Insectenijs

Insectenijs. Een gratis insectenijsje bij IJssalon Antonio in Wageningen. IJs met de smaak van insecten, hoe zou dat zijn? Zaterdag 30 juli 2016 kan iedereen dit gratis proeven bij IJssalon Antonio op de Hoogstraat 19 in Wageningen. Vanaf 13.00 uur is er voor iedereen een gratis hoorntje met insectenijs af te halen.

insectenijsIJsmaker Antonio Mulder legt uit waarom hij dit bijzondere ijs gaat maken. “Ik werd benaderd door drie studenten van het bedrijf Tiny Foods of het mogelijk was om ijs met insecten te produceren. Ik vind het altijd leuk om te experimenteren, vorig jaar hebben we dat al eens gedaan met aardappelijs, dus ik heb onderzocht of het ging lukken. Met hulp van het IJscentrum in Wageningen heb ik vervolgens een recept ontwikkeld. Mensen gaan geen echte insecten in hun ijsje zien, we gaan het maken met poeder van gemalen krekels. De smaak gaat een beetje richting noten-caramel. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van mensen die gaan proeven. Vooralsnog denk ik niet dat het een vast onderdeel van ons assortiment gaat worden, maar je weet maar nooit.”

Tiny Foods is dit jaar opgericht door drie Wageningse studenten Voeding en Gezondheid: Rens Stokman, Yannick van Gelder en Joar Nilssen. Zij verkopen een divers assortiment aan eetbare insecten en insect gerelateerde producten. Ook staan ze regelmatig op de zaterdagse markt in Wageningen. De drie oprichters van Tiny Food staan zaterdag 30 juli ook bij de ijssalon om uitleg te geven over het eten van insecten en om vragen hierover te beantwoorden.

(Bron: hoogenlaag)

Share

Het insectenkookboek

Het insectenkookboek. En weer is er een nieuw insectenkookboek verschenen: Het insectenkookboek door Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp. 2016 is dus een mooi jaar voor insectenliefhebbers en wel in het bijzonder voor iedereen die graag met insecten wil koken. Begin 2016 reviewden we het kookboek Bugs, dat door onze zuiderburen in België is geschreven. Nu dan een review van een nieuw Insectenkookboek en ditmaal van onze oosterburen. De Duitsers Folke Dammann & Nadine Kuhlenkamp hebben en bijzonder fraai kookboek op de markt gezet.

Dat insecten een goede alternatieve eiwitbron zijn weten we inmiddels allemaal wel, maar koken met insecten is voor de meeste Nederlanders nog steeds niet “gewoon”. De Duitse auteur Folke Dammann verkoopt gevriesdroogde insecten en organiseert lezingen over het eten van insecten en ook proeverijen. Met dit kookboek wil hij de acceptatie van de consumptie van insecten bij het publiek verhogen. Dat moet lukken, want de recepten zijn eenvoudig, duidelijk omschreven en met goed verkrijgbare ingrediënten. De mooie foto’s in het boek laten zien dat het er ook nog eens heel erg lekker uitziet.

Recensie door Bas Godschalk:

Het insecten kookboek_omslag_A.inddInsectenkookboek
Het is een stevig boek met een harde kaft en wat direct opvalt zijn de kleuren zwart en wit. Zwarte bladzijden met witte letters zie je niet zo vaak, maar het is goed te lezen. De teksten en de recepten worden begeleidt met fraaie kleurenfoto’s of tekeningen in een geheel eigen stijl.

Bekijken en eventueel direct online kopen.

Vier gangen
Qua opzet volgt dit kookboek de andere insectenkookboeken als is de hoofdstuk indeling in 4 gangen ingedeeld. In gang 1 wordt uitgelegd waarom insecten de voedingsbron van de toekomst zijn en dat al veel wereldburgers insecten gewoon op het dagelijks menu hebben staan. In de tweede gang wordt nog wat dieper ingezoomd op de voedingswaarde van de insecten en hoe je ze nu gedroogd of vers kunt gebruiken. Dat laatste is belangrijk, omdat het van belang is bij de bereiding van insecten.

De derde gang wordt gevormd door de recepten, die zijn gerubriceerd in voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en nog andere hapjes. Om te beginnen is de laatste categorie het meest eenvoudig. Als je daarna de slag te pakken hebt, kun je de andere gerechten proberen. Hiervoor moet je wel enige kookervaring hebben. Er zijn gerechten waarbij veel ingrediënten eenvoudig verkrijgbaar zijn of al aanwezig in de meeste keukens. Een aantal gerechten zijn wat specifieker in de ingrediënten samenstelling. Er is duidelijk een keus te maken om een gerecht met één type insect te maken en een paar recepten bevatten verschillende soorten insecten.

Aan het eind van het boek, de vierde gang, stellen de twee auteurs zich voor en verwijzen ze voor meer informatie zelfs naar onze website duurzaaminsecteneten.nl.
Al met al een mooie aanvulling op de bestaande kookboeken en zeker de moeite waard om te proberen voor een kleine 20 euro.

Samenvattend
Het insectenkookboek bevat 38 recepten voor soepen, salades, snacks, hoofdgerechten en zelfs desserts met insecten. Maak bijvoorbeeld zelf eens overheerlijke bonbons van buffalowormen, tagliatelle met krekelpesto of puree van zoete aardappelen met krokante meelwormen. Insecten smaken nootachtig, zijn hartig en echt verrassend lekker. Heel informatief is het hoofdstuk over de soorten en bereiding. Daarbij staat ook de voedingswaarde van sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen. Het insectenkookboek; Inspirerende recepten met het eten van de toekomst, Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp (fotografie en illustraties), Karakter Uitgevers, ISBN 9789045208251, 128 pagina’s, € 19,99

Ook op deze site staan heerlijke insecten recepten, check hier enkele meelwormen recepten, naar alle sprinkhanen recepten of naar alle wasmotrupsen recepten die je zelf thuis kan maken.

Bekijken en eventueel direct online kopen.

Share

Lespakket insecten eten in ontwikkeling

Lespakket insecten eten in ontwikkeling. Insecten in de klas? Insecten eten op school? Wie doet dat nou?  Bij duurzaaminsecteneten.nl merken we dat de interesse om kinderen over het eten van insecten te vertellen groeit. En dat is een positieve ontwikkeling. Als onze kinderen nu leren dat insecten gewoon te eten zijn, dan zullen ze later makkelijker insecten op tafel zetten. Dan kunnen insecten een serieus alternatief vormen voor onze groeiende mondiale eiwitbehoefte.
Insecten in de klas 3

Kinderen staan erg open om nieuwe dingen te proberen. Vaak is er eerst een gereserveerde houding om insecten te proeven, maar daarna wint de nieuwsgierigheid het van de angst en vinden de meesten het geweldig. Het helpt om de kinderen duidelijk uit te leggen wat een insect is, waar ze nuttig voor zijn en waarom wij ze als mens ook prima kunnen eten.

Duurzaaminsecteneten.nl is bezig om samen met een docente biologie voor verschillende typen scholen en leeftijdsgroepen lesmateriaal te ontwikkelen. De insteek is dat middels een interactieve les kennis wordt bijgebracht over insecten en het eten van insecten. Afhankelijk van de mogelijkheden en wensen is er gelegenheid om insecten te proeven of zelf aan de slag te gaan met verwerkingsopdrachten. Insecten in de klas 4De verwerkingsopdrachten kunnen uiteenlopen van een studieopdracht, maar ook van een kookactiviteit, waarna de gerechten door de kinderen opgegeten kunnen worden.
Op dit moment is een interactieve les met een eenvoudige kookopdracht voor de hoogste groepen van de basisschool gereed. Deze omvat een interactieve les en een kooksessie, waarbij de kinderen een couscoussalade met buffalowormen en sprinkhanen gaan maken.

Mocht u interesse hebben, dan kunt u via het webformulier contact met ons opnemen.

Share

Bugs, culinair insectenkookboek

Nieuw culinair insectenkookboek ‘Bugs’ van David Creëlle. In dit culinaire kookboek toont David hoe je zelf lekker en gezond kan koken met eetbare insecten.
bugs-culinair-insectenkookboekWat denk je bijvoorbeeld van een rigatoni met knapperige sprinkhanen? Een smeuïge puree met een gepocheerd eitje en gebakken wasmotrupsen? Of een heerlijke crème brûlée met een crumble van meelwormen?

Ook op deze site staan heerlijke insecten recepten, check hier enkele  meelwormen recepten, naar alle sprinkhanen recepten of naar alle wasmotrupsen recepten die je zelf thuis kan maken.

Bugs culinair bekijken en eventueel direct online kopen.

