> Leesvoer > Tips voor het koken met insecten

Tips voor het koken met insecten

Schaaltjes met insecten

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je graag zelf aan de slag met een insectenrecept? Dat kan. We helpen je graag verder met een paar tips voor je aan de slag gaat.

Variëren

We hebben verschillende insectenrecepten verzameld en die op deze website geplaatst. De recepten zijn te selecteren op type insect. In de meeste gevallen kan je ook een ander type insect nemen. Dus voor meelwormen, kan je ook buffalo’s of krekels nemen en omgekeerd. Insecten hebben een vrij milde smaak en daarom kan je makkelijk variëren in verschillende recepten.

Waar te koop?

Je vindt insecten recepten met meelwormen, buffalo’s, krekels en sprinkhanen. Helaas is het bijna onmogelijk om insecten in de gewone supermarkten te vinden. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de webshops waar je insecten kunt kopen. Kijk voor het overzicht op onze pagina met webshops. Lees verder

Bestellen van ingrediënten

Om het je makkelijk te maken, hebben we bij alle recepten een winkelmandje met de ingrediënten gevuld. Als je hierop klikt, dan kan je direct door winkelen bij de AH. Je kunt producten die je al in huis hebt, eenvoudig wegklikken. Je houdt dan precies alles over wat je nog nodig hebt. Omdat de AH sinds kort geen insecten meer verkoopt, hebben we ook een linkje naar de webshop van Tinyfoods geplaatst. Die verkopen alle soorten insecten in verschillende hoeveelheden.

Voorbereiding

In onze recepten gaan we uit van gevriesdroogde insecten. Dat is de vorm waarin je insecten meestal kunt kopen. Soms kan je ook diepgevroren insecten kopen. Verse insecten zijn ook mogelijk, maar dat zullen de meeste niet doen.

Gevriesdroogde meelwormen, buffalo’s en krekels kan je direct vanuit het potje of zakje gebruiken. Bij de sprinkhanen moet je op twee dingen letten. Je moet de pootjes verwijderen, omdat die scherpe haakjes hebben, die in je keel kunnen blijven steken. De pootjes kan je voorzichtig afbreken. Ook is het handig om de vleugels te verwijderen. Die breek je er af, door ze bij de aanhechting zachtjes omhoog te trekken.

Als je levende insecten wilt gebruiken, dan kan je ze het beste eerst één dag in een schoon bakje plaatsen. Dan maken ze hun maag-darmkanaal leeg. Vervolgens zet je ze voor tenminste een halve dag in de vriezer. Ze gaan dan op een pijnloze manier dood.

Kookboeken

Staat je recept er niet tussen of wil je nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan bij ons overzicht van insectenkookboeken. Heb je zelf nog een lekker insectengerecht dat je wilt delen? Mail ons het recept toe. Dan voegen wij hem toe aan de lijst met insecten gerechten.

door Bas Godschalk
gepost op 25-03-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Toch niet zo veel zin in koken?
Ga lekker uit eten!