> Leesvoer > Eet jij weleens roze koeken? Dan eet je ook…

Eet jij weleens roze koeken? Dan eet je ook…

Roze koeken

Cochenille

Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan dat er eten in jouw plaatselijke supermarkt ligt dat bewust van insecten gemaakt is? Heb je je wel eens afgevraagd hoe roze koeken zo roze komen? Waar komt die mooie roze kleur vandaan?

De kleurstof wordt gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru. De schildluizen bevatten een pigment die rood, roze van kleur is. De benaming van dit pigment is cochenille of karmijnrood. Het is trouwen goede handel om deze insecten te oogsten: deze insecten kosten namelijk 30 euro per gram, en zijn daarmee meer waard dan goud!

E120

De kleurstof cochenille is in de levensmiddelenindustrie beter bekend als kleurstof E120. De kleurstof wordt al vele jaren gebruikt om levensmiddelen die mooi rode kleur te geven. Je vindt de kleurstof E120 in roze koeken, rode M&M’s, aardbeienyoghurt, milkshakes en ook de kleurenhagelslag op tafel, Weet je dat de kleurstof ook gebruikt wordt voor rode lippenstift? 

E904

Er is nog een kleurstof die van insecten afkomstig is, namelijk E904. Dit is een harsachtig afscheidingsproduct van de kleine lakschildluis (of de commercieel gekweekte boomluis) die voornamelijk voorkomt op diverse boomsoorten in India en omringende landen.

In voedingsmiddelen wordt E904 als glansmiddel gebruikt, zoals waxcoating bij fruit, bonbons en suikergoed. In de farmaceutische industrie wordt het gebruikt om medicijnen maagzuur-resistent te maken en geschikt te maken voor vertraagde afgifte van de capsule-inhoud. En het wordt zelfs gebruikt in de elektronica.

door Bas Godschalk
gepost op 20-02-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Wil je meer weten over insecten?
Vraag een gastles aan!