Recensie van ‘Bugs’ door Bas Godschalk:

Kookboeken heb je in vele soorten en maten. Toch springt het nieuwe insectenkookboek van David Creëlle eruit. Neem alleen al de voorkant. De op de vork gespietste krekels geven direct de boodschap weer van dit kookboek: we gaan insectengerechten maken en eten. De krekels op de vork zien er misschien wat minder aantrekkelijk uit met hun legboren, voelsprieten en pootjes, maar als je het boek openslaat dan staan er verrassende recepten in, die je toch echt verleiden om het te proberen. De enthousiaste schrijfwijze van David helpt daar zeker aan mee. Grappig hoe hij soms in het recept een toelichting geeft over het gebruik van insecten en de voedingswaarde weergeeft van de verschillende insecten.

In zijn inleiding geeft David aan waarom hij zelf zo geboeid is door insecten. Met zijn kookboek wil hij mensen overtuigen om met andere ogen naar insecten te kijken. Ze zijn gezond en lekker en hebben een minimale ecologische voetafdruk. Maar het leukste vindt hij toch om mensen culinair te inspireren en hij hoopt dan ook dat dit kookboek daaraan mag bijdragen.

Als we naar de recepten kijken dan zijn die ingedeeld naar de vijf verschillende soorten insecten die (in België) verkrijgbaar zijn. In Nederland zijn de gevriesdroogde sprinkhanen, krekels, meel- en buffalowormen ook eenvoudig via webshops te verkrijgen, maar de wasmotrupsen niet. Het is niet even duidelijk of je soms verse of gedroogde insecten moet gebruiken en ik zou zelf bij de sprinkhanen altijd de vleugels en de pootjes verwijderen.

Per recept is ook een moeilijkheidsgraad aangegeven. Als je enige kookervaring hebt, dan zijn de meeste recepten prima te doen. Ook zijn de benodigde ingrediënten goed verkrijgbaar of heb je ze al gewoon in huis staan. Dat maakt het wel makkelijker om aan een recept te beginnen. Bij sommige recepten staan ook extra foto’s om te laten zien hoe je bijvoorbeeld een aubergine goed moet klaar maken. Bij elk recept staat op de linker pagina een foto van het eindproduct.

Wat mij betreft is dit insectenkookboek een welkome aanvulling in de categorie insectenkookboeken. Het is vaak al lastig genoeg om insecten in je dagelijks eten te verwerken, omdat we er nog zo weinig vertrouwd mee zijn. Insectenkookboeken helpen om die drempel te verlagen en het gewoon te proberen. Zo kan je meer variëren in je dagelijks menu. Het is niet de bedoeling dat we alleen nog maar insecten eten, maar als we één keer per week insecten op het menu hebben staan, kunnen we al bijdragen aan een lagere ecologische footprint. Ook David benadrukt dat insecten een mooie aanvulling op ons menu kunnen zijn en dat je ze ook heel goed kunt combineren met een stukje vlees. Kijk maar bij het menu op bladzijde 27.

Al met al een waardevol insectenkookboek, met mooi opgemaakte foto’s. De prijs met is € 17,50 zeker niet duur en dan krijg je hem zelfs in een hard kaft uitvoering.

Wilt u zelf meer weten over het eten van insecten of een insectenkookworkshop willen organiseren, dan kunt u hier met ons contact opnemen.

Bekijken en eventueel direct online kopen.

 

Share

Congres: Insecten, voedsel van de toekomst

Op 21 januari 2016 vond een bijzonder congres plaats in een voormalige hal op het Floriade terrein in Venlo. Het thema van het congres was: insecten, voedsel van de toekomst. De opkomst was met bijna 250 mensen enorm. Onder de aanwezigen diverse insectenkwekers en verwerkers van insecten, maar daarnaast ook universiteiten en hogescholen die onderzoek doen naar insecten. Ook waren en bedrijven die een bijdrage leveren aan de insecten kweek of verwerking en er waren veel vertegenwoordigers uit de omliggende gemeenten en provincies. Ook de Belgen waren goed vertegenwoordigd.

De dagvoorzitter, Arjan van der Giessen, legde uit dat het bijzonder was dat we met zoveel belangstellende rondom dit thema bij elkaar zijn gekomen. Insecten gaan het helemaal worden. Niet alleen voor humaan voedsel, maar ook als voedsel voor dieren en als grondstof voor de farmaceutische industrie. In een vraaggesprek met Jan Thomassen van Vivare, Patrick van de Broek, gedeputeerde van de provincie Limburg en Jan Loonen, wethouder van Venray, bleek dat de regio Venlo-Horst-Venray een ideale plaats is om de insectenbusiness grootschalig van de grond te krijgen. De vraag naar insecten neemt sterk toe en er liggen dan ook veel kansen voor bedrijven op die hier op te pakken. De regio wil dit graag faciliteren. Eric Michels, kartrekker van IPIP (Insect Protein Innovation Platform) bevestigde dit in zijn presentatie. Venlo, met een straal van ruim 100 of zelfs 200 kilometer is het kloppende hart in eiwitten. Nu nog vooral door de varkensteelt, maar dit kan snel worden aangevuld met insecten. De agrifood sector is hier al sterk vertegenwoordigd, alsook de logistiek, het feed design lab en bedrijven in automatisering en klimatisering. Belangrijk is dat het bedrijfsleven voorop gaat in het ontwikkelen van business modellen om de insecten sector een boost te geven. Eric ziet graag dat het onderwijs, onderzoek en de overheid meeduwen aan deze ontwikkeling. De WUR (Wageningen Universiteit), HAS (Has Hogeschool), Universiteit van Maastricht, KU van Leuven, Fontys en Helicon doen al mee.

Het idee achter IPIP is dat in Venlo een insecten campus wordt opgericht, waar ruimte is om te experimenteren met de kweek en verwerking van verschillende soorten insecten. Hier kunnen ook opleidingen worden verzorgt. Iedereen die belangstelling heeft kan zich bij IPIP aanmelden en zo samen bijdragen aan deze interessante en veel belovende ontwikkeling.

Dat deze ontwikkeling hard nodig is, werd door Marian Peters van NGN (New Generation Nutrition) stevig onderstreept. Marian gaf aan dat insecten voor nog veel meer gebruikt kunnen worden dan als food, feed en farma. Ze voegde daaraan toe dat insecten ook als grondstof voor plastic gebruikt kunnen worden en voor cosmetica en contactlenzen. Belangrijk bij de kweek voor feed en food is dat het veilig gebeurt en dat het voedsel dat de insecten krijgen goed is. Hiervoor is recent een standaard opgesteld voor een veilige kweek. Marian liet tenslotte nog drie videoboodschappen zien van kwekers uit Canada en België en een belangenorganisatie in Brazilië. Zij wensten de congresgangers een goede dag toe en benadrukten de enorme potentie van insectenkweek.

Lees verder

Share

Insectenolie nieuwe bron voor omega-3-vetzuren

Insecten worden al geruime tijd gebruikt als bron van eiwit, maar volgen onderzoeker Daylan Tzompa Sosa van de Wageningen Universiteit kan er ook olie uit worden gehaald. De insectenolie kan een nieuwe bron worden voor omega-3-vetzuren, die tevens duurzaam is, want insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen leven op plantaardig afval.

Vetzuren
omega-3-insectenolieVoor haar promotie onderzocht Tzompa Sosa vetten in melk. Uit nieuwsgierigheid liet ze vergelijkbare analyses los op de olie die een collega overhad na eiwitextractie uit insecten. “Die olie blijkt veel vetzuren te bevatten, zowel verzadigde als onverzadigde.”

Tzompa Sosa haalde o.a. olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken en sprinkhanen. “Het ruikt allemaal anders, en de ene olie is lekkerder dan het andere.”

De onderzoekster stelt ook dat de olie op een milieuvriendelijke manier te winnen is. In vergelijking met andere processen levert het dan ook het hoogste rendement en de beste kwaliteit op.

Vis
Op dit moment is vette vis vooralsnog de bron voor het gezonde omega-3. Het vetzuur wordt al geruime tijd toegevoegd aan levensmiddelen en kattenvoer, en als voedingssupplement in capsules gestopt.

Op de Universiteit van Wageningen lopen nog diversen andere onderzoeken naar teelt, dieet en verwerking van insecten voor olie. Er volgt ook nog een uitgebreid risicoanalyse van gebruik van insectenolie voor mens en dier.

Share

Spelen met je eten?!

Als kind werd me verteld dat je niet mocht spelen met je eten…. Dat wordt me nu wel heel lastig gemaakt.

Speelgoedfabrikant Mattel heeft een speelgoedauto gemaakt die kan worden bestuurd door insecten, echte krekels in dit geval. Met sensoren wordt de beweging van de krekels in het wagentje omgezet in stuurbewegingen.

bugracer-mattelDe Bug Racer (zie filmpje) is in de V.S. te koop voor zo’n 35 dollar. De insecten worden voor dit bedrag niet meegeleverd. Het elektrische wagentje draait op batterijen en biedt ruimte voor 2-4 krekels.

