Automatisering breekt door in insectenkweek

We hebben op veel lezingen en gastlessen al aangegeven dat het zeer wenselijk is dat in de insectenkweek een slag gemaakt wordt in het automatiseren van de kweekprocessen. Dat is nodig om de prijs van insecten lager te krijgen, waardoor het straks goedkoper wordt om insecten te kopen. Meelwormenkwekerij De Schanekamp heeft hier nu een belangrijke stap in gezet. Ze hebben hiervoor de hulp ingeroepen van RFA Rijlaarsdam Factory Automation B.V., die daar het volgende over bericht:Robot leegt insectenkratten

De insecten kweek sector is relatief nieuw, maar dit belet Meelwormenkwekerij De Schanekamp niet om hoog in te zetten op automatisering. Het uitgangspunt voor Ron en Diane van de Meelwormenkwekerij De Schanekamp is om zonder personeel al het werk uit te kunnen voeren. RFA heeft voor hen een turnkey robotinstallatie geleverd voor het hanteren van de kratten met meelwormen. De toepassing is tweeledig. De kratten meelwormen worden afgestapeld en per twee van voer voorzien onder een dispenser. Andere kratten die al in een verder gevorderd stadium zijn worden leeg gestort in een zeefmachine en de kratten vervolgens gewassen.

Hoe werkt het?

De 6-assige CX210LFE02 van Kawasaki is door het grote werkbereik, hoog hanteringsgewicht en minimale footprint ideaal voor deze toepassing. De robot is uitgerust met een pneumatisch bediende klemgrijper voor twee kratten. Bij het ontwerp is goed gekeken naar de omgeving. Door de RVS grijper zoveel mogelijk af te dichten is de kans op vervuiling minimaal. Er zijn rollenbanen voor pallets ingezet die met een handpalletwagen beladen kunnen worden. De pallets worden automatisch de cel ingevoerd, de robot hanteert de kratten en de pallets en stapelt deze op een tweede positie op. voert deze weer uit zodat deze weer naar de kweekcel gereden kan worden. De krachtige Kawasaki robotbesturing stuurt de complete cel met banen en sensoren aan. Dit resulteert in één overzichtelijk programma en eenvoudige, centrale bediening via touch screen.

Video van de robot in de kwekerij

Er is ook een video gemaakt van dit robot systeem: https://www.youtube.com/watch?v=lA0jljq8QZ8

 

Share
Dit bericht werd geplaatst in Insecten kweken door Bas Godschalk . Bookmark de permalink .

Over Bas Godschalk

Insecten als duurzame eiwitbron voor iedereen. Daar geloof ik in en daar zet ik me voor in. Een insect eten lijkt niet direct vanzelfsprekend, maar als je er even over nadenkt, dan is het zo gek nog niet. Door het geven van lezingen, wil ik mensen graag aan het denken zetten en laten ervaren hoe insecten proeven. Graag kom ik bij u langs om een presentatie te geven over het eten van insecten. Uiteraard kunt u dan ook verschillende insecten proberen. Een andere uitdaging, waar ik mee bezig ben, is om de kostprijs van insecten sterk te verlagen. Omdat een insect koudbloedig is, heb je warmte nodig om de insecten te kweken. Dat kost energie en dus geld. Slimme energieoplossingen dragen bij aan het verlagen van de prijs. In Europa zijn we nog niet echt gewend om insecten te eten. In veel landen op het zuidelijk halfrond is het heel gewoon. Wat daar niet zo gewoon is, is om zelf insecten te kweken. Dat doen we wel op het noordelijk halfrond. Die kennis kan mensen in ontwikkelingslanden helpen om zelf in hun eiwitten te voorzien. Daarmee wordt het eiwit tekort bestreden en wij kunnen van hen leren hoe je insecten lekker kunt bereiden. Wie ben ik? Ik ben een enthousiaste insectenliefhebber, die een ruime ervaring heeft opgedaan in milieu- en energievraagstukken. Ik heb veel projecten uitgevoerd in Europa en Azië. Regelmatig geef ik lezingen en trainingen. Ik vind het uitermate boeiend om samen te werken met verschillende culturen en zo van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *