> Leesvoer > Insecten zijn vies… of… zijn ze lekker! Wat denk jij?

Insecten zijn vies… of… zijn ze lekker! Wat denk jij?

Vrouw eet insecten

Insecten zijn vies… of…  insecten zijn lekker! Wat denk jij?

In het westen hebben wij de overtuiging dat insecten ‘vies’ zijn. We zijn het niet gewend om insecten te eten. Sterker nog, van kinds af aan wordt ons aangeleerd dat insecten vies c.q. eng zijn. Daarnaast is het bij ons in het westen ‘normaal’ om het vlees van koeien, varkens en kippen te eten. Terwijl mensen in Mexico, China, Cambodja, etc. naast vlees ook gewend zijn om een handje gebakken voedzame sprinkhanen of meelwormen te eten.

Stel dat wij op dezelfde manier denken als de Mexicanen, Chinezen of Cambodjanen en ervan overtuigd zijn dat het eten van insecten voedzaam en lekker is. Dan zouden wij met het grootste gemak een handje meelwormen in de kokende olie gooien en opeten.

Het is dus eigenlijk heel simpel: Als je ooit wilt leren om insecten te eten, moet je bereid zijn om je oude manier van denken “insecten zijn vies” los te laten en te herkaderen in de nieuwe manier van denken: “insecten zijn lekker en voedzaam”. Waar geloof jij in? Wat zijn jouw gewoonten? Wat eet je altijd? Door het beantwoorden van deze vragen zul je erachter komen dat je bent ingesteld op het eten van vlees en/of vleesvervangers.

Groeiende wereldbevolking

De wereldbevolking groeit in een pijlsnel tempo en de vraag naar vlees wordt daardoor steeds groter. Wat zijn we dan geneigd te doen? We bouwen steeds grotere stallen met zoveel mogelijk dieren per vierkante meter om aan de vraag te voldoen. Bovendien verzinnen we allerlei manieren om de dieren ze zo snel mogelijk te laten groeien.

Wat is nu datgene dat de vleesproductie daadwerkelijk creëert? Dat zijn de mensen die vlees willen eten. We hebben allemaal een overtuiging voor het eten van vlees verankerd in ons onderbewustzijn. Hoe wordt deze ‘vlees-eet-overtuiging’ gevormd? Simpel, hij bestaat voornamelijk uit de informatie of programmering die je in je jeugd van je familie, vrienden, leraren, etc hebt ontvangen. De media heeft hier trouwens ook een behoorlijke rol in gespeeld. Gaat er een belletje rinkelen bij “Kip het meest veelzijdige stukje vlees…kip”?

Er is je aangeleerd hoe je moet denken en handelen als het om eten gaat. Die lessen zijn je conditionering en dit heeft geleid tot automatische reacties, die je gedrag voor de rest van je leven bepalen. Zo kun je je wellicht beter voorstellen dat iemand die in bijvoorbeeld Cambodja is geboren vanaf dat moment een ander denkraam en andere waarde en normen meekrijgt. Hij leert dat het eten van insecten voedzaam en gezond is. Zo krijgt hij een ‘insecten-eet-overtuiging’ mee.

Pas de denken aan

Om insecten te kunnen eten zullen we dus onze overtuigingen aan moeten aanpassen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit al gedaan en insecten net zo makkelijk eten als vlees.

Wij geloven dat het eten van insecten een antwoord is op de vraag hoe we in de toekomst al die miljarden mensen te eten kunnen geven.

door Buglover
gepost op 23-07-2012
info@duurzaaminsecteneten.nl

Wil je meer weten over insecten?
Vraag een gastles aan!