Zelf thuis meelwormen kweken

Het is vrij eenvoudig om thuis zelf meelwormen te kweken om op te eten. Het kost relatief weinig werk en je hebt er niet veel voor nodig. Je zou eerst eens kunnen beginnen met meelwormen uit de dierenwinkel.

Wat heb je nodig om te beginnen:
 • een plastic bakje van ongeveer 10 cm hoog
 • 1 (klein) bakje verse meelwormen
 • wat gezeefd strand of speelzand
 • biologisch spelt- of volkoren meel

Maak de plastic bak goed schoon met water en zeep en zorg er voor dat deze daarna goed droog is. Strooi er een laagje meel in en laat de meelwormen uit het bakje op het meel lees. Zet de 10 cm hoge bak in een ruimte op kamertemperatuur en zorg ervoor dat je deze ruimte op die constante kamertemperatuur houdt. De meelwormen gedijen het beste in een wat donkere omgeving dus de garage of hobbykamer waar je de gordijen dicht houdt is prima. Ook kan je gewoon een doos over de bak zetten of de bak afdekken. Vergeet niet de meelwormen regelmatig een stukje appel of wortel te geven…. vinden ze lekker 😉
Leg deze vochtige produkten niet direct in het meel (daardoor kan zich spint vormen) maar leg ze op een dekseltje of schoteltje. De meelwormen vervellen zich regelmatig dus na een tijdje zie je allemaal vliesjes. Dit is normaal en je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken.

Fase 1: Poppen
Na een tijdje veranderen de meelwormen in poppen. Deze poppen hebben een duidelijk andere vorm (dikke kop en een puntig uiteinde) ze zijn wittig en dus je pikt ze er zo uit. Doe de poppen in een apart bakje, ook weer met wat meel erin.

Fase 2: Kevers
Uit de zogenaamde poppen komen lichtbruine kevers. Deze kevers vliegen in principe niet. In eerste instantie voeden ze zich met het meel in het poppenbakje maar je kunt ze er beter zo snel mogelijk uithalen.

Fase 3: Eieren
Maak wederom een nieuwe bak. Doe hier vervolgens een laagje goed gezeefd speelzand in. Strooi over het zand een laag meel. Dit is vanaf nu je kweekbak. De kevers eten het meel en leggen de eieren in het zand. Je kunt ze net als de wormen ‘bijvoeren’ met lekker stukjes appel en wortel.
Doe alle kevers die uitkomen in deze bak. De kevers hebben ongeveer 2 weken nodig voor ze eieren kunnen leggen.
Ons advies is om ze vanaf de 1e kever maximaal drei weken in deze 1e kweekbak te houden en maak daarna een nieuwe kweekbak. Zet dan alle kevers (dus ook de nieuwe) over in de nieuwe bak en laat ze ook in die bak niet langer dan een week zitten. Maak weer een nieuwe bak en zet de boel over etc. etc.
Je krijgt op die manier verschillende kweekbakken met (uiteindelijk) wormen van ongeveer dezelfde grootte.

Fase 4: Nieuwe wormen
Na verloop van tijd (net op het moment dat je begint te wanhopen en de boel wilt weggooien) zie je hele, hele kleine wormpjes. Je ziet het waarschijnlijk het eerst doordat er kleine velletjes op het meel liggen. Geduld…. geduld…. geduld is ‘the key’.
De wormen vervellen een paar keer en op een zeker moment heb je zelf je eigen heerlijke dikke meelwormen gewkeekt en zijn ze klaar voor humane consumptie. Een deel kan je gaan bereiden. Lees hier meer over lekkere recepten met meelwormen en een deel laat je verpoppen voor een nieuwe lichting.

Meelwormen bereiden
Spoel de meelwormen af met lauwwarm water. Laat ze goed uitlekken en leg ze een nachtje in de koelkast. Leg de meelwormen vervolgens een nachtje in de diepvries. Dit is de meest natuurlijke (en diervriendelijke) manier om ze te laten inslapen. Uit de diepvries kun je ze het beste nog even afspoelen om eventuele ontlastingsresten te verwijderen.
Laat je eventueel inspireren door het insectenkookboek. Klik hier om direct het insectenkookboek te bekijken en eventueel direct online kopen.

Farm 342
Binnenkort is er een een machine waarme je thuis heel makkelijk larven van de Balck Soldier Fly kan kweken om op te eten. Bekijk hier vast het fantastische ontwerp van Katarina Unger.

Share

39 thoughts on “Zelf thuis meelwormen kweken

 1. even een vraagje kunnen deze meelwormen ook worden gebruikt voor een mierenkolonie (lasius niger) te voederen of is dit exclusief voor menselijke consumptie

 2. bestel gewoon meelwormen op vivara.nl en kweek daarmee.
  Ze eten zich vanzelf tot volwassenen en in tegenstelling tot was zij adviseren met tarwemeel en vezelkernen ze eten alles. Ze zijn net een biologische mesthoop die alles dat te eten is opeten. Zo eten ze niet alleen appels en wortels maar ook broccoli, ui, witte kool, rode kool, sla, noten, mandarijnen, bananenschillen, mango. meloen, al je kookresten zolang je er geen zout op hebt gedaan of van die sauzen zoals ketchup en mayo. Ze lusten ook vogelzaden, kokosnoot, je kunt het zo gek niet bedenken of ze lusten het. Eierdozen ook. Die gebruiken ze ook om eitjes op te leggen. Ze lusten eigelijk bijna alles, behalve eierschalen e.d. schelpen ook niet. Kokosnoot omhulsel ook niet dat is te hard en die krijgen ze niet afgebroken. Maar ideaal voor ze om in te wonen of in te verpoppen. Of ze voor de buiten vogels in te doen om ze te laten opeten. Ze voelen zich ook al prettig in oatmeal. Uh hoe heet dat ook alweer havermout. Van die goedkope pakken. Haverkernen zijn niet nodig, havermout lusten ze ook. Van die goedkope van een bekende supermarkt keten met blauw logo, die samen is met een Belgisch grote keten met een of andere hoekige gevormde leeuw of wat voor dierlogo het ook is. 49 cent per pak ofzo dat die kosten of 32 weet ik veel. Ze gebruiken de havermout niet alleen om op te eten maar ook om in te schuilen tijdens het groeien. Als nest dus eigenlijk. Het absorbeert ook meteen al het vocht in het eten, vooral bij groenten en fruit.
  Als ze niet genoeg te eten krijgen worden het kanibalen, dan eten ze elkaar op. Dus gooi gewoon het groenten en fruit afval ook in de meelwormen bak en zorg voor voldoende zuurstof. Beter geen deksel, want dan kunnen ze hun warmte niet goed kwijt. En zal het nog meer stinken naar meelwormen en ontbinding.
  Ik heb ze al jaren en als ik vergeten groenten heb uit de koelkast, wie heeft dat nou eens niet een keer, dan geef ik het aan ze. Half beschimmeld of rot, ze komen er dan meteen op af en smullen er samen van. Van rauwe aardappels tot sinaasappels, perziken en kiwi’s. Alles gaat op en alleen de pitten blijven achter. Ook al eten ze in het wild hout en tarwe, ze lusten alles. Zelfs als je na je avondeten vol zit en je stuk vlees niet meer lust. Ongezouten eten zij het op. Waarom ze meelkevers heten weet ik niet maar net als fruitvliegen eten ze alles. Meelkevers en meelwormen eten zelfs plastic.

  Meelkevers direct weghalen hoeft ook niet want de meelkevers voeren de hele kleine baby meelwomen, die je amper ziet. Doordat ik ze al jaren heb heb ik ze goed kunnen bestuderen.
  En als u toevallig kokend heet water over ze heen knoeit, dan vervellen ze gewoon voordat ze verbranden. Dat had ik ook wel willen kunnen toen ik kokend heet water over mijn been kreeg.
  Wist u dat blauwe mezen eerst de voetjes en het hoofd eraf rukken voordat ze de meelwormen opeten? Nu wel. Ik heb het ze zien doen elke keer weer.

  oeps een heel boek geworden.

 3. Pingback: Toko | trendwatchingguydeon

 4. Vraag:
  Ben sinds vorige week begonnen met meelwormen kweken, mooi bakje met meel en brinta (en stukje appel) in donkere ruimte.
  Nu ligger er alleen veel zwarte(dode) tussen. HELLUP

  • meelwormen zijn inactief als het donker is, dan slapen ze.
   Dus licht bij dat bakje een halve dag en dan zijn er minder doden.
   En als je ze niet voldoende eten geeft eten de meelwormen elkaar en de meelkevers op.

