Bee-LT Sandwich

Wat dacht je van een Bee-LT Sandwich?

Bijen larven gebakken met een beetje boter en een paar druppels honing, smaken naar spek. Uiteraard zouden we nooit een insect-recept adviseren waarin het hoofd ingrediënt wordt bedreigd. Dus gebruik ‘drone’ larven. In tegenstelling tot de werkbijen, is het hoofddoel van de drones’ te paren met de koningin: ze hebben geen participatie in bestuiving, verpleegkundige larven, of hulp bij bijenkorf constructies. Ze vliegen van bijenkorf naar bijenkorf om te zien of ze nog kunnen paren en er zijn over het algemeen een overschot van deze drones. Om deze reden beschouwen imkers ze vaak als een aanslag op de kolonie middelen. Veel imkers hebben een speciale kam alleen voor drones, die soms worden gebruikt als lokaas voor potentiële parasieten. Van tijd tot tijd, verwijderen de imkers deze kam in het geheel en gooien hem weg of voeren de larven aan kippen.

Ingrediënten: 

 • Bijen larven
 • 1 ei alleen het wit (verwijder de dooier)
 • 1 theelepel boter
 • 1/4 theelepel honing
 • 1 tomaat
 • 1 blaadje sla
 • 2 sneetjes brood
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1 snufje zout

Bereiding:

Fruit de bijenlarven in de boter, met een klein beetje zout en een paar druppels honing. Zodra de larven goudbruin geworden zijn en krokant lijken, verwijderen ze en meng in voldoende eiwit om te binden tot een massa. Dan breng ze terug naar de gezouten boter en druk ze samen tot een pasteitje. Toast het brood en schijfje tomaat. Verspreid mayonaise op geroosterd brood als u klaar bent. Als de bijen paté stevig wordt, plaats deze boven op de sla en tomaat op de boterham.

Heb jij zelf nog een lekker insecten gerecht? Laat dit dan even weten in een reactie op dit bericht. Dan voegen wij hem toe aan de lijst met recepten. Heb je een mooie foto van dit gerecht? Stuur die dan per mail naar: info@duurzaaminsecteneten.nl.

 

Share

2 thoughts on “Bee-LT Sandwich

 1. Lijkt me een leuk recept, maar waar kan ik bijen-larven kopen? Is deze insectensoort door voedselveiligheid als ‘veilig’ beschouwd in Nederland? In België staat die niet op de lijst. Ben er wel heel benieuwd naar..

  Mvg,
  Wouter

  • Hallo Wouter,

   In Nederland staat nog geen enkel insect op de lijst van ‘veilig en eetbaar’ , Belgie loopt op dat vlak wat voor. De larven zijn in Nl nergens te koop en hiervoor zal je bijv. naar een aziatische webshop voor eetbare insecten moeten.

   Het is inderdaad een leuk insecten recept en daarom hebben we deze erop staan. Nu adviseren we mensen om niet actief bijen te gaan eten in Nederland, want het gaat niet goed met de bijenstand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *