> Leesvoer > Waarom eten we in Nederland geen insecten?

Waarom eten we in Nederland geen insecten?

Bord met gegrilde insecten

Waarom eten we geen insecten?

Regelmatig krijgen we de vraag “Waarom eten we in Nederland eigenlijk geen insecten?” Dat is een interessante vraag, omdat in andere delen van de wereld, zoals Azië en Afrika er wel veel insecten worden gegeten. Nu is het zo dat veel eetbare insecten daar in de natuur van nature voorkomen en je ze dus makkelijker kunt eten, maar toch? Waarom dan niet in Nederland?

Vier redenen

Kort gezegd komt het hierop neer…  Het is eigenlijk heel logisch dat wij in Europa geen insecteneters zijn en wel om vier redenen:

  1. In het westen hebben wij de overtuiging dat insecten ‘vies’ zijn. Sterker nog, van kinds af aan wordt ons aangeleerd dat insecten vies c.q. eng zijn. En dus zijn we het niet gewend om insecten te eten. Het zit dus tussen onze oren. Onze mindbug.
  2. Ze zijn ook moeilijk verkrijgbaar. In welke supermarkt kom je een schap met insectenproducten tegen? Je kan bijna alleen maar via webshops insecten kopen.
  3. Ook de prijs een belangrijke factor. Insecten zijn gewoon nog heel duur als je het vergelijkt met vlees, gevogelte en vis. We verwachten dat dit in de toekomst lager gaat worden.

Tot slot speelt de wet- en regelgeving een rol. Het is officieel nog niet toegestaan om insecten te kweken en te verwerken voor de menselijke consumptie. Het wordt nu onder voorwaarden gedoogd. Wij verwachten dat als de regels zijn aangepast, er veel meer gaat gebeuren in de insectenmarkt. Meer over deze wet- en regelgeving lees je in ons Novel Food blog.

door Bas Godschalk
gepost op 30-03-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!