  • gewoon een pakje havermout halen. Veel goedkoper dan Brinta en ze vinden het nog veel lekkerder en er gewoon je fruit en groenten afval in doen. Zonder zout en eventueel gewassen in kokend water als je de meelwormen nog wil opeten ooit.
   Blijkbaar moet je bacteriën beperken. Ik doe dat niet, bacteriën leveren namelijk de benodigde vitamines B12 die meelwormen ook nodig hebben. Alleen bacteriën kunnen die aanmaken.
   Volgens mij als je je bakken in quarantaine zet waar je huisbezoek en vrienden en familie niet komen en je zelf elke keer je omkleedt voordat je daar binnen stapt en je handen wast als je daar komt en dingen doet heb je naar mijn mening toch voorkomen dat ziektes zich verspreiden. Echt als je het mij vraagt doet elk mens zo panisch over bacteriën. Je hebt niet voor niks een immuunsysteem. Die kan dat heus wel aan. Mijne wel iig. Wie geen handen wast na het toiletteren van kleine en grote boodschappen is veel onhygiënischer bezig dan tussen meelwormen die hun eten en ook groenten en fruit verteren.
   Kijk anders de documentaire met Katja Schuurman’s bodyscan: zijn we nog wel vies genoeg.

 5. Wat doe je uiteindelijk met de volwassen kevers? Zijn deze (na het leggen van eitjes) ook te eten door mensen of te voeren aan dieren? Zo nee, en indien ze nog lang leven na de voortplanting: is er een humane manier om de kevers in te laten slapen? (Om schade te voorkomen aan de natuur is vrij laten natuurlijk helaas geen optie 🙁 )

  • meelkevers gewoon in de gft kliko doen dan eten ze daar alle organische materiaal op en gaan na verloop van tijd zelf dood. Zo lang leven ze namelijk niet. Het kan dan wel zijn dat ze doorfokken maar ja er is genoeg organisch materiaal op de vuilstort en daar dienden de meelwormen weer als voedsel voor de vogels.

 6. Bedankt voor de instructie! Ik heb een paar dagen geleden de meelwormen in een bak gedaan met meel. Als ik er een wortel bijdoe, dan duiken ze er allemaal enthousiast op!
  Leuk om te zien, maar betekent dit niet dat ze blijkbaar veel teweinig vocht krijgen? Kunnen meelwormen van enkel droog meel leven?

  • meelwormen halen hun vocht uit wat ze te eten krijgen en als er niet voldoende vocht is kun je als je niks anders nats wil voeren enkele waterdruppels op het meel druppelen. Voordat ik ontdekte dat ze ook gewoon groenten en fruit eten, waar ze hun vocht uit halen, druppelde ik elke dag wat water bij ze. Er kwam er zelfs eentje, een meelkever rechtstreeks uit het spuitje waarmee ik het water druppelde drinken.
   Lees ook eens mijn latere post, dat bijna boekwerk.

   • Ik heb wel twee andere recept voor je;

    Eerste is heel simpel, uitsmijter met wormen. Eerst de wormen kort bakken, dan een geklutst ei erover, wat peper en zout. Klaar.

    Tweede is een hartige groentetaart met krekels;
    Hartig taartdeeg voor de bodem
    twee handen vol krekels
    500 ml room
    3 grote eieren
    1 rode ui
    1 grote teen knoflook
    1 blikje geconcentreerde tomaten puree
    paprika poeder
    drie handen vol snijbonen
    stuk broccoli
    Blik kikkererwten

    knoflook en ui in kleine stukjes bakken
    dan fijngehakte snijbonen en gesneden broccoli erbij
    als broccoli beetgaar is de andere ingrediënten er bij
    aan de kook brengen en dan overgieten in een springvorm die je hebt bekleed met het deeg (wat havervlokken op de bodem zorgen dat je taartbodem niet te nat wordt)
    45 min in de oven
    eet smakelijk

 7. Ik zie iets over sprinkhanen die je net zo kan consumeren alsof het frites zijn! Maar de meelwormen, me gedachten al om die te eten ga me maag echt van draaien! Bij factor vier op de televisie had ik jongeren tig keren vieze dingen zien eten zoals insecten bijv. bij gedachten alleen al kan ik echt hiervan kotsen! Hun willen het doen om veel geld te winnen! Zelfs zag ik een jongen een kakkerlak levend en al opeten! Hap, zo de kop eraf! Huhg! Me vriend wil binnenkort proberen bij de jumbo sprinkhanen kopen! Mag hij doen, zolang ik het niet hoef te eten vind ik het best! Ik weet ook wel dat de consument gezonde voedsel dan alleen vlees en vis bereiden! Maar ook mensen die allergische reactie kunnen hebben, die kunnen dat niet eten! Garnalen en mosselen vind ik wel lekker maar dat zijn schaaldieren en dat is heel wat anders dan insecten eten!

  • meelwormen smaken naar niks. Er zit echt geen duidelijke smaak aan.
   Heb ze eens geproefd namelijk. Het idee dat je ze proeft als ze nog kunnen bijten en met die voetjes door je slokdarm spartelen -daarom rukken blauwe mezen de voeten en het hoofd eraf voordat ze ze opeten- als je ze doorslikt helpt daar natuurlijk ook niet bij. Maar als je ze niet meer levend eet dan proef je dat ze eigenlijk nog wat smaak nodig hebben. Wat peper en kaneel erop en dan smaken ze beter.
   Of je legt ze buiten voor de merels, mezen, mussen, vinken en andere vogels. Die vinden ze heerlijk.

 8. Ik ben een student en woon op één kamer. Nu bewaar ik de meelwormen onder mijn bed, maar mijn kamer ruikt niet echt aangenaam meer. Komt het direct door de meelwormen en is er iets aan te doen?

  • Je kan de meelwormen vangen en in een bakje bewaren met een deksel erop! Je doet dan wat takken erin en eventueel stukjes appel en andere fruitsoorten! Dan kan je die meelwormen kweken!

  • meelwormen hebben een meelwormen geur, net als jij als je gesport hebt stinkt naar zweet. Daar is verder niks aan te doen en een deksel erop maakt het juist erger.
   Gebruikte koffiefilters neerleggen die de geur absorberen is een veel betere oplossing. Niet in de meelwormen bak leggen want ze eten koffie en filters.
   Meelwormen produceren warmte en die warmte moeten ze kwijt kunnen aan de omgeving zeker in de zomer. En als je er een deksel op doet krijgen ze ook minder zuurstof. Dus lekker open laten dat bakje en tegen de geur gebruikte koffiefilters neerleggen op een schoteltje en regelmatig verversen. Als je koffie drinkt geen enkel probleem. Die senseo pads werken ook goed. Maar het beste resultaat de ouderwetse koffiefilters.
   Voor wie geen koffie drinkt maar wel de geur wil vangen. Neem een grote pot doe er koffie poeder in en meng het met water. Warm water mengt beter en zorg dat het niet overstroomt. Er hoeft niet heel veel water in alleen dat het goed verzadigt. Laten staan maar en het koffie filter doet het werk. Geuren filteren. Werkt overigens ook tegen sigarettenstank.

 9. word onderhand toch wel tijd dat er winkels komen die insekten verkopen

  sommige landen in het buitenland eten al generatie,s lang insekten
  helaas hier nog niet

 10. Beste
  Op school volg ik het seminarie ‘duurzame ontwikkeling’. Samen met een paar andere studenten onderzoeken wij of het mogelijk is insecten te gebruiken als vleesvervanger. Nu zijn wij ook bezig met een eigen kweek. Helaas verloopt deze niet zo goed, wij hebben nochtans de instructies zoals hierboven vermeld opgevolgd. Wij hebben namelijk veel dode meelwormen. We dachten dat ze misschien in een te koude ruimte zaten, te weinig zuurstof of met teveel in een bakje zaten. Al deze problemen hebben wij aangepast en nog sterven er veel meelwormen. Heeft u nog enkele tips hoe dit te vermijden is ?

  • Hey Ilse, Ik heb wat vragen met betrekking tot jouw project, is het mogelijk om contact te leggen via email of telefoon? Mocht je mij willen bereiken dan kan dat via mijn website.

   Met vriendelijke groet,

   Paul

 11. Hallo, bedankt voor dit interessant artikel. Ik heb 1 vraagje: waarom staat de zin “Je zou eerst eens kunnen beginnen met meelwormen uit de dierenwinkel.” er zo? Ik bedoel, hoe zou je anders beginnen? Is er iets op tegen om je kweek te beginnen met wormen uit de winkel en dan de volgende generatie(s) zelf op te eten? Het artikel heet namelijk “zelf thuis meelwormen kweken om op te eten”…
  Ik heb gevriesdroogde meelwormen aangekocht en ben direct grote fan geworden! Misschien voldoende grote fan om ze zelf te kweken!

 12. kan ik insekten bv meelwormen .of die grote sprinkhanen ook uit de dieren winkel opeten .en hoe moet ik die behandlen voor ik ze kan eten ..

 13. Hey,

  als ik mijn eigen meelwormen wil kweken, dan kan ik maar beter een goede soort hebben ( dacht ik zo ) … maar bestaan er verschillende soorten meelwormen … zijn de meelwormen in de dierenwinkel andere dan deze die bvb. gevriesdroogd worden aangeboden op bepaalde sites?

  Andy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *