Insecten eten is Paleo

Insecten eten is héél erg Paleo! Insecten bevatten enorm veel essentiële aminozuren, vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Bovendien zijn ze licht verteerbaar waardoor we deze voedingsstoffen ook nog eens veel beter op kunnen nemen.

Paleo-Insecten-EtenInsecten bevatten zowat alles behalve koolhydraten zoals bijvoorbeeld:

  • 14 vitamines
  • 12 mineralen
  • 14 vetzuren
  • Alle 10 essentiële aminozuren
  • Mineralen
  • Vetarm en cholesterolverlagend

Schildklier
Insecten bevatten naast veel eiwitten en mineralen ook veel thyroxine en selenium. Het zijn voedingsmiddelen die dus kant en klare schildklierhormonen bevatten (T4) én de stof om daar een actieve vorm (T3) van te maken. Het voordeel is dat je dan zelf minder schildklierhormonen hoeft te maken. Hierdoor werkt het eten van insecten ‘sparend’ op het systeem.

Hoge bloeddruk
Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat insecten eten een positief resultaat heeft op mensen die een hoge bloeddruk hebben. Insecten bevatten een eiwit dat de bloeddruk helpt verlagen, zoals de gewone medicijnen.

Wat is Paleo?
Het principe van de Paleo levensstijl is gebaseerd op de levenswijze van de oermens; in de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mens toen leefde, en wat ze aten. Er wordt vanuit gegaan dat de genen van de mens op deze oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd.

Toen de mens zich verder begon te ontwikkelen en leerden hoe ze zelf bepaalde gewassen konden verbouwen en dieren houden (de landbouwrevolutie), zijn we ook anders gaan eten. We begonnen granen te eten, koeien te melken en in de loop van de tijd ontwikkelden we steeds meer methoden om deze voedingsmiddelen te bewerken.
Als je deze gebeurtenis op een tijdlijn uitzet van het bestaan van de mens, is de landbouwrevolutie eigenlijk nog niet zo lang geleden.

Het uitgangspunt: onze genen zijn niet op deze manier van eten aangepast. Het gevolg daarvan is het steeds vaker voorkomen van allerlei ziekten; diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, enzovoort. Bovendien hebben steeds meer mensen te maken met overgewicht en zijn tekorten aan vitaminen en mineralen normaal geworden. De medische wetenschap heeft hier vaak geen antwoord op en de ‘behandeling’ is gericht op bestrijding van symptomen.

Bovendien wordt alles steeds massaler geproduceerd, waardoor voedingsmiddelen steeds minder voedingswaarde bevatten (minder vitaminen en mineralen) en dieren worden volgespoten met hormonen en antibiotica; deze middelen krijgen ook wij binnen en die zorgen ervoor dat ons lichaam het steeds zwaarder krijgt met het uitscheiden (ontgiften) van deze stoffen.

De Paleo levensstijl heeft hier een andere oplossing voor: behandel en voorkom ziekte, en bevorder de gezondheid door te eten zoals de oermens at en in dit dieet passen insecten erorm goed.

Share

2 thoughts on “Insecten eten is Paleo

  1. De oermens werd lang niet zo oud als dat wij nu worden. Ze kwamen niet eens in de buurt van onze levensverwachting. Hoe moet ik dit nu plaatsen? Ik zou namelijk graag een insectendieet volgen maar als ik deze achterliggende verklaring moet geloven dat het zo gezond is dan schept dit weinig vertrouwen.

    • Beste Peter, vergeet niet dat buiten het dieet de leefomstandigheden zoals b.v. gezondheidszorg en veiligheid een uiterst grote rol spelen bij de levensverwachting. Aangezien we tegenwoordig minder snel elkaars koppen inslaan, niet hoeven te jagen met “primitieve” middelen en een uitstekende gezondheidszorg hebben, is onze levensverwachting dus ook hoger. We kunnen de levenskwaliteit omhoog brengen door betere voeding zoals insecten in ons voedingspatroon brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *