> Leesvoer > Het eten van meelwormen en allergieën

Het eten van meelwormen en allergiën

Meelwormen en krekels om te eten

Allergische reacties

Volgens onderzoekers bestaat er ‘een sterke aanwijzing’ dat het eten van meelwormen, bij mensen die allergisch zijn voor schaaldieren of huisstofmijt, allergische klachten kan veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, onderzoeksinstituut TNO en UMC Utrecht gaan dat binnenkort uittesten op proefpersonen. In Utrecht worden in een huidpriktest extracten van meelwormen en garnalen in het lichaam gebracht. Een deel van de proefpersonen doet ook mee aan een zogeheten provocatiestudie, met oplopende hoeveelheden vermalen meelworm in hun maaltijden. Vlekken op de huid, jeukende ogen en benauwdheid wijzen dan op een allergische reactie.

Meelwormen zijn de insecten die het sterkst zijn doorgedrongen in de voedselindustrie. De diertjes zitten in veevoer en speciaalzaken verkopen ze als knapperige snack. “Vandaar dat we ons in eerste instantie richten op dit insect”, zegt Marty Blom, voedselallergie-expert bij TNO. “Genetisch gezien zijn meelwormen familie van de huisstofmijt en schaaldieren als de garnaal. We hielden er dus al rekening mee dat ze voor vergelijkbare allergische reacties kunnen zorgen.”

Vervolgonderzoeken zullen in het teken staan van andere insectensoorten en de bereidingswijze. Blom: “Wie allergisch is voor appels kan vaak prima appeltaart uit de oven eten. Misschien werkt dit bij meelwormen, sprinkhanen en kevers ook zo. Dan kan ook wie allergisch is toch gewoon smullen van insecten.”

Onderzoek naar voedselallergie insecten

Een promotieonderzoek op de Universiteit Utrecht toont aan dat mensen met een garnalenallergie of huisstofmijtallergie vaak ook allergisch zijn voor meelwormen. Naar aanleiding van eerder laboratoriumonderzoek en signalen uit de praktijk, onderzochten het UMC Utrecht en onderzoeksinstituut TNO hoe groot de kans is op een allergische reactie op meelwormen en andere insecten. Henrike Broekman promoveerde dinsdag 23 mei 2013 op dit onderwerp.

Het blijkt dat 75% van de mensen met een garnalenallergie ook allergisch reageren op meelwormen. Maar zij niet alleen: ook mensen met een huisstofmijt- of pollenallergie, of zelfs mensen zonder allergisch verleden, kunnen allergische reacties krijgen van meelwormen.

Meelwormen zijn een alternatieve eiwitbron die steeds vaker wordt verwerkt in producten. Daarom is het belangrijk, aldus Broekman, om te testen of mensen er allergisch op reageren, voordat dat het verder op de markt wordt gebracht. Een Europese wet (de European Novel Food Law) stelt dat een product pas mag worden ingezet als het veilig is bevonden, en dat houdt ook dat we moeten weten wie er allergisch voor kan zijn. Het onderzoek werd deels gefinancierd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

door Buglover
gepost op 16-07-2013
info@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!