Voorbereiding

Voorbereiden van een insectenmaaltijd

Het voorbereiden van een insectenmaaltijd is niet veel ingewikkelder dan van een gewone maaltijd. Je hebt naast een recept en ingrediënten, insecten nodig. Het is mogelijk om levende insecten te gebruiken, maar makkelijker is het om gevriesdroogde insecten te bestellen en die te gebruiken.

Kweek je zelf insecten en gebruik je liever levende insecten, dan bereid je die als volgt: laat ze eerst een dag zonder eten. Het maag-darm kanaal wordt dan vanzelf leeggemaakt. Daarna spoel je ze af met stromend water en dep je ze droog. Zet ze daarna weg in de vriezer. Na een kwartiertje zijn ze dood, maar nog niet bevroren en kun je ze gebruiken.

Koop je gevriesdroogde insecten, dan kun je de insecten rechtstreeks uit het potje of zakje gebruiken. Een meelworm, buffalo of krekel kun je direct gebruiken, zonder een verdere bewerking. Bij de sprinkhanen, is het noodzakelijk om de pootjes te verwijderen. Deze breek je er gemakkelijk af. De pootjes hebben scherpe haakjes en die wil je niet binnen krijgen. Verwijder bij de sprinkhanen ook de vleugels. Bij de krekels kan je pootjes en vleugels wel zonder problemen opeten.

Bereiding insecten als losse snack

Omdat de insecten gevriesdroogd zijn, smaken ze vrij droog. Als je ze verder niet gaat bewerken, kun je ze kort bakken in een drupje olie. Dat geeft meer smaak. Eén minuutje is voldoende, anders verbranden ze.

Je kunt de insecten ook goed marineren. Druppel een beetje gekookt water op de insecten en leg ze in een zelf gemaakte marinade. Bak ze daarna een minuutje. Zeker bij de sprinkhanen krijg je dan een smakelijke snack.

Een andere optie is om de insecten te kruiden. Je bestrooid ze met een kruidenmengsel. Als de kruiden fijn genoeg zijn, ‘plakken’ ze vanzelf aan de insecten. Als je dit met de krekels probeert, dan heb je je eigen stijl borrelnootjes.

Recepten

Onder het menukopje Recepten hebben we verschillende insecten recepten voor je verzameld om een heerlijke insectenmaaltijd te maken. Klik op één van de recepten en zie hoe makkelijk het is om een heerlijke snack of een complete maaltijd op tafel te zetten.

Staat uw recept er niet tussen of wil je juist nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan hier bij insecten kookboeken. Je vindt hier een overzicht van de beschikbare insectenkookboeken. In deze kookboeken staan veel insectenrecepten. Van eenvoudige snacks tot hele maaltijden.

Hieronder een leuk filmpje over het frituren van sprinkhanen:

Share

1 thought on “Voorbereiding

  1. Koken en braden (verhitten boven 50 graad) zorgt voor productie van degeneratie-stoffen in het voedsel.’ Dr. med. Pottenger, 1935.
    Eiwitrijke kost is alleen rauw gegeten echt gezond.
    De schade door ‘Pottenger-schaadstoffen’ komt sluipend, wordt niet waargenomen. Als de effecten er zijn, is het veel te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *