Is insecten eten vegetarisch?

Nederland telt ongeveer 750.000 mensen die vegetariër zijn. Nu is onze vraag aan al deze vegetariërs: ‘Zou jij als vleesvervanger in de toekomst wél insecten eten?’

Oftewel vind jij het eten van insecten vegetarisch?

Dit is namelijk een vraag die wij (met name door niet-vegetariers) vaak te horen krijgen. We zijn benieuwd naar jouw mening en stem daarvoor mee in de linker kolom.

De definities van wat vegetarisme inhoudt kunnen nogal onderling verschillen. De meeste vegetariërs in Nederland eten geen vlees, vis en gevogelte, maar eten wel eieren en zuivel en zijn dus eigenlijk lacto-ovo-vegetariërs. (over insecten staat vaak niets vermeld en ook in afbeeldingen zoals hiernaast worden eigenlijk nooit insecten afgebeeld?). Vegetariërs die wel zuivel eten, maar geen eieren, zijn lacto-vegetariërs. Deze laatstgenoemde groep is voornamelijk te vinden onder mensen met een hindoeïstische levensbeschouwing. Totaalvegetariërs zijn er een stuk minder en vaak leven die ook nog eens veganistisch.

Totaalvegetarisme en veganisme
Vegetariërs die een volledig plantaardig dieet nastreven, noemt men totaalvegetariërs. Zij eten helemaal geen voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn en zullen dus ook zeker geen insecten eten. Veganisten zijn niet alleen totaalvegetariërs, maar gebruiken daar bovenop in principe helemaal niets dat van dieren afkomstig is, dus ook geen wol, leer, zijde of producten zoals veel cosmetica die op dieren getest zijn.

Semi-vegetarisme
Omdat het voor sommige mensen praktisch niet haalbaar is om volledig vegetarisch te eten, of omdat zij dat niet nodig achten, bestaan er een aantal voedingspatronen waarin dierlijke producten verminderd gebruikt worden, maar toch nog wel aanwezig zijn. Deze steeds groter wordende groep die om diverse redenen minder vlees willen eten worden zogenaamde “parttime-vegetariërs”, ook vleesverminderaars of flexitariërs genoemd. Anderen schakelen van vlees over op vis (pescotarisme) of op gevogelte (pollotarisme). Pesco-pollotariërs eten zowel vis als gevogelte. Al deze varianten vallen onder de verzamelnaam semi-vegetarisme.

Ervaar anders zelf eens hoe het is om insecten te eten en meld je bijvoorbeeld eens aan voor een insecten kookworkshop of voor een workshop ervaringsleren insecten eten.

Afgelopen maand september vroeg naar aanleiding van ons twitterbericht de redactie van Voeding Nu in de rubriek Stelling van de maand of insecten goede vleesvervangers zijn. 70% blijkt het hiermee eens te zijn. Van de acht en veertig stemmers vond 70% dat de eiwitten in insecten een goede, duurzame vervanging voor vlees zijn. De rest vond dat vegetariërs geen dierlijke eiwitten eten dus ook geen insecten.

Voor EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief), is een maaltijd vegetarisch als er geen producten worden gebruikt waarvoor dieren worden gedood, zoals vlees, vis en dierlijke producten als gelatine, niet-vegetarische kaas, enzovoort. Aangezien insecten dieren zijn, horen ze voor EVA niet thuis bij de vegetarische producten.

Er zijn volgens het EVA wel vegetariërs die insecten lusten, de beslissing hangt allicht samen met de motieven om vegetarisch te leven. “Iedereen maakt dat voor zichzelf uit, je hebt vegetariërs die heel strikt geen dieren eten, dus ook geen insecten. Maar je hebt ook vegetariërs die vanuit een milieu-oogpunt geen dieren eten, waardoor insecten voor hen misschien geen probleem vormen.”

Inmiddels liggen er in diverse supermarkten in Nederland en België producten in de schappen waar eetbare insecten in verwerkt zitten. De Nederlandse Partij voor de Dieren stelt in het Europees Parlement dat burgers met insecten niet worden verkocht moeten worden als groenteburger of vleesvervanger. Het is misleidend voor consumenten.

De burgers, schnitzels en nuggets met gemalen buffalowormen liggen in Belgische supermarkten tussen de vegetarische producten. Zij worden gepresenteerd als vleesvervanger, klaagt Europarlementariër Anja Hazekamp. De Belgische producent Damhert wil het insectenvlees binnenkort ook in Nederlandse supermarkten verkopen.

“Insecten zijn geen groente. Dat de producten worden verkocht als vleesvervanger is ronduit onjuist. Benaming en etiket moeten duidelijk zijn”, stelt Hazekamp in een verklaring.

Share

18 gedachten over “Is insecten eten vegetarisch?

 1. In bijna alle verse groente zitten wel insecten die gewoon worden geconsumeerd. Gemiddeld eet een Nederlander meer dan 50 gram insecten per jaar.
  Dus helaas veganisten, eigenlijk eet je ook gewoon ‘vlees’…. 😉

 2. Wat een rare vraag… Is insecten eten vegetarisch? Weet de vraagsteller niet hoe insecten taxonomisch zijn ingedeeld? Het is toch duidelijk dat insecten geen plantjes zijn en evenzo duidelijk is toch: een vegetariër eet geen vlees (vis bestaat ook uit vlees, net zoals insecten). Een vegetariër eet geen dode dieren. Het eetgedrag van een vegetariër kan echter wel de dood van een dier tot gevolg hebben, dit kan het geval zijn bij het eten van eieren en drinken van melk. Degene die zich ook hier om bekommert, is veganist: hij of zij gebruikt niets van dierlijke oorsprong.

  Iedereen heeft net als de vegetariër zo zijn beweegredenen om te eten zoals hij doet. Veelal zal dierenwelzijn een rol spelen, maar ook milieu, voedselverdeling en gezondheid. Of dierenwelzijn nu wel of geen leidende rol speelt in het nemen van beslissingen door de vegetariër: eet je insecten dan ben je vegetarisch-af. Een vegetariër respecteert het bestaansrecht van dieren en veganisten respecteren alle rechten van dieren, zoals mensen deze zichzelf toeeigenen.

  De wereld zou er mooier uitzien als we allemaal de bewegingsvrijheid van mensen, dieren en planten in acht zouden nemen. Insecten horen niet in de frituurpan. Als ze gekookt, gebakken of gebraden hadden willen worden, dan hadden ze daar zelf wel voor gezorgd. Ik kan me niet heugen wanneer een mens zich voor het laatst vrijwillig in de frituurpan heeft geworpen om vervolgens opgegeten te worden door insecten…

 3. Ik eet alles wat met de rug naar God leeft, maar met mate . Wie om ethische reden geen vlees eet kan maar beter begrijpen dat iedere vorm van landbouw en dus ook het kweken van bio groentes ethisch incorrect is . Ze zouden zich een label van “harvester” kunnen opkleven en begrijpen dat dit wel een zeer inefficiënte manier van voeden is . Groentes en fruit hebben ook hun gevoeles . en landbouw heeft altijd een effect op de wilde natuur . Wie om bio efficiëntie reden geen vleeseken eet kan bij het eten van insecten / schaaldieren een voordeel hebben , we eten ook kreeft en garnaal dus waarom geen meelworm . vegetarisch kan je het eten van insecten niet noemen en biologisch ook niet . Het gaat toch niet om wormen met vrijloop of gekweekt op basis van pesticide vrije zemelen . Het gaat over landbouw van koudbloedige larven van kevers . U kan stellen dat meelwormen een bijproduct van tarwe is net zoals kalfsvlees een bijproduct van melk / kaas is ( ja daarom is er geen biggenvlees of veulenvlees te krijgen ) het best bioefficiente dierlijk eiwit is mossel .Het is CO negatief

 4. Ik zou het onjuist vinden om het begrip vegetariër verder op te rekken. Dit begrip is niet voor niets in het leven geroepen. Veel pescotariers noemen zichzelf ten onrechte vegetariër. Dit zorgt voor verwarring bij mensen . Je kunt wel stellen dat je grotendeels vegetarisch eet, maar je bent officieel geen vegetariër wanneer je vis eet. Hetzelfde geldt voor het eten van insecten. Als je af en toe insecten eet, dan ben je volgens mij gewoon een flexitarier. Het gaat er niet eens om of het moreel gezien wel of niet verwerpelijk is. Ik zou het persoonlijk erg onprettig vinden als ik een insectenburger aangeboden zou krijgen. Snap overigens wel dat het voedzaam is hoor.

