> Leesvoer > Verslag internationaal insectencongres

Verslag internationaal insectencongres

Insecten congres 3

Op 21 en 22 maart 2018 heeft het internationale insectencongres in Ede plaatsgevonden. Geïnteresseerden uit alle delen van de wereld waren op dit congres aanwezig, uitgezonderd het Aziatische werelddeel. Dat is opmerkelijk omdat er veel in Azië op dit vlak plaatsvindt. Mogelijk gingen ze naar het insectensymposium in China dat van 15 tot 18 mei 2018 werd gehouden.

Programma symposium

Het programma in Ede was afwisselend en goed gevuld. Zo waren er lezingen, poster pitchen, rondetafelgesprekken, muzikale bijdragen en nog veel meer. De presentaties waren ingedeeld in verschillende thema’s, zoals het kweken, verwerken, gezondheidswaarde, gebruik voor consumenten en in de industrie etc.

Het symposium werd geopend door Eric Michels, de voorzitter van de VENIK. Zie de foto. Ze hadden een feestje te vieren, want ze bestaan nu 10 jaar. Gefeliciteerd! En we hopen als duurzaaminsecteneten.nl dat de VENIK zich niet alleen voor insectenkwekers zich inzet, maar de scope verbreedt naar de insectenbelangen in de breedste zin van het woord.

Wat leeft er in de insectenwereld?

Het leuke van dit congres is dat je een aardig beeld krijgt van de verschillende landen en mensen die met insecten bezig zijn. In de pauze kan je dan mooi nieuwe contacten leggen. Wie geïnteresseerd is in het thema insecteneten, doet er zeker goed aan om deze evenementen in de gaten te houden en erbij aanwezig te zijn. Wanneer het volgende congres gehouden wordt, is nog onbekend. Het enige wat wij dan echt hopen is dat er ook veel insectenhapjes beschikbaar zijn. Het voelt nu toch een beetje vreemd dat je bijna geen insectenhapje kan eten, als je het er twee dagen vrijwel alleen maar over hebt. Gelukkig kan je bij onze lezingen en gastlessen altijd proeven.

Black Soldier Fly

Tijdens het symposium mocht Insectsforall een pitch houden over het Black Soldier Fly project in Bangladesh. Zie de foto. Hier proberen we boeren te helpen om zelf insecten te kweken, die ze kunnen gebruiken als visvoer. Hiermee kunnen ze besparen op duur vismeel en zo in hun inkomsten vergroten.

door Bas Godschalk
gepost op 24-04-2018
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!