Meelwormen, het nieuwe superfood door extra vitamine D?

In juli 2018, hebben wetenschappers van Wageningen University & Research een artikel gepubliceerd over de mogelijkheid om het vitamine D gehalte in insecten te verhogen. Vitamine D is nodig om calcium uit je voeding te halen. Het zorgt voor stevige botten en tanden, en helpt bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Vitamine D kan je binnenkrijgen door het eten van vette vis en in iets mindere mate door het eten van vlees en eieren. Maar je kunt ook zelf vitamine D aanmaken, als de zon op je huid schijnt. De wetenschappers hebben dit principe gebruikt om te bekijken of insecten ook extra vitamine D gingen aanmaken als ze werden blootgesteld aan een UV straling. Ze hebben deze testen uitgevoerd op sprinkhanen, krekels, meelwormen en de zwarte soldaten vlieg.

Uit de experimenten blijkt dat in alle geteste insecten het vitamine D gehalte toenam. In de meelworm nam deze het sterkst toe, tot wel 60 keer. Dat betekent dat insectenkwekers een mogelijkheid hebben om insecten nog gezonder te maken.

Het wetenschappelijke artikel kunt u hier nalezen: Evidence of vitamin D synthesis in insects exposed to UVb light.

 

Share

Verslag internationaal insecten symposium

Op 21 en 22 maart 2018 heeft het internationale insecten symposium in Ede plaatsgevonden. Geïnteresseerden uit alle delen van de wereld waren op dit congres aanwezig, uitgezonderd het Aziatische werelddeel. Dat is opmerkelijk omdat er veel in Azië op dit vlak plaatsvindt. Mogelijk gaan ze naar het insectensymposium in China dat van 15 tot 18 mei 2018 gehouden wordt.

Het programma in Ede was afwisselend en goed gevuld. Zo waren er lezingen, poster pitchen, ronde tafel gesprekken, muzikale bijdragen en nog veel meer. De presentaties waren ingedeeld in verschillende thema’s, zoals het kweken, verwerken, gezondheidswaarde, gebruik voor consumenten en in de industrie etc.

Het symposium werd geopend door Eric Michels, de voorzitter van de VENIK. Zie de foto. Ze hadden een feestje te vieren, want ze bestaand nu 10 jaar. Gefeliciteerd! en we hopen als duurzaaminsecteneten.nl dat de VENIK zich niet alleen voor insectenkwekers zich inzet, maar de scope verbreed naar de insectenbelangen in de breedste zin van het woord.

Het leuke van dit congres is dat je een aardig beeld krijgt van de verschillende landen en mensen die met insecten bezig zijn. In de pauze kan je dan mooi nieuwe contacten leggen. Wie geïnteresseerd is in het thema insecteneten, doet er zeker goed aan om deze evenementen in de gaten te houden en erbij aanwezig te zijn. Wanneer het volgende congres gehouden wordt, is nog onbekend. Het enige wat wij dan echt hopen is dat er ook veel insectenhapjes beschikbaar zijn. Het voelt nu toch een beetje vreemd dat je bijna geen insectenhapje kan eten, als je het er twee dagen vrijwel alleen maar over hebt. Gelukkig kan je bij onze lezingen en gastlessen altijd proeven.

Bas Godschalk

Pitch over het Black Soldier Fly project in Bangladesh. Hier proberen we boeren te helpen om zelf insecten te kweken, die ze kunnen gebruiken als visvoer. Hiermee kunnen ze besparen op duur vismeel en zo in hun inkomsten vergroten.

Share

Internationaal Insecten Symposium 21 en 22 maart 2018

Internationaal Symposium Edible insects: the value chain

21 en 22 maart 2018

Op 21 en 22 maart 2018 vindt in Ede-Wageningen het symposium “Edible Insects: The Value Chain” om 10 jaar insectenonderzoek en insectenindustrie, voor voeding en diervoeding, in Nederland te vieren. Onderzoekers van Wageningen University & Research, ondernemers en andere belanghebbenden (bijv. Voedselveiligheidsautoriteiten en politiek) in de industrie zullen de nieuwste inzichten en bevindingen presenteren met betrekking tot de toepasbaarheid van insecten als een nieuwe eiwitbron, rekening houdend met verschillende stappen in de waardeketen.

We nodigen alle onderzoekers, industrieën, politici, investeerders en andere belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in eetbare insecten uit om in maart deel te nemen aan dit evenement!

We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen in Ede-Wageningen!

Kijk op de symposium-website voor meer informatie over het symposium en het (voorlopige) programma.

(de voertaal op het symposium is Engels)

Kom ook en registreer online.

Share

Nieuwe eigenaar duurzaaminsecteneten

Nieuwe eigenaar duurzaaminsecteneten

Op 15 februari 2018 heeft de initiatiefnemer van deze website, www.duurzaaminsecteneten.nl, Klaas Koster, het stokje overgedragen aan buglover Bas Godschalk. Bas was al langer een samenwerkingspartner van Klaas en hielp mee met het geven van insectenlezingen en -proeverijen.

“Als je weet waar je JA tegen zegt weet je ook waar je NEE tegen zegt” en dat betekent ook kunnen loslaten… Vandaag een tweede nevenactiviteit losgelaten om nog meer focus aan te brengen. www.duurzaaminsecteneten.nl verkocht aan Bas Godschalk. Succes Bas, fijn om te weten dat jij met net zoveel passie, energie & plezier hier een vervolg aan zal geven.” aldus Klaas Koster op zijn LinkedIn bericht.

Klaas, bij deze wil ik je nogmaals hartelijk bedanken voor het opzetten van deze prachtige en informatieve website over het eten van insecten en voor het vertrouwen om veel van de binnengekomen verzoeken voor insectenproeverijen en -lezingen te mogen invullen. Ik ga hier vol enthousiasme mee aan de slag en hoop dat het zo mag bijdragen aan een groter draagvlak om alternatieve eiwitbronnen onder het grote publiek bekend te maken.

Share

Eetbare insecten kopen

Als je graag een keer zelf aan de slag wilt om een insecten gerecht klaar te maken, dan is de eerste vraag: waar koop ik insecten? Over het algemeen is het best lastig om een winkel of webshop te vinden waar je insecten kunt kopen. Duurzaaminsecteneten heeft een aantal opties op een rijtje gezet en ook eigen ervaringen erbij gezet.

Wat voor insecten kun je kopen?
In Nederland en België zijn er verschillende aanbieders van insecten die geschikt zijn voor humane consumptie. Veel verkocht wordt de meelworm en zijn kleinere broertje de buffalo-worm. Ook de krekel en de sprinkhaan zijn populair. Deze insecten zijn meestal verkrijgbaar in potjes of zakjes en zijn gevriesdroogd. Daardoor zijn ze lang houdbaar bij kamertemperatuur. Ook zijn er diepvriesproducten te koop, zoals wasmotlarven.

Naast de pure insecten zijn er ook bewerkte insectenproducten. Denk aan snoepgoed met insecten (lolly’s of nougat, chocolade) of gekruide krekels en meelwormen. Deze smaken meer naar borrelnootjes en zijn goed samen met je biertje of drankje te consumeren. Bij sommige webwinkels heb je bijzondere producten zoals soep of pasta met insecten.

Waar kunt je insecten kopen?
Insecten zijn op verschillende manieren te kopen. Gevriesdroogde insecten kan je bij de Jumbo krijgen, al moet je er meestal naar vragen. De A&H heeft soms insectenproducten, zoals de insectenlolly tijdens Halloween. Als je zakelijke klant bent, kun je ook bij de (grotere) Sligro of Hanos vestigingen terecht. Verder bij een paar delicatessenwinkels.

De meest makkelijke en misschien ook wel snelle manier is om een bestelling te doen bij een webshop. Veel Nederlandse kwekers hebben een eigen webshop waar je insecten en insectenproducten kunt kopen. De ene webshop is uitgebreider dan de andere en het aanbod kan flink verschillen.

