Het effect van informatie op het eten van insecten

Eetbare insecten worden gezien als een duurzame vervanger voor conventionele vleesproducten. Ondanks dat is het eten van insecten verre van een gewoonte in veel Westerse landen. De meeste mensen beschouwen het eten van insecten als ongeschikt voor humane consumptie en bestempelen dit als raar en walgelijk. Onderzoeker Willem van den Broek zocht uit wat de invloed is van goede informatie op het eten van insecten.

Wat weten we van de voedingswaarde van insecten?

Wat velen niet weten is dat eetbare insecten meer bevatten dan alleen eiwitten, koolhydraten en vetten. Zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat eetbare insecten bioactieve bestandsdelen bevatten, welke in potentie het immuun systeem kunnen versterken en de kans op gezondheidsrisico’s kunnen verlagen. Het verlagen van de bloeddruk, aanzetten tot gewichtsverlies, een grote hoeveelheid vitamine B12 en zelfs het onderdrukken van symptomen van de ziekte van Parkinson zijn voorbeelden van wat eetbare insecten in potentie kunnen leveren aan het menselijk lichaam. Er moet echter meer onderzoek gedaan worden naar de directe effecten op het menselijk lichaam om er zeker van te zijn dat deze bioactieve bestandsdelen dezelfde werking hebben als in andere voedselproducten.

Onderzoek naar de invloed van informatie

Om te kijken of de bereidheid om eetbare insecten te proberen zou veranderen na het

Schaaltjes met insecten

verstrekken van bepaalde informatie, werd er een experiment opgezet met 132 deelnemers. Voordat de participanten een vragenlijst invulde, kregen zij een informatieblok te lezen. Er waren vier soorten informatieblokken. De eerste conditie bevatte neutrale informatie over de woestijnsprinkhaan. Deelnemers in de tweede en derde conditie kregen informatie over respectievelijk de voedingswaarde of de duurzaamheid rondom eetbare insecten. Ten slotte werd er in de vierde conditie informatie over zowel de voedingswaarde als de duurzaamheid gegeven.

Resultaten van het onderzoek

De resultaten uit dit onderzoek lieten een positief significant effect zien op de bereidheid om insecten te proberen wanneer een deelnemer informatie over alleen de voedingswaarde (conditie 2) had gelezen. Daarentegen werd geen positief significant effect gevonden voor participanten in de vierde conditie met zowel informatie over de voedingswaarde als de duurzaamheid rondom insecten.

Wat kan hieruit geconcludeerd worden? Uitgaande van de resultaten van dit onderzoek, zou het verstrekken van informatie over de voedingswaarde en de bioactieve bestandsdelen een wijze stap zijn naar een duurzamer en gezonder alternatief, aldus onderzoeker Willem van den Broek! Mocht u interesse hebben in het hele onderzoek, dan kunt u een mail sturen naar willemvandenbroek1996@gmail.com.

Share
Dit bericht werd geplaatst in Insecten onderzoek door Bas Godschalk . Bookmark de permalink .

Over Bas Godschalk

Insecten als duurzame eiwitbron voor iedereen. Daar geloof ik in en daar zet ik me voor in. Een insect eten lijkt niet direct vanzelfsprekend, maar als je er even over nadenkt, dan is het zo gek nog niet. Door het geven van lezingen, wil ik mensen graag aan het denken zetten en laten ervaren hoe insecten proeven. Graag kom ik bij u langs om een presentatie te geven over het eten van insecten. Uiteraard kunt u dan ook verschillende insecten proberen. Een andere uitdaging, waar ik mee bezig ben, is om de kostprijs van insecten sterk te verlagen. Omdat een insect koudbloedig is, heb je warmte nodig om de insecten te kweken. Dat kost energie en dus geld. Slimme energieoplossingen dragen bij aan het verlagen van de prijs. In Europa zijn we nog niet echt gewend om insecten te eten. In veel landen op het zuidelijk halfrond is het heel gewoon. Wat daar niet zo gewoon is, is om zelf insecten te kweken. Dat doen we wel op het noordelijk halfrond. Die kennis kan mensen in ontwikkelingslanden helpen om zelf in hun eiwitten te voorzien. Daarmee wordt het eiwit tekort bestreden en wij kunnen van hen leren hoe je insecten lekker kunt bereiden. Wie ben ik? Ik ben een enthousiaste insectenliefhebber, die een ruime ervaring heeft opgedaan in milieu- en energievraagstukken. Ik heb veel projecten uitgevoerd in Europa en Azië. Regelmatig geef ik lezingen en trainingen. Ik vind het uitermate boeiend om samen te werken met verschillende culturen en zo van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *