Bugs, culinair insectenkookboek
Wat denk je bijvoorbeeld van een rigatoni met knapperige sprinkhanen? Een smeuïge puree met een gepocheerd eitje en gebakken wasmotrupsen? Of een heerlijke crème brûlée met een crumble van meelwormen?
Bugs van David Creëlle
Kookboeken heb je in vele soorten en maten. Toch springt het insectenkookboek van David Creëlle eruit. Neem alleen al de voorkant. De op de vork gespietste krekels geven direct de boodschap weer van dit kookboek: we gaan insectengerechten maken en eten. De krekels op de vork zien er misschien wat minder aantrekkelijk uit met hun legboren, voelsprieten en pootjes, maar als je het boek openslaat dan staan er verrassende recepten in, die je toch echt verleiden om het te proberen. De enthousiaste schrijfwijze van David helpt daar zeker aan mee. Grappig hoe hij soms in het recept een toelichting geeft over het gebruik van insecten en de voedingswaarde weergeeft van de verschillende insecten.
Motivatie
In zijn inleiding geeft David aan waarom hij zelf zo geboeid is door insecten. Met zijn kookboek wil hij mensen overtuigen om met andere ogen naar insecten te kijken. Ze zijn gezond en lekker en hebben een minimale ecologische voetafdruk. Maar het leukste vindt hij toch om mensen culinair te inspireren en hij hoopt dan ook dat dit kookboek daaraan mag bijdragen.
Indeling en inhoud van het kookboek
Als we naar de recepten kijken dan zijn die ingedeeld naar de vijf verschillende soorten insecten die (in België) verkrijgbaar zijn. In Nederland zijn de gevriesdroogde sprinkhanen, krekels, meel- en buffalowormen ook eenvoudig via webshops te verkrijgen, maar de wasmotrupsen niet. Het is niet even duidelijk of je soms verse of gedroogde insecten moet gebruiken en ik zou zelf vermelden dat je bij de sprinkhanen altijd de vleugels en de pootjes moet verwijderen.
Per recept is ook een moeilijkheidsgraad aangegeven. Als je enige kookervaring hebt, dan zijn de meeste recepten prima te doen. Ook zijn de benodigde ingrediënten goed verkrijgbaar of heb je ze al gewoon in huis staan. Dat maakt het wel makkelijker om aan een recept te beginnen. Bij sommige recepten staan ook extra foto’s om te laten zien hoe je bijvoorbeeld een aubergine goed moet klaar maken. Bij elk recept staat op de linker pagina een foto van het eindproduct.
Beoordeling
Wat mij betreft is dit insectenkookboek een welkome aanvulling in de categorie insectenkookboeken. Het is vaak al lastig genoeg om insecten in je dagelijks eten te verwerken, omdat we er nog zo weinig vertrouwd mee zijn. Insectenkookboeken helpen om die drempel te verlagen en het gewoon te proberen. Zo kan je meer variëren in je dagelijks menu. Het is niet de bedoeling dat we alleen nog maar insecten eten, maar als we één keer per week insecten op het menu hebben staan, kunnen we al bijdragen aan een lagere ecologische footprint. Ook David benadrukt dat insecten een mooie aanvulling op ons menu kunnen zijn en dat je ze ook heel goed kunt combineren met een stukje vlees. Kijk maar bij het menu op bladzijde 27.
Samenvatting
Al met al een waardevol insectenkookboek, met mooi opgemaakte foto’s. De prijs met is € 17,50 zeker niet duur en dan krijg je hem zelfs in een hard kaft uitvoering.
door Bas Godschalk
gepost op 24-01-2016
bas@duurzaaminsecteneten.nl
Toch niet zo veel zin in koken?
Ga lekker uit eten!