Heb je je bestelling van eetbare insecten in huis gekregen ga er dan direct mee aan de slag. Lees eerst wat je ter voorbereiding dient te doen voordat je je insecten op kan eten. En kies daarna een lekker insecten recept uit of laat je inspireren door het insecten kookboek: Insectenkookboek online kopen.

Klik hier voor de pagina met webshops en winkels waar je insecten kunt bestellen.

Als je zelf een webshop of winkel hebt ontdekt die niet in de lijst staat, laat het even weten in een reactie. Ook als eentje geen insecten meer verkoopt.

Share

Kan jij koken met insecten

Kan jij koken met insecten en ben jij tussen de 3 en 12 jaar? Dan is Warner Bros. International Television Production op zoek naar jou!

Momenteel is Warner Bros. druk aan het casten voor een nieuw televisieprogramma voor RTL 4: Little Big Stars. In dit televisieprogramma zijn de kinderen in dit programma de ster van de avond. Ze mogen optreden voor een groot publiek in de studio en laten zien waar ze heel goed in zijn. De presentator van het programma is er om de kinderen te begeleiden, met ze in gesprek te gaan en ze op hun gemak te stellen. Humor is een belangrijk element en komt altijd ten goede van het kind. Ook niet geheel onbelangrijk; er zit geen wedstrijdelement in dit programma.

Om een idee te krijgen, een linkje van de Amerikaanse Little Big Stars met Steve Harvey: https://www.youtube.com/watch?v=32ZHP8ACrR8 Nu zijn we op zoek naar een kind tussen de 3 en 12 jaar dat kan koken met insecten. Of ons daar veel over kan vertellen. Ons netwerk is niet zo groot, ik hoop dat u mij misschien verder zou kunnen helpen?

Misschien belangrijk erbij te vermelden dat je je nog zo’n 3 weken op kunt geven om deel te nemen aan Little Big Stars het nieuwe televisieprogramma voor RTL 4 via dit mailadres

Share

Internationaal insectencongres

Internationaal insectencongres. Op 8 december 2016, vond het derde internationale insectencongres plaats. Ditmaal op ‘the place to be’ de campus van de Wageningen Universiteit. Op het congres dat door het International Insect Centre was georganiseerd, waren zo’n 50 bezoekers afgekomen. Naast een aantal bezoekers uit Nederland, waren er veel andere nationaliteiten vertegenwoordigd. Dat was mooi om te zien en leverde soms ook bijzondere discussies of vragen op.

Na het welkomstwoord van Marian Peters Van NGN, hield prof. Joop van Loon (Wageningen Universiteit) een referaat over insecten. Wat zijn het nu voor beestjes en wat doen ze op deze aarde? Een van zijn belangrijkste boodschappen was dat insecten voedsel zeer efficiënt omzetten naar (dierlijke) eiwitten en zo een waardevolle bron van eiwitten zijn voor veel andere dieren, maar ook voor ons mensen.

Wetgeving
Dr. Ine van der Fels-Klerx (RIKILT Wageningen) ging vervolgens in op de regels die er zijn op het gebied van veilige productie van insecten voor zowel de food als feed. Het lastige punt nu is dat de wetgeving achter loopt bij de huidige ontwikkelingen en de autoriteiten vaak worstelen hoe ze nu de bestaande wetten moeten toepassen op insectenkweek. Algemene regels dat voedsel in een veilige omgeving gekweekt moet worden en dat het traceerbaar moet zijn, gelden ook voor de insecten kweek. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de wetgeving op punten aan te passen, zodat er meer duidelijkheid komt.

Productie
Naast de productie voor menselijke consumptie (food), worden insecten ook gekweekt voor andere dieren (feed). Insecten zijn een goede voedingsbron voor vissen, kippen, maar ook voor varkens. Op dit moment is het voeren van levende insecten toegestaan voor vissen, maar nog niet voor kippen en andere dieren. Dat gaat wel veranderen. Dr. Marinus van Krimpen (Wageningen Universiteit) lichtte dit in zijn verhaal verder toe. Het verhaal kreeg extra zeggingskracht, doordat vandaag een publicatie van de ABN-AMRO bank in het nieuws kwam, waarin de bank aangaf dat zij op het vlak van insecten voor de feed een zeer grote marktgroei verwachten. Als insecten grotendeels op waardevolle groenafvalstromen gekweekt kunnen worden, zou hiermee de import van soja beperkt kunnen worden en krijg je een nuttig hergebruik van groenafval. Belangrijke vragen zijn dan of dit alles voedselveilig kan plaatsvinden. Grote uitdaging is om de productiekosten sterk naar beneden te krijgen door verder automatisering en schaalvergroting.

