Welke soorten insecten kan je eten in Nederland?
Welke soorten insecten kan je wel en niet eten?
“Er zijn drie miljoen soorten insecten. Daarvan zijn er nu achthonderdduizend beschreven en slechts vijfduizend zijn er giftig. De rest zouden we dus gewoon kunnen eten”, aldus Arnold van Huis, hoogleraar tropische entomologie aan de Wageningen Universiteit. Hij is al meer dan vijftien jaar lang pleitbezorger van het onderzoek naar entomofagie: de menselijke consumptie van insecten. Middels onderzoek is van ruim 2.000 insecten vastgesteld dat ze veilig te eten zijn. In Nederland en België zijn er een beperkt aantal insecten die beschikbaar zijn en worden gegeten. In de rest van wereld is het aantal soorten dat beschikbaar is, veel groter. Lees in deze blog welke soorten insecten je in Nederland en België kunt kopen. In deze blog lees je over andere eetbare insecten.
Meelwormen
De meelworm is de larve van de meeltor (Tenebrio molitor). Deze kever behoort bij de familie van zwartlijven of Tenebrionidae. De kever zelf is niet zo bekend. De larve (meelworm) is veel bekender en is een belangrijke bron van voedsel. De meelworm wordt gekweekt op een mengsel van tarwe, tarwezemelen en groenten, zonder toevoeging van enige groeipromotor of chemicaliën. Het is ook heel eenvoudig om zelf thuis meelwormen te kweken.
Buffalowormen
Buffalowormen zijn de larven van de Buffalokever (Alphitobius Diaperinus) en zijn zeer voedzaam door hun hoge gehalte aan eiwitten en laag vetgehalte. De smaak van deze wormen is lekker en smaakt naar een beetje spekachtig. Buffalowormen zijn ook minder hard dan bijvoorbeeld meelwormen en dus ook lichter verteerbaar. Doordat ze vrij klein zijn (10 mm) zijn ze makkelijk te verwerken met andere voedingsproducten. De buffaloworm heeft hetzelfde menu als de meelworm.
Krekel
De krekels kan je vinden in twee soorten. Het zijn de huiskrekel en de bandkrekel. Huiskrekels hebben het hoogste eiwitpercentage van alle in Nederland beschikbare insecten, namelijk 70%. Bij de bandkrekels ligt dit percentage op 59%. Krekels kan je in zijn geheel eten en smaken nootachtig.
Krekels worden in afsluitbare kratten gekweekt en krijgen dan met name groeten te eten.
Sprinkhanen
Ook van de sprinkhanen zijn er verschillende soorten te koop. Je hebt de Europese, de Amerikaanse en de Afrikaanse sprinkhaan. De sprinkhanen zijn arbeidsintensief om te kweken, omdat ze een paar keer per dag vers gras nodig hebben. Ook leven ze het liefst bij hoge temperaturen van meer dan 30 oC. Let op dat je bij sprinkhanen altijd eerst de pootjes en de vleugels verwijderd, voordat je ze eet.
Wasmotlarven
De wasmotlarve is de larve van de Wasmot (Galleria mellonella), die je in de natuur als parasieten in bijenkorven kunt tegenkomen. Wasmotlarven worden gekweekt op een deels natuurlijke basis waaronder bijenhoning en een deels artificieel voedingsmedium zonder groeipromotoren of chemicaliën. Het kweken is zeer arbeidsintensief waardoor dit ook een duur voedsel insect is. Wasmotlarven zijn uiterst voedzaam door hun hoog gehalte aan droge stof en vetstoffen. Doordat ze zeer zacht zijn worden ze zeer gemakkelijk opgenomen en verteerd. Wasmotlarven worden meestal diepgevroren verkocht. Geroosterde of gebakken, ze smaken als een kruising tussen een pijnboompit en een Enoki paddenstoel.
Als je wilt weten welke insecten nog meer eetbaar zijn, dan kun je een lijst downloaden.
Klik hier voor een compleet overzicht van alle eetbare insecten.
door Bas Godschalk
gepost op 23-03-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl
Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!