Wat is het verschil met insecten kweken voor humane consumptie vs dierlijke consumptie

Technisch gezien is er schijnbaar voor de kweek van insecten weinig verschil. Echter niet alle insecten zijn geschikt voor humane (menselijke) consumptie. Op deze pagina vind je een lijst met eetbare insecten.

De drie bedrijven die momenteel insecten voor de menselijke consumptie kweken, zijn gecontroleerd door de nVWA en zijn derhalve goedgekeurd. Op deze pagina kan je  deze insecten kwekers voor humane consumptie zien met een aardig filmpje zodat je kan zien hier het daar aan toe gaat. Om insecten als menselijk voedsel te mogen verkopen moeten de insecten kwekers aan strenge regels voldoen, zo mag er bijvoorbeeld niet met hormonen worden gewerkt.

Aangezien er nog weinig regelgeving is, is de branche volop in ontwikkeling. Hierin worden de kwekers van de VENIK betrokken door de autoriteiten. In de toekomst verwachten wij dat er hogere eisen worden gesteld aan het kweken van insecten.  De insecten die op dit moment voor menselijke consumptie worden gekweekt zijn meelwormen, sprinkhanen, krekels en buffalo’s.

Het grootste verschil met het kweken van insecten voor humane consumptie en de kweek voor dierlijke consumptie lijkt em te zitten in de voeding die de insecten krijgen en de extra hygiëne. Het komt er kort gezegd op neer dat kwekers extra zorgvuldig omgaan met hygiëne voor bij de kweek van insecten voor humane consumptie. De insecten worden dan niet gekweekt op dierlijke mest (i.v.m. bacteriën) maar op een schonere ondergrond. En voor invriezing is nog een ander proces waarbij eerst de darmen worden leeggemaakt.

Daarnaast krijgen insecten voor humane consumptie alleen voeding uit een GMP-gecertificeerd bedrijf. Bij de voedselcrises van de jaren negentig is gebleken dat bepaalde overdraagbare ziekten kunnen worden verspreid door niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten. Die bijproducten mogen niet meer in de voedselketen terechtkomen. Daarom zijn in deze verordening strenge gezondheids­voorschriften vastgelegd voor het gebruik van die bijproducten, om zo een hoog gezondheid- en veiligheidsniveau te garanderen. Met name is recycling binnen dezelfde diersoort verboden. Dat betekent bij de kweek van insecten de insecten niet gevoed worden met voeding waar insecten in verwerkt zitten. Ieder soort heeft overigens zijn eigen voer en ieder soort heeft zijn eigen hoeveelheid voer nodig. De insecten zitten met meerdere leeftijdsgenoten in 1 bak. De insecten krijgen geen extra vitamine of antibiotica. Sprinkhanen krijgen bijvoorbeeld 5-6 per dag gras aangeboden. Buffalo’s en meelwormen leven op een meelsoort. Alle insecten krijgen vocht toegediend, dit kan gebeuren door water of door wortel. De voedselconversie wordt op dit moment onderzocht door Universiteit Wageningen.

Zelf meelwormen kweken? Lees hier hoe dat moet.

Share

12 thoughts on “Wat is het verschil met insecten kweken voor humane consumptie vs dierlijke consumptie

 1. Ik heb diverse malen gehoord (en zelfs gezien op TV) en gelezen dat meelwormen en krekels tot zeer smakelijke producten voor menselijke consumptie verwerkt worden, zij het nog op zeer kleine schaal. Voorbeelden zijn: hamburgers, kroketten, snacks en zelfs lollies. Daarvan heb ik er het afgelopen weekend enkele gekocht bij AH. Het betreft normale, doorzichtige lollies waarin a.h.w. de meelwormen en krekels meegegoten zijn. Ze zien er uit als stukjes ronde barnsteen met een insect erin.

  Ik heb ze nog niet gegeten maar ik zie de consumptie ervan vol vertrouwen tegemoet.

  Ik weet dat in andere culturen dan de onze het nuttigen van insecten gemeengoed is. Bij vele inheemse volkeren zijn zelfs maden van bepaalde soorten zeer geliefd en ze worden beschouwd als een delicatesse. Zoals bij ons garnalen.

  Wat ik mij afvraag is of wij het wereldvoedselprobleem zouden helpen oplossen als wij massaal overschakelen van biefstuk op krekels. Ikzelf heb wel eens krekelsateh met chocoladesaus gegeten en dat was heerlijk. Misschien is het het idee dat mensen hier het niet zo zien zitten? Al die krioelende pootjes….

  Aan de voedingswaarde zal het niet liggen want insecten barsten van het eiwit en andere stoffen die we dagelijks nodig hebben. Bovendien is het kweken ervan heel efficient. Veel efficienter dan het mesten van bv. koeien. De verhouding tussen Input/output is stukken gunstiger.