Na de heerlijke lunch in het restaurant van de toekomst, legde Marleen Vrij (NGN) uit hoe insecten verwerkt kunnen worden en welke technische uitdagingen daar bij komen kijken. Meelwormen kunnen, bijvoorbeeld verder bruin kleuren, zoals een beurse appel bruin kleurt. Om dit te verkomen zijn er diverse mogelijkheden, zoals de meelworm te verhitten of sterk af te koelen, waardoor het enzym dat de kleuring veroorzaakt wordt uitgeschakeld. Aan beide processen zijn voor- en nadelen verbonden. Andere mogelijkheden die zij toelichtte was dat je olie uit insecten kunt winnen of citine (het exo-skelet, de buitenkant van een insect) kunt gebruiken in de industrie.
Barbara de Klerk volgde deze presentatie op. Als mede schrijfster/onderzoekster van het ABN-AMRO rapport, ging ze verder in op het onderzoek en de resultaten. Het rapport is hier te downloaden. Met een toenemende wereldbevolking en toenemende welvaart, zal de vraag naar dierlijke eiwitten in de komende jaren alleen maar sterk toenemen. Insecten kunnen dan een toenemende rol spelen in de food, maar vooral in de feed, dus als voedsel voor vissen en kippen. Omdat dierlijke eiwitten beter opneembaar zijn dan plantaardige, wordt in veel gevallen de voorkeur gegeven aan het voeren van insecten. Het is ook voor de dieren een meer natuurlijke voedselbron. Ook dit onderzoek wees uit dat door schaalvergroting en automatisering de productiekosten sterk naar beneden moeten om met andere voedselproducten te kunnen concurreren.

Marian Peters van NGN en International Insect Centre ging in op de kweek van insecten, de economische aspecten en wetgeving. Het is goed om de kweek van insecten integraal te bekijken en zowel op veiligheid, kwantiteit als kwaliteit te letten. Tot slot liet zij een meelwormenbitterbal proeven, wat gretig aftrek vond onder de aanwezigen.

Arjan Borghuis (HAS University) legde uit hoe het mini-testlab in Den Bosch eruit ziet en welke onderzoeken men de komende tijd wil doen. Een aantal praktische handreikingen werden gedaan over de kweek van insecten, wat zeker bij veel buitenlandse toehoorders als uiterst waardevol werd ervaren.

De slotspreker van de dag was Walter Jansen. Misschien nog bekend van Jagran, nu doorgestart als Amusca. Kweker van vliegen op GFT afval dat door de gemeente wordt opgehaald. De larven kunnen vervolgens als feed worden ingezet. Walter gaf aan hoe hij een geautomatiseerde kweek had bedacht en hoe hij zijn plannen wilde verwezenlijken. Hij heeft daarbij de nodige tegenslagen gehad, maar omdat hij in het concept geloofd, heeft hij opnieuw een doorstart kunnen maken.

Al met al een leerzame dag en vooral mooi om te zien hoe het thema in de verschillende landen leeft.

Share

Enorme kansen voor insectenkweek

Er zijn enorme kansen voor insectenkweek. In Europa ontwikkelt zich een interessante markt voor insectenkwekers en dan vooral voor diervoeding, dus nog los van de kweek voor humane consumptie. Tot nu toe zijn de productievolumes van insectenkwekers nog klein, echter de vraag neemt sterk toe, waardoor in de nabije toekomst uitbreiding van de productie mag worden verwacht.

