> Leesvoer > Insectenolie nieuwe bron voor omega-3-vetzuren

Insectenolie nieuwe bron voor omega-3-vetzuren

Omega 3 vetzuren in vis

Insecten worden al geruime tijd gebruikt als bron van eiwit, maar volgens onderzoeker Daylan Tzompa Sosa van de Wageningen Universiteit kan er ook olie uit worden gehaald. De insectenolie kan een nieuwe bron worden voor omega-3-vetzuren, want insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen leven op plantaardig afval. Dat is ook nog wereldvriendelijk.

Vetzuren

Voor haar promotie onderzocht Tzompa Sosa vetten in melk. Uit nieuwsgierigheid liet ze vergelijkbare analyses los op de olie die een collega over had na eiwitextractie uit insecten. “Die insectenolie blijkt veel vetzuren te bevatten, zowel verzadigde als onverzadigde.”

Tzompa Sosa haalde o.a. olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken en sprinkhanen. “Het ruikt allemaal anders, en de ene olie is lekkerder dan het andere.”

De onderzoekster stelt ook dat de insectenolie op een milieuvriendelijke manier te winnen is. In vergelijking met andere processen levert het dan ook het hoogste rendement en de beste kwaliteit op.

Vis

Op dit moment is vette vis vooralsnog de bron voor het gezonde omega-3. Het vetzuur wordt al geruime tijd toegevoegd aan levensmiddelen en als voedingssupplement in capsules gestopt.

Op de Universiteit van Wageningen lopen nog diversen andere onderzoeken naar teelt, dieet en verwerking van insecten voor olie. Er volgt ook nog een uitgebreid risicoanalyse van gebruik van insectenolie voor mens en dier.

door Bas Godschalk
gepost op 09-01-2016
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over koken met insecten?
Vraag een kookworkshop aan!