarven.

Voedingswaarden per 100 gram:

Vetten – 31,9 gram, waarvan verzadigde vetzuren – 10,7 gram

Koolhydraten – 1,3 gram

Eiwitten – 23,9 gram

Zout – 1 gram

Eerste reactie van het I.E.T. (insecten-eet-testpanel)
Enkele leden van het testpanel hebben nog niet eerder een zichtbaar insect (dus niet verwerkt in voedsel) gegeten. De eerste wasmotlarve gaat twijfelend in de mond, maar als de eerste wasmotlarve eenmaal op is volgen er direct meer.

De smaak valt bij beide smaken (paprika en zout) een beetje tegen. Wat vooral tegenvalt is het ontbreken van een ‘crunchy-effect’ oftewel het knapperige van het insect zelf. De wasmotlarven hebben niet zo heel veel smaak en de huid is zelfs een beetje taai. Wat ook niet bijdraagt aan het ‘wow-effect’ is dat de wasmotlarven een beetje muf ruiken.

Beoordeling: 5

De wasmotlarven van Conbuggie kosten € 6,79 euro per bakje (prijspeil 2015).

Tip van Duurzaam Insecten Eten: Leg de wasmotlarven een minuut of 8 á 10 in een voorverwarmde oven op 180°C. Strooi er wat zout en peper over. Ze krijgen dan meer een knapperige smaak.

In de supermarkt

In 2020 is het lastig om de gereviewde Conbuggie insectenproducten te kopen. Dat was zes jaar geleden wel anders. In 2014 besloten Belgische supermarkten (Delhaize, Damhert en de Carrefour) om verschillende producten in hun assortiment op te nemen.

De Carrefour introduceerde de bitterballen met meelwormen, groenteburgers met buffalowormen, en knapperige wasmotlarven. Ze deed dat onder de naam ‘Entomofood ConBuggie’, een knipoog naar de term “entomofagie”. Hierbij worden producten aan aangeboden, die niet maskeren dat er gehele insecten in verwerkt zijn.

“De keuze om gehele insecten te verwerken in onze producten is bewust gemaakt”, klinkt het bij Carrefour. “We hebben hiervoor gekozen, omdat dit voor ons tot een eerlijker product leidt.Indien insecten worden gedroogd en vermalen, verdwijnt het gros van de smaak alsook de zichtbaarheid van de component insect. Wordt er dan effectief insectenmeel verwerkt in de producten of een andere meelvorm? Bij verwerking van gehele insecten, is het voor de consument duidelijk wat hij of zij zal eten en wordt er niets verborgen. Er valt ook niets te verbergen, de insecten worden op een gecontroleerde manier gekweekt en voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen van Deli Ostrich (de producent, red.), die ook voor de verwerking van insecten BRC A+ gecertifieerd is.”

door Buglover
gepost op 19-01-2015
info@duurzaaminsecteneten.nl

Toch niet zo veel zin in koken?
Ga lekker uit eten!