Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes

Vaak krijgen we de vraag: “Waar smaken insecten naar en met welk insect kan ik het beste beginnen als ik voor het eerst insecten ga eten?”

Ons antwoord daarop is bijna altijd: “Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes.”

Nu even zonder gekheid: Tja, hoe smaakt een garnaal? Naar garnaal. En een insect smaakt naar insect, maar die smaak is niet echt uit te leggen. Het komt er eigenlijk op neer dat je het gewoon lekker of niet lekker vindt. Bovendien smaakt elk insect weer anders dus het is niet te zeggen met welke van de insecten je het beste kan beginnen, want smaken verschillen namelijk nogal!

Wel kunnen we aangeven waar ze ongeveer naar smaken zodat je zelf een keuze kunt maken. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak
 • Meelwormen smaken wat meer naar popcorn en
 • Bufallo`s juist weer wat meer naar spek / bacon.
 • Giant Water Bug is zoutig en visachtig.
 • Libelles smaken naar krab, dus voor visliefhebbers een goed alternatief

Dit zijn natuurlijk indicaties, maar dan heb je een idee als je zou willen beginnen met het eten van insecten. Kies dus iets wat je van nature al een lekkere smaak vind hebben. Licht geroosterd komt de smaak over het algemeen het best naar voren. Maar ook als sushi zijn insecten goed te eten

Lees meer over eetbare insecten en lekkere insecten recepten

Ook kan je een keer een leuke insectenkookworkshop proberen en zelf na een korte introductie over insecten-koken en uitleg over de recepten, zelf aan de slag met een aantal insectenrecepten.

Share

4 thoughts on “Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes

 1. meelwormen smaken nergens naar. Geen smaak. De smaak is afhankelijk van de smaak toevoegingen die ze voor mensen consumptie gebruiken, en waarin je ze bakt of stopt en waarmee je ze insmeert. Dus lust je geen pinda’s dan smeer je de meelwormen in met kokosolie of iets dat je wel lust. Honing of wat ook. Kijk wel uit voor concurrentie van merels, mezen, mussen, vinken en andere vogels. Net zoals meeuwen je haring jatten als je even niet oplet aan het strand, azen die bos- en tuinvogels op je meelwormen.
  Smaak komt doordat je tong papillen reageren op de stof in wat je eet. Als wat je eet alleen tussen je tanden en kiezen blijft en niet op je tong dan proef je niks. Lust je geen meelwormen of buffalowormen dan eet je ze tussen je tanden zonder dat ze over of op je tong komen. Tada.
  Handig als je hete pepers eet! Geen stoom uit je oren omdat de capsaïcine in de pepers niet in aanraking komt met de receptoren in je tong. Ook handig als jonge kinderen hun groenten niet lusten. Kauwen zonder dat het op de tong komt. Tada geen vieze groenten smaak. De woorden dat lust ik niet horen tot het verleden.

 2. meelwormen vind ik naar Pinda’s smaken, die lust ik niet! Maar verder is de krokante bite wel lekker, alleen moet je wel graag pinda’s lusten.
  Zojuist heb ik een sprinkhaan op. Zonder hoofdje en zonder vleugels, het idee is me nog ietwat vreemd, maar na wat moed verzameld te hebben… zijn lijfje opgegeten! tja… ze smaken een beetje zoals ze ook ruiken (houd maar eens een poosje een sprinkhaan in je gesloten hand en ruik dan eens!)…maar inderdaad de nasmaak is een beetje walnotig!
  De overige insecten heb ik nog niet geproefd.
  In Hilvarenbeek bij de ingang van de zoo kan je ze proeven en momenteel ook in de bibliotheek! Voor wie het eens wil proberen… 😀 suc6&smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *