> Leesvoer > Insecten eten helpt tegen honger en overgewicht

Insecten eten helpt tegen honger en overgewicht

Vrouw verkoopt Mopane rupsen

FAO

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) helpt het eten van insecten honger en overgewicht te bestrijden. Ze schrijven dit in een 200 pagina’s tellend rapport. Wereldwijd vullen 2 miljard mensen hun voeding al aan met insecten.

Overgewicht

Meer dan 1900 insecten worden over de hele wereld gegeten, met name in Afrika en Azië. Volgens de auteurs van het rapport bevatten veel insecten dezelfde hoeveelheid eiwitten en mineralen als vlees en meer gezonde vetten. “In het westen hebben we vaak een cultureel vooroordeel en denken we dat insecten die uit ontwikkelingslanden komen niet goed kunnen zijn”, aldus één van de schrijvers van het rapport, Arnold van Huis van de Wageningen Universiteit.

Honger

Volgens de Verenigde Naties ligt de oplossing tegen honger, ondervoeding en milieuvervuiling binnen handbereik: insecten eten. De FAO meent dat er veel te weinig gebruik gemaakt wordt van insecten als voedingsbron. Sprinkhanen, mieren en andere insecten kunnen gebruikt worden als bron van voedsel voor mensen, vee en huisdieren.

“Insecten zijn overal en ze vermenigvuldigen zich snel”, aldus de FAO. Daarnaast hebben ze een kleine ecologisch voetafdruk. In vergelijking met vlees en vis, zijn insecten rijk aan voedingsstoffen en eiwitten. Insecten kunnen een goede voedselbron zijn voor ondervoede kinderen, omdat insecten veel eiwitten, ijzer, magnesium, fosfor en zink bevatten en rijk zijn aan vezels. Gestructureerde kweek van insecten kan zo bijdragen aan de bestrijding van eiwit en mineraal tekorten in ontwikkelingslanden.

door Buglover
gepost op 20-08-2014
info@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!