> Leesvoer > Engels levert kratjes voor insectenkweek

Engels levert kratjes voor insectenkweek

Kratjes meelworm teelt

Het op professioneel schaal kweken van insecten is een nog een nichemarkt, maar langzamerhand komen er steeds meer producten die het leven van de kweker makkelijker maken. Een van de spelers op de markt is Engels. Het bedrijf heeft een productlijn ontwikkelt voor bakken die gebruikt kunnen worden bij de kweek van verschillende soorten insecten.

Kunststof verslaat hout, ook bij de insectenteelt

Hoewel voorheen houten bakken gebruikt werden voor het kweken van insecten, blijken kunststof bakken vele malen praktischer bij de (grootschalige) kweek van insecten:

  • De kunststof bakken zijn lichter (makkelijk door één persoon te hanteren)
  • Kunststof is licht en glad, dus geen splinters en eenvoudig te reinigen (hygiënisch).
  • Amper naden of kieren dus geen mogelijkheid voor bacteriën.
  • Kunststof is meerdere malen te gebruiken en blijft langer in haar oorspronkelijke vorm.
  • De lichte bakken zijn makkelijk en stabiel stapelbaar.

Insecten zijn zeer beweeglijk. Ongeacht of het een kruipend, springen of vliegend insect betreft. Engels heeft voor vrijwel iedere soort een kunststof bak ontwikkeld. Hieronder enkele oplossingen:

Krekels

De krekelbak is ontwikkeld voor het oogsten van krekels. Deze maatwerk E-line bak is gedeeltelijk uitgevoerd zonder bodem en voorzien van 2 hellende wanden. De babykrekels klimmen over deze wanden heen, waarna ze in de E-line bak eronder terecht komen.

Vervolgens kunnen de krekels in een palletbox geplaatst worden, waar ze verblijven totdat ze volwassen zijn voor verdere verwerking.

Meelwormen

Meelwormen zijn op zeer efficiënte wijze te kweken in lage bakken van 600 x 400 x 70 mm. Door deze in metalen rekken te plaatsen, wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. De metalen rekken zijn in vrijwel iedere gewenste hoogte en breedte maken. Ze zijn bovendien gemakkelijk te verplaatsen.

Black Soldier Flies

Om te voorkomen dat vliegen ontsnappen, maar nog wel voldoende lucht en warmte krijgen is er een oplossing bedacht. Uit de deksel van een kunststof E-line bak zijn 2 gaten gesneden en dicht gemaakt met gaas. Het is ook mogelijk om de bakken te stapelen. Dan wordt een gat in een van de zijdes van de bak gemaakt.

Engels heeft vele kunststof bakken in het assortiment. Bekijk de opties op hun eigen website. Website van Engels

door Bas Godschalk
gepost op 22-11-2019
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!