> Interessant > Insectenkookboeken > Het insectenkookboek

Het insectenkookboek 

Het insectenkookboek

Insecten, insecten, insecten

Koekjes met meelwormen, loempia’s met sprinkhanen of een hartige insectentaart maken? Met Het Insectenkookboek draai je je hand er niet meer voor om.

Dit kookboek neemt ons mee in de wereld van het insecten eten. Waar wij in Europa vaak griezelend kijken naar een insect en er al helemaal niet aan moeten denken om er één te eten, zijn er talloze landen en culturen waar de mensen ze ofwel als een delicatesse zien ofwel als een volwaardig onderdeel van de maaltijd.

Gezond

Het boek heeft een beetje een saaie en weinig uitnodigende voorkant maar is van binnen mooi vormgegeven met foto’s uit verschillende landen waar insecten gegeten worden.

Naast mooie foto’s zijn er teksten waarin wordt verteld dat insecten niet vies en eng zijn, maar dat ze juist heel erg gezond zijn, want heel eiwitrijk. Bovendien zijn insecten heel duurzaam te kweken in vergelijking tot ander vlees. Het is dus een milieuvriendelijk alternatief voor vlees.

Insecten zijn de toekomst

De informatie wordt verteld door experts van bijvoorbeeld Wageningen Universiteit en door kwekers en chef-koks. Zij overtuigen ons ervan dat insecten de toekomst hebben. Maar het is natuurlijk een kookboek en dat betekent dat je het vooral koopt om zelf met de recepten aan de slag te gaan. En die zijn ingedeeld per categorie: snacks met insecten, voorgerechten met insecten, hoofdgerechten met insecten, feestgerechten met insecten en tenslotte zoete gerechten met insecten. De recepten zijn dus gevarieerd en, niet onbelangrijk, ook makkelijk te maken. Bijna alle ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt te koop. Alleen de insecten moet je apart aanschaffen. Niets staat je in de weg om op insectenavontuur te gaan.

Samenvattend

Een leuk kookboek om insecten te leren eten. Het bevat 31 recepten die redelijk makkelijk te maken zijn. Het is zelfs vertaald in het Engels: The Insect Cookbook.

Het insectenkookboek van Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke is
namens Nederland genomineerd voor de Gourmand World Cookbooks Award 2012 in de categorie ‘Meest duurzame kookboek’. De genomineerden uit de diverse landen maakten kans om ‘Beste van de wereld’ te worden. De prijswinnaars werden bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking in Le Carrousel du Louvre in Parijs. Helaas is het insectenkookboek niet in de prijzen gevallen…. Onder de succesvolle Nederlandse deelnemers zaten ook ‘De Banketbakker’ door Cees Holtkamp (Uitgeverij De Kookboekhandel) en ‘Koken met kruidnoten’ (Uitgeverij Loopvis)

Het insectenkookboek is sinds juni 2011 te koop en is gebonden en geheel in fullcolour en rijk geïllustreerd. ISBN 978 90 450 2031 0, Prijs € 39,00, 192 pagina’s. Insectenkookboek bekijken en eventueel direct online kopen.

door Bas Godschalk
gepost op 01-06-2018
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Toch niet zo veel zin in koken?
Ga lekker uit eten!