De Nederlandse insectensector is op dit moment nog heel erg kleinschalig: er zijn slechts zo’n 25 bedrijven actief. De meeste bedrijven kweken één soort insect, zoals meelwormen, sprinkhanen, krekels of black soldier flys. Naar schatting wordt er in Nederland in totaal 500 ton insecten (nat) geproduceerd, met een totale omzet van tussen de 3 en 7 miljoen euro. De koplopers nemen hiervan de helft voor hun rekening. Zij investeren in opschaling, mechanisering en automatisering.

Novel Food Regulation
Insecten vallen binnen de EU onder de nieuwe Novel Food Regulation, die op 1 januari 2018 ingaat. De Europese markt voor toepassing van insecten voor humane voeding is nu nog een nichemarkt. Toch groeit deze markt jaarlijks met 10 à 25% doordat de vraag naar hoogwaardige insecteneiwitten stijgt, bijvoorbeeld als speciale voeding voor kinderen en zieken.

Er liggen marktkansen voor de professionele petfood-industrie want hier groeit de vraag naar speciale huisdiervoeding: honden- en kattenvoer met insecteneiwit. Verder is het mogelijk om binnen de huidige Europese wetgeving nichemarkten te ontwikkelen voor diervoeders, zoals de toepassing van insectenolie en levende insecten in pluimvee en varkensvoeders.

Wetgeving
In de komende jaren ontstaan marktkansen doordat juridische barrières voor de diervoedermarkt komen te vervallen. De internationale belangenorganisatie voor insectenkwekerijen en verwerkers (IPIFF) lobbyt in Europa voor aanpassingen in de insectenwetgeving, en verwacht ook veranderingen. In 2017 beslist de Europese Commissie over de zogenaamde ‘slachthuisverordening voor insectenkweek’. Bij een positief besluit wordt insecteneiwit toegestaan als toepassing in visvoeders. Daarnaast wordt in 2020 de TSE-wetgeving voor kippen en varkens vermoedelijk aangepast. Vanaf dat moment gaan ook de markten voor pluimvee en varkensvoeders open voor insecteneiwit.

Economisch perspectief
Nu worden er nog relatief kleine volumes insecteneiwit tegen een relatief hoge prijs geproduceerd. De verwachting is dan ook dat er binnen diervoeders eerst concurrentie plaatsvindt met vismeel of hoogwaardig eiwitextract uit sojabonen. De Europese diervoedermarkten voor viskweek, pluimvee en varkens zijn groot. Zelfs bij een lage handelsprijs voor insecteneiwitpoeder, loopt de potentiële omzet binnen enkele jaren in de honderden miljoenen.
Het investeringsniveau en de complexiteit van de kweek, in combinatie met de gewenste ketenaanpak, maakt dat alleen bedrijven die zich bij bestaande kennisdragers aansluiten, een goede kans op succes maken.

Zie voor meer informatie het rapport Insectenkweek, kleine sector grote kansen op de site van ABN AMRO.

(bron: ABN AMRO en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, 08/12/16)

Share

Wat is er moeilijk aan insecten eten?

Het moeilijkste aan insecten eten is je eerste insect te eten. Als je eenmaal ‘overstag’ bent en je eerste insect hebt gegeten zal je merken dat het helemaal niet vies is en dat je daarmee eigenlijk al een ‘mindbug’ hebt herkadert. Daarna zal je in de toekomst anders aankijken tegen insecten verwerkt in voeding en is de kans groter dat je dit ook zal kopen en dus minder vlees gaat eten en hiermee draag je bij aan een duurzamere wereld. Wil je meer lezen waarom insecten eten duurzaam is klik dan hier.

Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor je hebben we een speciaal proefpakket voor beginners samengesteld. Deze wordt thuis bezorgd en kan je zelf aan de slag met insecten eten.

