> Leesvoer > Review: Insecten een culinaire ontdekking

Review: Insecten een culinaire ontdekking

Insectenkookboek Shami Radia

Verrassing

In 2016 verscheen het kookboek Insecten een culinaire ontdekking, van Shami Radia en Neil Whippey met als ondertitel: de grootste culinaire verrassing ooit. En dat is het ook als je dit boek doorbladert. Je wordt verrast door allerlei mooi opgemaakte gerechten die schitterend gefotografeerd zijn. De lay-out is rustig. Op de linker bladzijde staat het recept en op de rechter bladzijde staat dan de foto.

Waarom insecten eten?

Voorafgaand aan de recepten wordt eerst uitgelegd wat entomofagie is en waarom insecten eten deel uit gaat maken van onze toekomst. De schrijvers en de chef-kok presenteren zichzelf en vertellen hoe ze ertoe gekomen zijn om zich met insecten eten bezig te gaan houden. Zij zijn de wereld rondgereisd om in allerlei culturen kennis te gaan maken met het eten van insecten. Dat levert leuke anekdotes op. Ook worden er kort belangrijke gegevens over diverse insecten gegeven en ook een paar algemene bereidingsmethoden.

Chef-kok

Daarna komen de recepten die zijn onderverdeeld in verschillende categorieën zoals snacks, gerechten, sauzen en dressings, nagerechten en gebak en cocktails. Allemaal met insecten natuurlijk. Als je de recepten leest, loopt het water je in de mond. Maar om ze zelf te gaan maken is toch nog wel ingewikkeld. Er worden per recept veel ingrediënten gebruikt en bovendien hebben de meeste mensen die ook niet zomaar in hun keukenkastje staan. Ze zijn vaak te koop bij een toko. Je kunt merken dat de recepten ontwikkeld zijn door een echte chef-kok. Sommige recepten vragen tijd en ervaring maar een aantal recepten is ook prima te maken als je daar minder van hebt. Dus zet je bezwaren opzij en serveer eens een Margarita met meelwormenzout samen met Meelwormentortillachips met salsa.

Samenvattend

Een mooi vormgegeven kookboek met heerlijke recepten die vooral door de meer ervaren koks onder ons gemaakt kunnen worden. Het is sinds 2016 te koop en is gebonden en in fullcolour. ISBN 978 90 483 1310 5, prijs €12,50, 191 pagina’s. Bestel hier.

door Bas Godschalk
gepost op 01-06-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Toch niet zo veel zin in koken?
Ga lekker uit eten!