> Leesvoer > Het verschil tussen humane en dierlijke kweek

Het verschil tussen humane en dierlijke kweek

Moriowormen kweken

Technisch gezien is er weinig verschil tussen de kweek van insecten voor dierlijke consumptie en die voor menselijke consumptie. In alle gevallen moet een kweker zorgvuldig kweken, omdat hij anders al snel last krijgt van sterfte of ongewenste indringers. Wel zijn er een aantal verschillen aan te wijzen.

Kweek voor dierlijke consumptie

Er zijn een aantal soorten insecten die uitsluitend voor dierlijke consumptie worden gekweekt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de vliegenlarven, die je in de dierenwinkel of viswinkel kunt kopen om mee te vissen. Ook de black soldier fly (zwarte soldaten vlieg) is een vlieg die je niet zomaar opeet, als je weet dat hij leeft op allerlei afval en soms zelf op ontlasting van andere dieren. De larven zelf zijn erg gezond en worden daarom aan reptielen gegeven of verwerkt door de eiwitten en vetten uit de larven te halen.

Tot voor kort was het ook verboden om meelwormen of andere insecten rechtstreeks aan koeien, kippen, vissen of varkens te geven. Dit komt omdat men niet wil dat verontreinigingen of ziektekiemen in insecten accumuleren in de grotere dieren.

Kweek voor menselijke consumptie

De insectenkweek vindt plaats onder goede hygiënisch omstandigheden en moet voldoen aan scherpe eisen. Zo mogen er bijvoorbeeld geen hormonen of extra vitaminen worden gebruikt. Het voer voor de insecten mag alleen afkomstig zijn uit een GMP-gecertificeerd bedrijf. Er mag bijvoorbeeld ook geen voer gebruikt worden, waar hetzelfde insect als grondstof in verwerkt zit.

Voordat de insecten worden geoogst, worden ze een dag op dieet gezet, zodat ze hun maag-darmkanaal leegmaken. De insecten worden kort gekookt, voordat ze verwerkt worden voor consumptie. Meer tips om insecten te bereiden? Lees ze hier.

door Bas Godschalk
gepost op 17-10-2019
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!