Proefpakket voor beginners
Ideaal als eerste kennismaking met insecten eten en ook erg leuk als origineel cadeautje. Vier smaken van geroosterde krekels en een lekkere reep in een voordeelverpakking van ‘Tinyfoods’.

proefpakket-insecten-etenSpeciaal voor lezers van DuurzaamInsectenEten van 17,50 voor 16,50

Inhoud:
20 gram krekel naturel
20 gram krekels Garlic & Herbs
20 gram krekels Classic Paprika
20 gram krekels Smokey Barbecue
1 Zoic reep

Voor lekkere recepten met insecten klik je hier

Share

Insectenijs

Insectenijs. Een gratis insectenijsje bij IJssalon Antonio in Wageningen. IJs met de smaak van insecten, hoe zou dat zijn? Zaterdag 30 juli 2016 kan iedereen dit gratis proeven bij IJssalon Antonio op de Hoogstraat 19 in Wageningen. Vanaf 13.00 uur is er voor iedereen een gratis hoorntje met insectenijs af te halen.

insectenijsIJsmaker Antonio Mulder legt uit waarom hij dit bijzondere ijs gaat maken. “Ik werd benaderd door drie studenten van het bedrijf Tiny Foods of het mogelijk was om ijs met insecten te produceren. Ik vind het altijd leuk om te experimenteren, vorig jaar hebben we dat al eens gedaan met aardappelijs, dus ik heb onderzocht of het ging lukken. Met hulp van het IJscentrum in Wageningen heb ik vervolgens een recept ontwikkeld. Mensen gaan geen echte insecten in hun ijsje zien, we gaan het maken met poeder van gemalen krekels. De smaak gaat een beetje richting noten-caramel. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van mensen die gaan proeven. Vooralsnog denk ik niet dat het een vast onderdeel van ons assortiment gaat worden, maar je weet maar nooit.”

Tiny Foods is dit jaar opgericht door drie Wageningse studenten Voeding en Gezondheid: Rens Stokman, Yannick van Gelder en Joar Nilssen. Zij verkopen een divers assortiment aan eetbare insecten en insect gerelateerde producten. Ook staan ze regelmatig op de zaterdagse markt in Wageningen. De drie oprichters van Tiny Food staan zaterdag 30 juli ook bij de ijssalon om uitleg te geven over het eten van insecten en om vragen hierover te beantwoorden.

(Bron: hoogenlaag)

Share

Het insectenkookboek

Het insectenkookboek. En weer is er een nieuw insectenkookboek verschenen: Het insectenkookboek door Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp. 2016 is dus een mooi jaar voor insectenliefhebbers en wel in het bijzonder voor iedereen die graag met insecten wil koken. Begin 2016 reviewden we het kookboek Bugs, dat door onze zuiderburen in België is geschreven. Nu dan een review van een nieuw Insectenkookboek en ditmaal van onze oosterburen. De Duitsers Folke Dammann & Nadine Kuhlenkamp hebben en bijzonder fraai kookboek op de markt gezet.

Dat insecten een goede alternatieve eiwitbron zijn weten we inmiddels allemaal wel, maar koken met insecten is voor de meeste Nederlanders nog steeds niet “gewoon”. De Duitse auteur Folke Dammann verkoopt gevriesdroogde insecten en organiseert lezingen over het eten van insecten en ook proeverijen. Met dit kookboek wil hij de acceptatie van de consumptie van insecten bij het publiek verhogen. Dat moet lukken, want de recepten zijn eenvoudig, duidelijk omschreven en met goed verkrijgbare ingrediënten. De mooie foto’s in het boek laten zien dat het er ook nog eens heel erg lekker uitziet.

Recensie door Bas Godschalk:

Het insecten kookboek_omslag_A.inddInsectenkookboek
Het is een stevig boek met een harde kaft en wat direct opvalt zijn de kleuren zwart en wit. Zwarte bladzijden met witte letters zie je niet zo vaak, maar het is goed te lezen. De teksten en de recepten worden begeleidt met fraaie kleurenfoto’s of tekeningen in een geheel eigen stijl.

Bekijken en eventueel direct online kopen.

Vier gangen
Qua opzet volgt dit kookboek de andere insectenkookboeken als is de hoofdstuk indeling in 4 gangen ingedeeld. In gang 1 wordt uitgelegd waarom insecten de voedingsbron van de toekomst zijn en dat al veel wereldburgers insecten gewoon op het dagelijks menu hebben staan. In de tweede gang wordt nog wat dieper ingezoomd op de voedingswaarde van de insecten en hoe je ze nu gedroogd of vers kunt gebruiken. Dat laatste is belangrijk, omdat het van belang is bij de bereiding van insecten.

