> Leesvoer > Kan je een allergie ontwikkelen bij het kweken?

Kan je een allergie ontwikkelen bij het kweken?

Krekels kweken

Allergische reactie door contact met insecten

Het bekend beeld van insect gerelateerde allergieën is die van de beten en steken van giftige soorten zoals bijen, mieren en wespen. Hierbij worden stoffen, die een allergie kunnen veroorzaken in je lichaam geïnjecteerd (geïnjecteerde allergenen). In de VS worden meer dan honderd doden per jaar geregistreerd, die te maken hebben met fatale reacties op gif van een geleedpotige.

Veel mensen hebben wel eens last van insecten, als ze gestoken of gebeten zijn.  Ze hebben dan korte tijd last van klachten als jeuk, branderig gevoel en zwellingen.

Ook komen allergische reacties voor welke te wijten zijn contact met lichaamsdelen of afvalproducten van insecten (contactallergenen) of het inademen van microscopisch kleine stofdeeltjes uit verpulverde karkassen, huid en uitwerpselen (inhalatieallergenen), denk aan de eikenprocessierups. Allergieën veroorzaakt door contact met de huid of het inademen van insectenmateriaal kan aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid hebben, thuis of in uw werkomgeving met symptomen die variëren van eczeem en dermatitis, tot rhinitis, congestie en bronchiale astma. Ergere vormen van allergische reacties zijn ook mogelijk.

Mogelijke gezondheidsrisico bij de kweek van insecten

Allergische reacties kunnen ook optreden bij de kweek van insecten, als gevolg van contact met de dieren of door het inademen van stofdeeltjes afkomstig van insecten. Reacties op sprinkhanen, krekels, sprinkhanen, kakkerlakken, etc. komen voor. Meestal ontstaan de allergische reacties na een lange periode van veelvuldig in contact te hebben gestaan met de dieren of aan kleine deeltjes.

Diverse gevallen van jeuk, huiduitslag, rhinitis, ademnood en astma zijn goed gedocumenteerd.

door Bas Godschalk
gepost op 18-05-2019
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!