> Leesvoer > Organisatie IPIFF: insecten eten & wetgeving

Organisatie IPIFF: insecten eten & wetgeving

IPIFF

IPIFF

In Europa is het eten van insecten niet gewoon. Er zijn daarom ook geen duidelijke regels en wetten die het kweken en verwerken van insecten reguleren. De Europese wetgeving zal aangepast moeten worden om insectenproducten toe te laten als een duurzame en innovatieve bron van dierlijke proteïnen voor voedselconsumptie en diervoeder. Om hier mee aan de slag te gaan, presenteerden insectenproducenten in België het Internationale Platform van Insecten voor Voedsel en Voeder (IPIFF).

Oplossing wereldvoedselprobleem

‘’Onze planeet staat voor enorme uitdagingen door de bevolkingsgroei en de toenemende competitie om schaarse bronnen. Wij geloven dat insecten een deel van de oplossing zijn’’, zei IPIFF-voorzitter Antoine Hubert. ‘’Daarom hebben we ons verenigd om IPIFF op te zetten, zodat we met één stem kunnen spreken met de Europese instellingen en met partners van de voedsel- en voederketen. Als een centrale speler in dit proces streven we ernaar insectproteïnen beschikbaar te maken voor boeren, bedrijven en consumenten in de EU.’’

Insecten eten wetgeving

De huidige EU-wetgeving is niet toegespitst op de kweek en het verwerken van insecten. Hierdoor is er een juridische onzekerheid, die investeringen en productieplannen van bedrijven ondermijnt en beperkt. Op deze manier wordt de groei van insectenkweek belemmerd.
Binnen de Europese Unie produceren insectenkwekers nu voornamelijk insecten als voer voor (huis)dieren. Het potentieel voor insectenmeel is volgens IPIFF groot, vooral waar het voeder voor de aquacultuur betreft. IPIFF wil dat de EU-voedselwetgeving wordt herzien, zodat insecten die voor honderd procent gevoerd zijn met plantaardige producten, mogen worden gebruikt als eiwitbron voor vissen, kippen en varkens.

Insectenproducten

‘’De afgelopen jaren zijn productietechnieken ontwikkeld die nu op industriële schaal worden ingezet volgens strikte risicocontroleprocedures. Insectenproducten kunnen tegen competitieve prijzen worden ingezet voor voedsel- en voedertoepassingen, terwijl ze voldoen aan de hoogste EU-normen voor de veiligheid van voedsel en voeder’’, aldus IPIFF’s vice-voorzitter Tarique Arsiwalla, oprichter en directeur van het Nederlandse bedrijf Protix.

Insectenkwekers

IPIFF is maandag tijdens de bijeenkomst in Brussel officieel opgericht door insectenkwekers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. De vereniging staat open voor firma’s die deel uitmaken van de insectenvoedsel- en voederketen.

Update 26 maart 2020

In 2020 zijn er circa 50 leden aangesloten bij de IPIFF. Je kunt hierover meer informatie vinden op hun eigen website: https://ipiff.org/ipiff-members/.

door Bas Godschalk
gepost op 19-07-2015
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Wil je meer weten over insecten?
Vraag een gastles aan!