Verschillende functies
Bij de functie ‘Cricket in charge’ hebben de krekels het voor het zeggen. Als de auto tegen een muur rijdt, gaat hij wel automatisch een stukje achteruit.

In de functie ‘Drag racing’ kunnen twee of meerdere wagens het tegen elkaar opnemen. In ‘Autodrive’ rijdt het autootje uit zichzelf en een vierde functie omvat een lichtshow met muziek.

Als er niet met de Bug Racer wordt gespeeld, kunnen de insecten in een aparte ruimte in het wagentje op adem komen. Gebruikers moeten er wel voor zorgen dat er genoeg eten is en dat het hokje regelmatig wordt schoongemaakt. Daarnaast vermeld Mattel in de instructies dat er ten alle tijden en volwassene toezicht moet houden als de auto door de krekels worden bestuurd.

Share

EU versoepelt wetgeving insectenvlees

Europese Unie EU versoepelt wetgeving van insectenvlees. Het wordt producenten van insecten ‘vlees’ makkelijker gemaakt om nieuwe voeding op basis van insecten op de Europese markt te brengen.

insecten-schnitzelDe Europese Commissie heeft maandag formeel een voorstel aangenomen dat de regels op dat gebied wijzigt, meldt Food Navigator. Eerder stemden de leden van zowel het Europees Parlement en de Commissie al in met de wetswijziging.

Elk voorstel gaat nu alleen langs de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de procedure is daarmee versimpeld en gecentraliseerd. Onnodige handelsbelemmeringen worden dus weggenomen.

Dit betekent dat nieuwe voedingsmiddelen met insecten erin verwerkt straks sneller op de gehele Europese markt gebracht kunnen worden. Autorisatie van nieuwe producten wordt naar verwachting verkort van drie naar anderhalf jaar.

De wijziging treedt eind 2017 in werking

Kloonvlees
Onder novel foods ‘nieuwe voeding’ vallen onder meer producten verkregen middels nieuwe technologieën, zoals klonen en nanotechnologie. Er wordt nog wel gesproken over specifieke regels voor kloonvlees, een omstreden productgroep.

Ook voeding die van oudsher niet in Europa wordt geconsumeerd valt onder de nieuwe regels. Een voorbeeld van een onlangs goedgekeurd product is korianderzaadolie. In de toekomst zal het vaak om producten op basis van insecten gaan. Bedrijven moeten wel aantonen dat nieuwe voeding in een of meerdere niet-Europese landen al minstens 25 jaar veilig geconsumeerd wordt.

Share

Met LIVIN Farms Hive zelf meelwormen kweken

Met deze LIVIN Farms Hive ‘toren’ kweek je je eigen meelwormen, voor humane consumptie dus om op zelf te eten. Eerdere berichten gaven al aan dat ie eraan zit te komen, maar nu de fundraising op Kickstarter is begonnen zal het in een stroomversnelling gaan.

LIVIN Farms HiveVoor 500 dollar krijg je de ‘kweektoren’ met verschillende verdiepingen en coconnetjes van meelkevers thuisbezorgd. Je doet de coconnetjes in de bovenste verdieping van de kweektoren, waar ze vervolgens kevers worden en eitjes van meelwormen gaan leggen. Met stukjes keukenafval kan je de meelwormen zelf voeden. Indien ze groot genoeg zijn, kan je ze eventueel rechtstreeks in de pan gooien of voor een diervriendelijker einde aan het meelwormenleven vries je ze eerst in.

Het kan soms zijn dat sommige wormen al een coconnetje zijn geworden. No worries, deze leg je gewoon weer in de verdieping bij de kevers, en zo begint de cyclus weer opnieuw.

LIVIN Farms Hive-1

500 gram per week
Met de kweektoren kan je zo’n 200 tot 500 gram meelwormen per week kweken. Het klimaat in de Hive wordt met sensoren en ventilatoren op peil gehouden, dan gaat het niet stinken in je keuken.