De derde gang wordt gevormd door de recepten, die zijn gerubriceerd in voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en nog andere hapjes. Om te beginnen is de laatste categorie het meest eenvoudig. Als je daarna de slag te pakken hebt, kun je de andere gerechten proberen. Hiervoor moet je wel enige kookervaring hebben. Er zijn gerechten waarbij veel ingrediënten eenvoudig verkrijgbaar zijn of al aanwezig in de meeste keukens. Een aantal gerechten zijn wat specifieker in de ingrediënten samenstelling. Er is duidelijk een keus te maken om een gerecht met één type insect te maken en een paar recepten bevatten verschillende soorten insecten.

Aan het eind van het boek, de vierde gang, stellen de twee auteurs zich voor en verwijzen ze voor meer informatie zelfs naar onze website duurzaaminsecteneten.nl.
Al met al een mooie aanvulling op de bestaande kookboeken en zeker de moeite waard om te proberen voor een kleine 20 euro.

Samenvattend
Het insectenkookboek bevat 38 recepten voor soepen, salades, snacks, hoofdgerechten en zelfs desserts met insecten. Maak bijvoorbeeld zelf eens overheerlijke bonbons van buffalowormen, tagliatelle met krekelpesto of puree van zoete aardappelen met krokante meelwormen. Insecten smaken nootachtig, zijn hartig en echt verrassend lekker. Heel informatief is het hoofdstuk over de soorten en bereiding. Daarbij staat ook de voedingswaarde van sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen. Het insectenkookboek; Inspirerende recepten met het eten van de toekomst, Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp (fotografie en illustraties), Karakter Uitgevers, ISBN 9789045208251, 128 pagina’s, € 19,99

Ook op deze site staan heerlijke insecten recepten, check hier enkele meelwormen recepten, naar alle sprinkhanen recepten of naar alle wasmotrupsen recepten die je zelf thuis kan maken.

Bekijken en eventueel direct online kopen.

Share

Lespakket insecten eten in ontwikkeling

Lespakket insecten eten in ontwikkeling. Insecten in de klas? Insecten eten op school? Wie doet dat nou?  Bij duurzaaminsecteneten.nl merken we dat de interesse om kinderen over het eten van insecten te vertellen groeit. En dat is een positieve ontwikkeling. Als onze kinderen nu leren dat insecten gewoon te eten zijn, dan zullen ze later makkelijker insecten op tafel zetten. Dan kunnen insecten een serieus alternatief vormen voor onze groeiende mondiale eiwitbehoefte.
Insecten in de klas 3

Kinderen staan erg open om nieuwe dingen te proberen. Vaak is er eerst een gereserveerde houding om insecten te proeven, maar daarna wint de nieuwsgierigheid het van de angst en vinden de meesten het geweldig. Het helpt om de kinderen duidelijk uit te leggen wat een insect is, waar ze nuttig voor zijn en waarom wij ze als mens ook prima kunnen eten.

Duurzaaminsecteneten.nl is bezig om samen met een docente biologie voor verschillende typen scholen en leeftijdsgroepen lesmateriaal te ontwikkelen. De insteek is dat middels een interactieve les kennis wordt bijgebracht over insecten en het eten van insecten. Afhankelijk van de mogelijkheden en wensen is er gelegenheid om insecten te proeven of zelf aan de slag te gaan met verwerkingsopdrachten. Insecten in de klas 4De verwerkingsopdrachten kunnen uiteenlopen van een studieopdracht, maar ook van een kookactiviteit, waarna de gerechten door de kinderen opgegeten kunnen worden.
Op dit moment is een interactieve les met een eenvoudige kookopdracht voor de hoogste groepen van de basisschool gereed. Deze omvat een interactieve les en een kooksessie, waarbij de kinderen een couscoussalade met buffalowormen en sprinkhanen gaan maken.

Mocht u interesse hebben, dan kunt u via het webformulier contact met ons opnemen.

Share