> Leesvoer > Het effect van informatie op het eten van insecten

Het effect van informatie op het eten van insecten

Insecten op de markt

Eetbare insecten worden gezien als een duurzame vervanger voor conventionele vleesproducten. Ondanks dat is het eten van insecten verre van een gewoonte in veel Westerse landen. De meeste mensen beschouwen het eten van insecten als ongeschikt voor humane consumptie en bestempelen dit als raar en walgelijk. Onderzoeker Willem van den Broek zocht uit wat de invloed is van goede informatie op het eten van insecten.

Wat weten we van de voedingswaarde van insecten?

Wat velen niet weten is dat eetbare insecten meer bevatten dan alleen eiwitten, koolhydraten en vetten. Zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat eetbare insecten bioactieve bestandsdelen bevatten, welke in potentie het immuunsysteem kunnen versterken en de kans op gezondheidsrisico’s kunnen verlagen. Het verlagen van de bloeddruk, aanzetten tot gewichtsverlies, een grote hoeveelheid vitamine B12 en zelfs het onderdrukken van symptomen van de ziekte van Parkinson zijn voorbeelden van wat eetbare insecten in potentie kunnen leveren aan het menselijk lichaam. Er moet echter meer onderzoek gedaan worden naar de directe effecten op het menselijk lichaam om er zeker van te zijn dat deze bioactieve bestandsdelen dezelfde werking hebben als in andere voedselproducten. (Noot redactie: ga hier dus zelf niet mee experimenten, maar vraag altijd advies aan een deskundige.)

Onderzoek naar de invloed van informatie

Om te kijken of de bereidheid om eetbare insecten te proberen zou veranderen na het verstrekken van bepaalde informatie, werd er een experiment opgezet met 132 deelnemers. Voordat de participanten een vragenlijst invulden, kregen zij een informatieblok te lezen. Er waren vier soorten informatieblokken. De eerste conditie bevatte neutrale informatie over de woestijnsprinkhaan. Deelnemers in de tweede en derde conditie kregen informatie over respectievelijk de voedingswaarde of de duurzaamheid rondom eetbare insecten. Ten slotte werd er in de vierde conditie informatie over zowel de voedingswaarde als de duurzaamheid gegeven.

Resultaten van het onderzoek

De resultaten uit dit onderzoek lieten een positief significant effect zien op de bereidheid om insecten te proberen wanneer een deelnemer informatie over alleen de voedingswaarde (conditie 2) had gelezen. Daarentegen werd geen positief significant effect gevonden voor participanten in de vierde conditie met zowel informatie over de voedingswaarde als de duurzaamheid rondom insecten.

Conclusie

Wat kan hieruit geconcludeerd worden? Uitgaande van de resultaten van dit onderzoek, zou het verstrekken van informatie over de voedingswaarde en de bioactieve bestandsdelen een wijze stap zijn naar een duurzamer en gezonder alternatief. Mocht u interesse hebben in het hele onderzoek, dan kunt u een mail sturen naar willem van den broek.

door Bas Godschalk
gepost op 18-10-2019
bas@duurzaaminsecteneten.nl

Wil je meer weten over insecten?
Vraag een gastles aan!