Duurzaam

Het eten van insecten is duurzaam, want het heeft een flink aantal voordelen voor het milieu boven het eten van bijvoorbeeld vlees. De drie hoofdpunten hierbij zijn: minder uitstoot van broeikasgassen ruimte, een efficiënte omzetting van voer naar vlees en ruimte.

Naar verwachting zal in de toekomst niet langer aan de groeiende vraag van conventioneel vlees kunnen worden voldaan. Met de verwachte groeiende wereldbevolking en de daarmee gepaard gaande steeds grotere vraag naar vleesproducten in landen zoals India en China zal de consumptie hiervan tot 2050 verdubbelen.

De 3 belangrijkste argumenten om minder vlees en insecten als vervanging te eten zijn: (REM) Ruimte, Efficientie, Minder uitstoot.

Ruimte: 70% van alle landbouwgebieden is nodig voor landbouw. In met name India en China ontstaat een onmogelijke situatie door de stijgende vraag naar vlees door de toename van de wereldbevolking. Omdat er minder landbouwareaal (oppervlakte) nodig is voor het kweken van insecten  wordt de druk op beschikbare landbouwgrond verlaagd.

Efficiëntere omzetting van voer naar vlees: Omdat insecten koudbloedig zijn zetten zij voedsel niet om in warmte. Dus bij kweek van insecten is veel minder voer nodig dan bij de vleesindustrie. Voor 1 kilo kippenvlees is 4 kilo voer nodig, voor 1 kilo rundvlees 10 kilo veevoer en voor een kilo rupsen slechts 3 kilo, waardoor de mestproductie en milieubelasting significant veel minder is.

Minder broeikasgassen: De uitstoot door de productie van vlees is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen in de wereld, omvangrijker dan de uitstoot door al het verkeer. Ook de verzuring van het milieu door de uitstoot van ammoniak is een van de grootste oorzaken. Met de productie van insectenvlees is de uitstoot van broeikasgas veel minder.

Diervriendelijker
Het doden van insecten is diervriendelijker dan de slacht van runderen, varkens en kippen. Veel producenten van eetbare insecten ‘slachten’ de insecten met een twee traps aanpak. Eerst naar een temperatuur brengen waarbij de insecten in een natuurlijke staat van winterslaap komen. Vervolgens worden de insecten naar diepvriestemperatuur gebracht waardoor ze stoppen met leven. Insecten slapen dus in bij deze temperaturen, net zoals in de winter gebeurt.

Het eten van insecten is zelfs gezond!
Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat het eten van insecten helpt tegen hoge bloeddruk. Insecteneiwit. Insecteneiwit kan worden gebruikt als bron van bioactieve peptiden die het angiotensineconverterend enzym (ACE) kunnen remmen. Bestaande geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk hebben hetzelfde effect, maar  kunnen bijwerkingen hebben.  De onderzoekers geven aan dat ze de insecten een goede variatie vinden op vlees. In insecten als kevers, mieren en termieten zitten veel voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitaminen.

(Bron: Vereniging Nederlandse Insecten Kwekers)

Share

12 gedachten over “Duurzaam

 1. Op uw site staan meerdere storende taalfouten. Samengestelde woorden schrijft u met een spatie. Meel wormen is anders dan meelwormen.
  Insecten gerecht is anders dan insectengerecht. Uw spatie doet vermoeden dat de diertjes bij de rechtbank moeten verschijnen, hopelijk met een goede advocaat.
  Met vriendelijke groet, Bert

  • Hallo Bert,

   Hartelijk dank voor je opmerkzaamheid. Enkele taalfouten zijn per ongeluk (door enthousiasme een bericht te snel op de site te plaatsen zonder final check) en weer andere fouten zijn bewust gemaakt om de vindbaarheid voor zoekmachines te vergroten.

   We zijn ons ervan bewust dan enkelen zich hieraan kunnen storen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen van vindbaarheid van de site en dat weegt voor ons het zwaarst. We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het eten van insecten!

    • Is het een vieze gewoonte of vind jij het een vieze gewoonte? wezenlijk verschil. Al z’n 80% van de wereldbevolking eet insecten niet omdat ze niks anders hebben maar omdat ze lekker zijn. En voor het geval je het nog niet wist… JE EET AL INSECTEN. kleuren van m&m ’s gemaakt met insecten, roze kleur op roze koeken ook insecten. En owja bekijk de verpakking van je kroketten eens of die van je tomatensoep, pizza’s moet ik nog even doorgaan?

 2. de feiten zijn schokkend! ik heb met informatie van verschillende sites berekend dat het aantal verbruikte water voor de bereiding van koeienvlees per jaar net iets groter is dan de inhoud van het IJsselmeer!

  • Begrijp mij goed, ik wil geen insecten eten maar zeker ook geen koeien maar die redenering van dat vele water dat wordt verbruikt is natuurlijk onzin. Water verbruik je niet, die koeien drinken het IJsselmeer net zomin leeg als dat vissen de Oceaan vol zullen plassen. Ze maken tijdens hun leven deel uit van de kringloop van water ze drinken heel veel maar plassen en geven melk en daar zit al dat water weer in en dat komt dat gewoon terug in de natuur en is heel snel weer gewoon water.

 3. Graag wil ik hier een reactie plaatsen en tevens een vraag stellen. Ik heb op verschillende sites informatie gelezen over het eten van insecten. Met name die, die ingaan op een medische kant hiervan. Ik ben namelijk sinds December 2012 hartpatient na een lichte hartinfarct. Ik slik nog steeds bloedverdunners. Volgens het onderzoek van de universiteit van Gent zou het eten van insecten, naast de andere goede eigenschappen, ook de bloeddruk verlagen. Ik sta hier uiteraard open voor, omdat ik dan in de toekomst minder of zelfs helemaal geen bloedverdunners meer hoef te slikken. Mijn vraag is dan ook: is dit wetenschappelijk bewezen en zo ja, welke insecten zou je dan moeten eten en hoeveel om een duidelijk effect te verkrijgen.
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Brouwer.

 4. Hallo mensen ,

  Ik promoot al jaren het eten van insecten , het is een kwestie van : passie , doorzettingsvermogen , vertrouwen en een hele lange adem !

  Voor en na mijn optredens laat ik de mensen proeven , vrijblijvend . Het zijn met name kinderen ( zijn nieuwsgierig ) en mensen uit landen waar het de normaalste zaak is om insecten te eten en mensen die ruimdenkend zijn en veel reizen .

  De overgrote meerderheid is moeilijk te benaderen . Hun reactie ’s : vindt ik niet lekker ( ik zeg dan , hoe kunt uw dat weten ? Eerst proeven en dan oordelen . ) , je eet toch geen “ongedierte” !

  Naar mijn inziens zal het nog lang duren voor het de normaalste zaak wordt om insecten te gaan eten . Mijn kinderen zijn er dol op . Dit is de doelgroep , de jeugd heeft de toekomst , zij worden “ooit” de meerderheid . Dan is de “circle of life ” rond . Tot die tijd doorgaan en samenwerken ( samen sta je sterk ) als promotors van eetbare insecten .

  Tip : Presenteer het eens anders , kleuren buiten de lijntjes , anders dan anders …. Succes is verzekerd ( er wordt over gepraat , mond op mond reclame ) .

  Groet ,
  Xenopus de Slangenman
  Facebook : Xeno Pus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *