> Leesvoer > Levende insecten eten op Sardinië. Stukje kaas?

Levende insecten eten op Sardinië. Stukje kaas?

Sardijnse insectenkaas

Levende insecten eten op Sardinië

Op Sardinië eten ze kaas met levende maden. Deze kaas wordt de delicatesse Casu marzu (= Sardijns voor rotte kaas) genoemd. Het is een kaas die extreem lang wordt gerijpt. Zo lang zelfs dat er zich larven van de kaasvlieg in nestelen.

Hoe wordt de kaas gemaakt?

De traditionele Sardijnse kaas, met een basis die hetzelfde is als Pecorino, wordt zeer lang gerijpt, tot een niveau dat feitelijk over de grens van rotting ligt. Hierdoor nestelen larven zich in de kaas. Deze larven breken veel vetten af, wat de kaas heerlijk zacht maakt.

De maden zijn kleurloos en worden ongeveer 8 mm groot. Het schijnt zo te zijn dat je je ogen dient te bedekken als je de kaas eet, want de larven kunnen zeer hoog (tot 15 cm) springen. Even voor de duidelijkheid de kaas wordt dus verkocht en gegeten met levende maden.

De Casu marzu eet men het liefst op Sardinië met een stukje krokant brood en een heerlijk glas ‘Canonnau’ (een sterke wijnsoort). Durf jij het ook aan?

door Buglover
gepost op 16-01-2015
info@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!