Volgens VN is insecten eten de oplossing tegen wereldhonger

Volgens de Verenigde Naties ligt de oplossing tegen honger, ondervoeding en milieuvervuiling binnen handbereik: eetbare insecten. Oftewel entomofagie!

insecten-etenVolgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt er veel te weinig gebruik gemaakt van sprinkhanen, mieren en andere insecten als bron van voedsel voor mensen, vee en huisdieren.

De FAO schrijft in een 200 pagina’s tellend rapport dat wereldwijd 2 mlrd mensen hun voeding al aanvullen met insecten. Insecten zijn rijk aan eiwitten/mineralen en bovendien is het eten van insecten goed voor het milieu. Bij kweek van insecten is veel minder voer nodig dan bij de vleesindustrie. Want insecten zijn koudbloedig en zij zetten voedsel dus niet om in warmte. Voor 1 kilo kippenvlees is 4 kilo voer nodig, voor 1 kilo rundvlees 10 kilo veevoer en voor een kilo rupsen slechts 3 kilo, waardoor de mestproductie en milieubelasting significant veel minder is. Daarbij komt dat insecten minder broeikasgassen uitstoten en zich voeden met afval, voedselresten en dierlijke uitwerpselen.

Momenteel worden de meeste eetbare insecten nog verzameld in bossen. Er zijn weinig bedrijven die zich richten op de ‘productie’ van insecten en de bedrijven die dat wel doen zijn kleine familiebedrijven die een nichemarkt bedienen. IOn Nederland hebben we een aantal insecten kwekers die insecten kweken voor menselijke consumptie. Volgens de Verenigde Naties zou mechanisering de ‘productie’ van insecten op gang kunnen brengen. De VN wijzen als voorbeeld op bedrijven die insecten kweken om te gebruiken als aas voor vissen.

“Insecten zijn overal en ze vermenigvuldigen zich snel”, aldus de FAO. Daarnaast hebben ze een kleine ecologisch voetafdruk. In vergelijking met vlees en vis zijn insecten rijk aan voedingsstoffen en eiwitten. Insecten kunnen een goede voedselbron zijn voor ondervoede kinderen, omdat insecten veel ijzer, magnesium, fosfor en zink kunnen bevatten en rijk zijn aan vezels. Hoewel arachnida, spinachtigen, zoals schorpioenen en spinnen, strikt genomen geen insecten zijn, bekijkt de FAO of ook deze dieren een voedingsbron kunnen zijn.

Zelf ook een keer insecten eten? Hier een overzicht van insecten webshops waar je eetbare insecten online kan kopen / bestellen voor menselijke consumptie. En voor lekkere insecten recepten klik je hier.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *