> Leesvoer > Automatisering breekt door in insectenkweek

Automatisering breekt door in insectenkweek

RFA Kawasaki CX210LFE02 robot voert de meelwormen in de kratten

We hebben op veel lezingen en gastlessen al aangegeven dat het zeer wenselijk is dat in de insectenkweek een slag gemaakt wordt in het automatiseren van de kweekprocessen. Dat is nodig om de prijs van insecten lager te krijgen, waardoor het straks goedkoper wordt om insecten te kopen. Meelwormenkwekerij De Schanekamp heeft hier nu een belangrijke stap in gezet. Ze hebben hiervoor de hulp ingeroepen van RFA Rijlaarsdam Factory Automation B.V., die daar het volgende over bericht:

De insecten kweek sector is relatief nieuw, maar dit belet Meelwormenkwekerij De Schanekamp niet om hoog in te zetten op automatisering. Het uitgangspunt voor Ron en Diane van de Meelwormenkwekerij De Schanekamp is om zonder personeel al het werk uit te kunnen voeren. RFA heeft voor hen een turnkey robotinstallatie geleverd voor het hanteren van de kratten met meelwormen. De toepassing is tweeledig. De kratten meelwormen worden afgestapeld en per twee van voer voorzien onder een dispenser. Andere kratten die al in een verder gevorderd stadium zijn worden leeggestort in een zeefmachine en de kratten vervolgens gewassen.

Hoe werkt het?

De 6-assige CX210LFE02 van Kawasaki is door het grote werkbereik, hoog hanteringsgewicht en minimale footprint ideaal voor deze toepassing. De robot is uitgerust met een pneumatisch bediende klemgrijper voor twee kratten. Bij het ontwerp is goed gekeken naar de omgeving. Door de rvs-grijper zoveel mogelijk af te dichten is de kans op vervuiling minimaal. Er zijn rollenbanen voor pallets ingezet die met een handpalletwagen beladen kunnen worden. De pallets worden automatisch de cel ingevoerd, de robot hanteert de kratten en de pallets en stapelt deze op een tweede positie op. Daarna voert deze weer uit, zodat deze weer naar de kweekcel gereden kan worden. De krachtige Kawasaki robotbesturing stuurt de complete cel met banen en sensoren aan. Dit resulteert in één overzichtelijk programma en eenvoudige, centrale bediening via touch screen.

Video van de robot in de kwekerij

Er is ook een video gemaakt van dit robotsysteem: https://www.youtube.com/watch?v=lA0jljq8QZ8

Update 3 maart 2020: Het systeem is nu operationeel in een kwekerij in Scandinavië: http://rijlaarsdam.eu/?p=971

door Bas Godschalk
gepost op 11-04-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!