 2. Wat mij opvalt is dat de kweek van insekten voor humane consumptie onder een microscoop wordt bekeken of er misschien wel schoon genoeg gewerkt wordt…
  Wel eens een koeien of varkens mesterij bekeken. De dieren worden volgestopt met antibiotica en andere troep om ze maar zo snel mogelijk te laten groeien. Ze leven,lopen, slapen en eten in hun eigen uitwerpselen.voordat ze naar het slacht huis gaan.Daar op het abatoir gelden de wettelijke hygiëne normen. Koeien en varkens worden ook niet op het bedrijf geslacht waar ze worden gefokt.
  Bovendien zorgt de vleesindustrie voor een belangrijk deel van de globale CO2 uitstoot. Insekten kweken verbruikt in verhouding 6 keer minder voedsel en water . Bovendien zijn krekels en meelwormen geen ziekten overdragers.
  Ik heb een insektenfarm in Spanje)waar miljoenen krekels middels een uniek systeem worden gekweekt. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestaande kippen- of varkensvoeder (hier zitten de schadelijke stoffen in) Gewoon pure primaire natuurlijke basisproducten zonder toevoegingen. De insekten zijn uiteindelijk als levende voedseldieren aangeboden voor reptielen, vogels en vissen.Er worden al volop proeven gedaan bij ons om de krekels in te vriezen, daarna drogen en dan tot een proteinerijk meel te verwerken. Dit produkt is goed te verwerken tot smakelijke vleeswaardige produkten. Ik ben er van overtuigd dat insekten, in de toekomst een goede eerlijke concurrent worden van de vleesindustrie.Het geloof en besef van het grote publiek ontbreekt nog

 3. Het valt mij op dat er in alle documentaires geen aandacht wordt besteed aan hoe de dieren dood gemaakt worden. Ik heb iets gehoord over invriezen…….Maar eerst moeten dan de darmen leeg gemaakt worden?? Hoe doe je dat dan?

  • Eetbare insecten kun je ‘levend’ in de pan gooien (wordt ook gedaan in sommige landen). Als je hier niet van houdt is de meest ‘humane’ cq natuurlijke manier om levende insecten te doden als volgt: 1) spoelen met lauw water om eventueel voer en andere onzuiverheden te verwijderen; 2) een nacht in de koelkast leggen; 3) een nacht in de diepvries leggen. Na het uit de vriezer halen de insecten nog een keer spoelen met warm water om eventuele uitwerpselen te verwijderen.

   • beste admin

    hoe kun je het best de uitwerpselen verwijderen ? en zijn er veel moeilijkheden voor normalen mensen om meelwormen te kweken ?

    van thomas

    • Hallo Thomas,

     Insekten kweken voor eigen consumptie kan wel maar is redelijk arbeids intensief. Je zou evt levende (of diepvries) krekels of meelwormen kunnen kopen en die een paar uur in de vriezer leggen. Insecten kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf regelen en door de lagere temperaturen wordt hun systeem stilgelegd. Ze voelen er dus niets van. Daarna kun je ze afspoelen en bereiden.Uitwerpselen worden dan weggespoeld. vergelijk het met garnalen- die komen uit de zee en gaan zo de pan in

 4. hoi wytze,
  ik bwn het met je eens dat er wat meer tips zouden mogen komen over het zelf kweken.
  toch is het hele punt van insecten eten volgens mij het binnenkrijgen van verschillende micro en macro nutriënten en hierbij vooral eiwitten. bij het eten van brood krijg je vooral koolhydraten binnen dus het zal misschien wat praktischer zijn om een brood te bakken maar zeker niet gezonder!!!!

 5. Beste mensen, op deze site wordt beschreven hoe je zelf meelwormen kunt kweken voor eigen, dus humane consumptie? Maar het ontbreekt wel aan informatie over hygiëne helaas en hoe krijg je de poep uit de wormen? is wel een vereiste vind ik. Dus graag meer informatie hierover, anders kan ik er alleen mee gaan vissen…..

  En ik vraag mij af hoe efficient het is om wormen te kweken op meel, graan dus. Kun je er niet beter zelf brood van bakken? en de wormen kweken op voedsel dat wij zelf niet kunnen eten. Zo zijn de wormen weer onze concurrent, net als kippen en varkens.

  • meelwormen poepen gewoon zand uit, net als aardwormen.
   Zonder toevoegingen smaken meelwormen nergens naar…..

   Ik ben zelf meer voorstander om het wereld voedselprobleem op te lossen door meer groenten te eten en die zelf in een kasje thuis te verbouwen in de toekomst. Alhoewel er zijn al koelkasten lades of hoe die ook heten die dat al kunnen.
   Meelwormen die ik hier heb zijn voor de merels, mezen, mussen en vinken en al die andere leuke buitenvogels die ze ook eten. Treecreepers en nuthatches enzo.
   Spinnen lusten overigens ook meelwormen……ze jatten nog weleens eentje uit de bak of spinnen hun web erboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *