Het insectenkookboek van Folke Dammann
Het insectenkookboek
En weer is er een nieuw insectenkookboek verschenen: Het insectenkookboek van Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp. Dat is extra fijn voor insectenliefhebbers, maar ook voor iedereen die graag met insecten wil koken. Begin 2016 reviewden we het kookboek Bugs, dat door onze zuiderburen in België is geschreven. Nu dan een review van een nieuw Insectenkookboek en ditmaal van onze oosterburen. De Duitsers Folke Dammann & Nadine Kuhlenkamp hebben en bijzonder fraai kookboek op de markt gezet.
Motivatie
Dat insecten een goede alternatieve eiwitbron zijn weten we inmiddels allemaal wel, maar koken met insecten is voor de meeste Nederlanders nog steeds niet “gewoon”. De Duitse auteur Folke Dammann verkoopt gevriesdroogde insecten en organiseert lezingen over het eten van insecten en ook proeverijen. Met dit kookboek wil hij de acceptatie van de consumptie van insecten bij het publiek verhogen. Dat moet lukken, want de recepten zijn eenvoudig, duidelijk omschreven en met goed verkrijgbare ingrediënten. De mooie foto’s in het boek laten zien dat het er ook nog eens heel erg lekker uitziet.
Insectenkookboek
Het is een stevig boek met een harde kaft en wat direct opvalt zijn de kleuren zwart en wit. Zwarte bladzijden met witte letters zie je niet zo vaak, maar het is goed te lezen. De teksten en de recepten worden begeleid met fraaie kleurenfoto’s of tekeningen in een geheel eigen stijl.
Vier gangen
Qua opzet volgt dit kookboek de andere insectenkookboeken al is de hoofdstukindeling in 4 gangen ingedeeld. In gang 1 wordt uitgelegd waarom insecten de voedingsbron van de toekomst zijn en dat al veel wereldburgers insecten gewoon op het dagelijks menu hebben staan. In de tweede gang wordt nog wat dieper ingezoomd op de voedingswaarde van de insecten en hoe je ze nu gedroogd of vers kunt gebruiken. Dat laatste is belangrijk, omdat het van belang is bij de bereiding van insecten.
De derde gang wordt gevormd door de recepten, die zijn gerubriceerd in voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en nog andere hapjes. Om te beginnen is de laatste categorie het meest eenvoudig. Als je daarna de slag te pakken hebt, kun je de andere gerechten proberen. Hiervoor moet je wel enige kookervaring hebben. Er zijn gerechten waarbij veel ingrediënten eenvoudig verkrijgbaar zijn of al aanwezig in de meeste keukens. Een aantal gerechten zijn wat specifieker in de ingrediënten samenstelling. Er is duidelijk een keus te maken om een gerecht met één type insect te maken en een paar recepten bevatten verschillende soorten insecten.
Aan het eind van het boek, de vierde gang, stellen de twee auteurs zich voor en verwijzen ze voor meer informatie zelfs naar onze website duurzaaminsecteneten.nl.
Al met al een mooie aanvulling op de bestaande kookboeken en zeker de moeite waard om te proberen voor een kleine 20 euro.
Samenvattend
Het insectenkookboek bevat 38 recepten voor soepen, salades, snacks, hoofdgerechten en zelfs desserts met insecten. Maak bijvoorbeeld zelf eens overheerlijke bonbons van buffalo-wormen, tagliatelle met krekelpesto of puree van zoete aardappelen met krokante meelwormen. Insecten smaken nootachtig, zijn hartig en echt verrassend lekker. Heel informatief is het hoofdstuk over de soorten en bereiding. Daarbij staat ook de voedingswaarde van sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalo-wormen.
Het insectenkookboek; Inspirerende recepten met het eten van de toekomst, Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp (fotografie en illustraties), Karakter Uitgevers, ISBN 9789045208251, 128 pagina’s, € 19,99
door Bas Godschalk
gepost op 01-06-2016
bas@duurzaaminsecteneten.nl
Toch niet zo veel zin in koken?
Ga lekker uit eten!