Meelwormen als vleesvervanger?

We eten graag een stukje vlees. Het is lekker en het bevat belangrijke voedingsstoffen. Maar we weten ook dat de milieubelasting van vlees hoog is. Om vlees te produceren heb je veel voer, water en land nodig. Een goed alternatief is om vegetariër of veganist te worden. Maar als je helemaal geen vlees eet, loop je het risico dat je van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt. Wil je geen vlees eten, maar wel voldoende dierlijke eiwitten en specifiek voedingsstoffen binnenkrijgen, dan zijn insecten misschien wel een optie voor jou. Twee leerlingen van het Lingecollege in Tiel hebben voor hun profielwerkstuk onderzocht of meelwormen een goede vleesvervangers zouden kunnen zijn. Hiervoor hebben ze eerst uitgezocht waar een vleesvervanger aan moet voldoen en daarna of meelwormen aan die eisen voldoen.

Het voedingscentrum heeft de volgende eisen gesteld waaraan een vleesvervanger moet voldoen: Als eerste moet 20% van de totale energie afkomstig zijn van eiwitten. Ook moet 100 gram van de vleesvanger tenminste 0,8 milligram ijzer bevatten. Als laatste moet 100 gram vleesvervanger tenminste 0,6 milligram vitamine B1 en 0,24 microgram B12 bevatten. Aan deze criteria voldoen de meelwormen. Meelwormen zijn namelijk erg rijk aan eiwitten en bevatten voldoende ijzer en vitamine B1 en B12.

Meelwormen zijn dus geschikt als een volwaardige vleesvervanger. Maar dat is nog niet het enige. Meelwormen zijn ook nog eens een veel gezondere optie dan plantaardige vleesvervangers. Ten eerste bevatten meelwormen veel essentiële aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten die ons lichaam niet zelf kan maken en daarom moet je er genoeg van binnenkrijgen via voeding. Als je plantaardige vleesvervangers eet, zoals een groenteburger, krijg je niet genoeg van deze belangrijke stoffen binnen. Dit komt doordat planten relatief weinig essentiële aminozuren bevatten. De kans om een tekort op te lopen is groot, als je langdurig aan een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet vasthoudt. Meelwormen zijn dus een gezondere optie dan plantaardige vleesvervangers, omdat deze genoeg essentiële aminozuren hebben om een tekort daarvan te voorkomen en bovendien bevatten heel veel vleesvervangers erg veel zout. Insecten zijn vrij out arm. Nog een voordeel dus.

Ten tweede zijn meelwormen ook gezonder dan rundvlees. 100 gram rundvlees bestaat uit meer vet dan 100 gram meelwormen. Ook bevat rundvlees meer ongezonde verzadigde vetzuren dan meelwormen en minder gezonde onverzadigde vetzuren.

Al met al kunnen meelwormen een prima alternatief zijn naast vlees of als vleesvervanger gebruikt worden. Ze zijn duurzaam te kweken en bevatten essentiële aminozuren, die je anders vrijwel alleen in vlees tegenkomt. Door regelmatig meelwormen te eten, verkleinen we onze voetafdruk en krijgen we toch gezonde voedingsstoffen binnen.

Durf jij het aan om één keer per week ook insecten te gaan eten?

Share
Dit bericht werd geplaatst in Insecten onderzoek door Bas Godschalk . Bookmark de permalink .

Over Bas Godschalk

Insecten als duurzame eiwitbron voor iedereen. Daar geloof ik in en daar zet ik me voor in. Een insect eten lijkt niet direct vanzelfsprekend, maar als je er even over nadenkt, dan is het zo gek nog niet. Door het geven van lezingen, wil ik mensen graag aan het denken zetten en laten ervaren hoe insecten proeven. Graag kom ik bij u langs om een presentatie te geven over het eten van insecten. Uiteraard kunt u dan ook verschillende insecten proberen. Een andere uitdaging, waar ik mee bezig ben, is om de kostprijs van insecten sterk te verlagen. Omdat een insect koudbloedig is, heb je warmte nodig om de insecten te kweken. Dat kost energie en dus geld. Slimme energieoplossingen dragen bij aan het verlagen van de prijs. In Europa zijn we nog niet echt gewend om insecten te eten. In veel landen op het zuidelijk halfrond is het heel gewoon. Wat daar niet zo gewoon is, is om zelf insecten te kweken. Dat doen we wel op het noordelijk halfrond. Die kennis kan mensen in ontwikkelingslanden helpen om zelf in hun eiwitten te voorzien. Daarmee wordt het eiwit tekort bestreden en wij kunnen van hen leren hoe je insecten lekker kunt bereiden. Wie ben ik? Ik ben een enthousiaste insectenliefhebber, die een ruime ervaring heeft opgedaan in milieu- en energievraagstukken. Ik heb veel projecten uitgevoerd in Europa en Azië. Regelmatig geef ik lezingen en trainingen. Ik vind het uitermate boeiend om samen te werken met verschillende culturen en zo van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *