Congres: Insecten, voedsel van de toekomst
Insecten, voedsel van de toekomst
Op 21 januari 2016 vond een bijzonder congres plaats in een voormalige hal op het Floriade terrein in Venlo. Het thema van het congres was: insecten, voedsel van de toekomst. De opkomst was met bijna 250 mensen enorm. Onder de aanwezigen diverse insectenkwekers en verwerkers van insecten, maar daarnaast ook universiteiten en hogescholen die onderzoek doen naar insecten. Ook waren er bedrijven vertegenwoordigd die een bijdrage leveren aan de insectenkweek of verwerking en er waren veel representanten uit de omliggende gemeenten en provincies. Ook de Belgen waren goed vertegenwoordigd.
Programma
De dagvoorzitter, Arjan van der Giessen, legde uit dat het bijzonder was dat we met zoveel belangstellende rondom dit thema bij elkaar zijn gekomen. Insecten gaan het helemaal worden. Niet alleen voor humaan voedsel, maar ook als voedsel voor dieren en als grondstof voor de farmaceutische industrie. In een vraaggesprek met Jan Thomassen van Vivare, Patrick van de Broek, gedeputeerde van de provincie Limburg en Jan Loonen, wethouder van Venray, bleek dat de regio Venlo-Horst-Venray een ideale plaats is om de insectenbusiness grootschalig van de grond te krijgen. De vraag naar insecten neemt sterk toe en er liggen dan ook veel kansen voor bedrijven om die hierop te pakken. De regio wil dit graag faciliteren. Eric Michels, kartrekker van IPIP bevestigde dit in zijn presentatie. Venlo, met een straal van ruim 100 of zelfs 200 kilometer is het kloppende hart in eiwitten. Nu nog vooral door de varkensteelt, maar dit kan snel worden aangevuld met insecten. De agrifood sector is hier al sterk vertegenwoordigd, alsook de logistiek, het feed design lab en bedrijven in automatisering en klimatisering. Belangrijk is dat het bedrijfsleven vooropgaat in het ontwikkelen van businessmodellen om de insectensector een boost te geven. Eric ziet graag dat het onderwijs, onderzoek en de overheid mee duwen aan deze ontwikkeling. De WUR (Wageningen Universiteit), HAS (Has Hogeschool), Universiteit van Maastricht, KU van Leuven, Fontys en Helicon doen al mee.
Dat deze ontwikkeling hard nodig is, werd door Marian Peters van NGN (New Generation Nutrition) stevig onderstreept. Marian gaf aan dat insecten voor nog veel meer gebruikt kunnen worden dan voor food, feed en farma. Ze voegde daaraan toe dat insecten ook als grondstof voor plastic gebruikt kunnen worden en voor cosmetica en contactlenzen. Belangrijk bij de kweek voor feed en food is dat het veilig gebeurt en dat het voedsel dat de insecten krijgen goed is. Hiervoor is recent een standaard opgesteld voor een veilige kweek. Marian liet tenslotte nog drie videoboodschappen zien van kwekers uit Canada en België en een belangenorganisatie in Brazilië. Zij wensten de congresgangers een goede dag toe en benadrukten de enorme potentie van insectenkweek.
Update 5 januari 2020
Het Insect Protein Innovation Platform is in 2019 helaas opgeheven.
door Bas Godschalk
gepost op 23-01-2016
bas@duurzaaminsecteneten.nl
Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!