> Leesvoer > Welke soorten insecten kan je allemaal eten?

Welke soorten insecten kan je allemaal eten?

Insecten uit Thailand

 

Welke soorten insecten kan je wel en niet eten?

“Er zijn drie miljoen soorten insecten. Daarvan zijn er nu achthonderdduizend beschreven en slechts vijfduizend zijn er giftig. De rest zouden we dus gewoon kunnen eten”, aldus Arnold van Huis, hoogleraar tropische entomologie aan de Wageningen Universiteit. Hij is al meer dan vijftien jaar lang pleitbezorger van het onderzoek naar entomofagie: de menselijke consumptie van insecten. Middels onderzoek is van ruim 2.000 insecten vastgesteld dat ze veilig te eten zijn. In Nederland en België zijn er een beperkt aantal insecten die beschikbaar zijn en worden gegeten. In de rest van wereld is het aantal soorten dat beschikbaar is, veel groter. Lees in deze blog welke insecten je allemaal kunt eten. De lijst van in Nederland en België beschikbare insecten vind je hier.

Agave worm

Ook wel bekend als de maguey worm. Deze larven zijn afkomstig van de Hypopta agavis mot of de Aegiale hesperiaris. Ze worden soms opgenomen in tequila flessen als bewijs van authenticiteit en het alcoholpercentage (tequila moet een hoge alcoholwaarde bevatten om de worm te behouden). In Mexico, worden ze ook gegeten als onderdeel van een maaltijd. Ze zijn zeer voedzaam.

Mieren

Er zijn verschillende soorten mieren die worden gegeten: Carpenter mieren, blad-cutter mieren, honeypot mieren en zelfs citroenmieren. In Australië eten de Aboriginals honingmieren als zoete snack. Deze mieren zuigen zich helemaal vol met een nectar-achtige substantie, zodat hun buik bol staat. De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants getoast, net zoals popcorn en pinda’s. En in Thailand is de rode mier met eitjes een lekkernij, het liefst gezout in de salade.

Bamboe worm

De bamboeworm wordt vaak gebakken gegeten in Thailand. Het zijn de larven van de Grass-Moth. Ze eten hun weg door bamboe voor hun metamorfose.

Bijen

Bijenlarven worden in veel culturen gewaardeerd als smakelijk hapje. Denk er eens over na, alles wat de bijen eten is royal jelly, stuifmeel en honing! De larven, als gebakken in boter, met de smaak van paddenstoelen en spek. Volwassen bijen kunnen ook gegeten worden, vaak geroosterd (geroosterd bij!) En worden vervolgens vermalen tot een voedzame bloem. In China worden de grondbijen gebruikt als een remedie tegen een zere keel.

Cicaden

Cicaden kunnen soms lang onder de grond leven voordat ze opkomen, vervellen en volwassen zijn. Net nadat ze vervellen hebben ze zachte, sappige lichamen en wordt er gezegd dat ze zeer mals en lekker zijn. Verschillende soorten van de cicaden worden ook gegeten in veel Aziatische landen, zoals Japan, Thailand en Maleisië. De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.

Kakkerlak

Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.

Zijdeworm

De zijdeworm vormt een belangrijk ingrediënt in een populair gerecht in Korea. Dit staat bekend als Bon Daegi. Zijdewormen zijn een eetbaar bijproduct van het zijde-oogst proces.

Schorpioen

U ziet deze vaak gebakken terug in Thailand en China. Schorpioenen smaken naar de soft-shell crab. Koop deze (en dat geldt voor de meeste insecten) alleen als ze gekweekt zijn voor menselijke consumptie. Schorpioenen zijn giftig, maar voor de verkoop worden de giftige delen verwijderd en kan je ze veilig eten. In Europa kom je soms producten tegen, waar een schorpioen in zit verwerkt, zoals een chocolaatje of de lolly met schorpioen.

Neushoornkever

Neushoornkevers behoren tot de grootste van alle kever soorten. De mannelijke cheetles gebruiken hun hoorns in paringsgevechten tegen andere mannetjes. Rhinoceros kevers zijn ook een van de sterkste dieren op de planeet in relatie tot hun eigen grootte. Ze kunnen tot 850 keer hun eigen gewicht tillen. Neushoornkevers zijn het meest voorkomende aan het einde van het regenseizoen. Ze zijn rijk aan eiwittten.  Lekker indien ze zijn met Thaise kruiden (citroengras, limoen blad, galanga en knoflook). Een beetje zout en sojasaus toevoegen.

Giant Water Bug

Dit insect, dat lijkt op een kakkerlak, zie je veel in marktkraampjes in Bangkok. Ze worden gebakken in een pittig sausje en in zijn geheel opgegeten of gestoomd en in blikken bewaard. De smaak is zoutig en visachtig.

Libelle

Libellen worden veel gegeten in China, waar ze meestal gebakken op een stokje worden geprikt en in marktkraampjes te zien zijn. Ze worden ook wel als bijgerecht gebruikt op een bord, gemengd met andere insecten. Het smaakt naar krab, dus voor visliefhebbers is dit wellicht een goed alternatief!

Tarantula’s

Hoewel het eigenlijk geen insect is, maar een spinachtige, vonden we het toch waard om de tarantula bij deze lijst te vermelden. Hij wordt voornamelijk gegeten in Cambodja en Venezuela waar hij gebakken wordt in olie en suiker. De poten zijn knapperig, maar het lijfje blijft zacht en glibberig. De smaak van gebakken tarantula heeft iets weg van krab en noten.

Als je wilt weten welke insecten nog meer eetbaar zijn, dan kun je een lijst downloaden.

Klik hier voor een compleet overzicht van alle eetbare insecten. 

door Bas Godschalk
gepost op 22-03-2020
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!