Goed voor het milieu en het lichaam
Het eten van insecten is goed voor het milieu en het lichaam, zegt LIVIN-bedenkster Katharina Unger. Een derde van de landbouwgrond wordt gebruikt voor het groeien van voer voor vee en koeien dragen ook bij aan de opwarming van de aarde. De meelwormen nemen voor dezelfde productie aan voedsel maar 10 procent van de ruimte in die koeien nodig hebben. En omdat de meelwormen gevoerd worden met keukenafval, kost het geen landbouwgrond. Bovendien wordt er bij de kweek een stuk minder CO2 uitgestoten. Daarnaast zijn de wormen volgens Unger een echte superfood. Ze bevatten proteïnes die ook in rood vlees zitten en zijn vol met vitamines en enzymen. Ongeveer 500 gram meelwormen per week kan het vlees in 4 tot 5 maaltijden vervangen.

Share

Nederlanders moeten vaker insecten eten volgens kabinet

Het kabinet stelt afgelopen vrijdag dat Nederlanders meer insecten, wier en peulvruchten moeten eten omdat dit gezonde en duurzame bronnen van eiwit zijn.

Den Haag vindt dat er aanpassingen van de voedselproductie en -consumptie nodig zijn om ook in de toekomst voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen. Daarnaast moeten volksgezondheid, milieu en veiligheid centraal staan.

Eetbare insectenHet kabinet wil meer aandacht voor voedsel dat een alternatieve bron van eiwitten is, zoals peulvruchten, wier, insecten en kweekvlees. Daarnaast wil het kabinet dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt teruggedrongen, net zoals het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

Keurmerken
Om de keuze voor een duurzaam product makkelijker te maken, moet er orde komen in ‘het oerwoud aan keurmerken’ en moet de voedselverspilling verder worden verminderd.

Het bedrijfsleven, consumenten en maatschappelijke organisaties dragen ook hun verantwoordelijkheid, zo vindt het kabinet. In de vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel kan Nederland vooroplopen, aldus Den Haag.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zegt dat “Nederland met vernieuwende voedselproductie toonaangevend in de wereld is en onze voedselproducenten kunnen zorgen voor een gezonde en duurzame maaltijd op ons bord, zowel in Nederland als internationaal.”

Vleestaks
Milieudefensie hekelt in een reactie dat de staatssecretaris niet duidelijk aanstuurt op een vermindering van de consumptie van vlees en een verkleining van de veestapel. “Het is de hoogste tijd voor een vleestaks en een verbod op vleesreclames. Want alleen zo krijgen we de vleesconsumptie echt omlaag”, aldus Milieudefensie.

Share

Insecten eten wordt gedoogd

Insectenkwekers moesten begin oktober even slikken bij het lezen van de kop ‘Brussel verbant insecten uit schap supermarkten’ op de website van de Telegraaf en op NU.nl. Uit telefoontjes van journalisten bleek dat zij dachten dat de insectenburgers en andere insectensnacks per direct uit de schappen moesten.

Eetbare insectenWat moet je doen als branchevertegenwoordiging? Wat is de strategie? De brancheorganisatie VENIK vertegenwoordigt de insectenkwekers in Nederland en hoopt hier antwoord op te kunnen geven.

Insecten eten wordt gedoogd
De verkoop van insecten in de supermarkt wordt in Nederland gedoogd door de NVWA en is dus niet illegaal. Europa wil echter dat insectenkwekers in alle lidstaten zich gaan houden aan de novel food-wetgeving. Deze EU-wetgeving verplicht voedselproducenten om voor producten zonder lange geschiedenis van veilig gebruik een dossier in te leveren over microbiologische details en mogelijke allergenen. Een kostbare en tijdrovende procedure die administratief voor kleine innovatieve bedrijven niet te doen is. Goedkeuring van de dossiers biedt de sector wel een stevige juridische basis. Men kan dan direct met de producten in heel Europa de markt op.

Lees verder

Share

Wereld Eetbare Insectendag

Afgelopen 23 oktober werd in 17 landen voor de eerste keer de Wereld Eetbare Insectendag (WEID) georganiseerd. Er bestaat anno 2015 nog steeds geen Europees wettelijk kader dat de export van insecten reguleert. Dus hoog tijd dat er op één dag extra aandacht geschonken wordt aan het eten van insecten.

Wereld-Eetbare-InsectendagBelgië was overigens het eerste Europese land dat het consumeren van insecten officieel goedkeurde. Al in december 2013 stelde het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een lijst op van tien insectensoorten voor humane consumptie zoals bepaalde sprinkhaansoorten die legaal gegeten kunnen worden. Het goedkeuren van voedingsmiddelen is een nationale aangelegenheid, maar toch heeft ook de Europese Commissie hier wat over te zeggen.

Lees verder

Share