 5. Het is niet omdat insecten een goede VLEESvervanger zijn dat ze vegetarisch zijn.

  Toch zou ik als vegetariër mensen – die nu nog wel vlees eten – liever insecten zien eten dan vlees.

 6. Insecten zijn dieren en geen planten. Dit voedsel kwalificeren als vegetarisch is dus volksverlakkerij.
  Wie zich graag vegetariër noemt en toch insecten eet die doet maar. Ik heb lak aan iedere vorm van fundamentalisme.
  Maar als morgen zou blijken dat ook meelwormen een voldoende ontwikkeld zenuwstelsel hebben om pijn te voelen, en daarenboven blijk zouden geven van een zeker zelfbewustzijn, dan zijn we weer aanbeland waar we vandaag al met ander dierlijk voedsel zitten: met een huizenhoog moreel probleem…

 7. Ik eet geen vlees omdat dieren een vreselijke lijdensweg moeten doorstaan voor ze geslacht worden. Het is dus puur een principiële kwestie. Ik eet wel (af en toe) vis die op duurzame wijze gevangen is. Omdat ik, ondanks veel vleesvervangers te eten en vitaminen bij te nemen (zelfs spuiten), zware vitamine- en ijzertekorten heb, kan ik dit bijna niet laten (wegens lichamelijk problemen, niet door tekorten in voeding, mijn lichaam neemt bijna niets op maar dat ligt dus niet aan een vegetarisch dieet). Om die reden eet ik sinds kort ook insectenburgers. Alle kleine beetjes helpen. Niet perfect maar het is toch beter dan ook nog eens vlees te gaan eten. Ik vind van zodra je dit al laat, je al veel leed bespaart en dat is beter dan niets. Dus als een vegetariër er toch voor kiest om insecten te eten, is dat zijn keuze en dan mag hij zichzelf van mij best nog vegetariër blijven noemen…

 8. “Van de acht en veertig stemmers vond 70% dat de eiwitten in insecten een goede, duurzame vervanging voor vlees zijn. De rest vond dat vegetariërs geen dierlijke eiwitten eten dus ook geen insecten.”

  Wat een kromme vergelijking… Was de stelling niet “Insecten zijn een goede vleesvervanger”?
  70% zegt dat insecten een goed alternatief vormen voor varken/koe/kip/vis/garnaal/… om welke reden dan ook, en daarna besluit men hier dat de overige 30% van mening is dat vegetariërs geen insecten eten ?!? De overige 30% denkt waarschijnlijk “bah, insecten. Vies! Nee bedankt.”

  Van koeien e.d. eet men enkel het spierweefsel, en dat noemt men dan vlees. Vis wordt in zijn geheel opgegeten, dus vooruit, noem het geen vlees (is vis dan ook een vleesvervanger?). Insecten: idem, geledingen en pootjes… alles naar binnen.
  Maar het is niet omdat iets een (ecologisch) alternatief is voor vlees, dat het dan ineens vegetarisch/plantaardig zou zijn.

  Voor alleseters bestaat er blijkbaar een onderverdeling in vlees, vis, schaalvruchten en nu ook insecten. Vegetariërs houden het graag makkelijk en gooien alles op 1 hoop: levende wezens. En die eet men niet.

  PS: ik, als vegetariër, vind insecten een prima vleesvervanger. Maar dan wel eentje voor vleeseters.

 9. Renske:
  Rare vraag. Is analoog aan: Als je een soldaat doodschiet, waarom zou je dan geen mensen kunnen eten? en: Als je een kat aanrijdt, waarom zou de vleeter die kat dan niet kunnen opeten?

  Vegetariërs eten geen dode of doodgemaakte dieren. Hoe moeilijk kan het zijn. Vegetariërs eten vegetatie, planten, flora. Dus niet organismen met een zenuwstelsel, ogen, hersennen, darmen etc. Geen dieren dus. Ook geen geamputeerde kippenpoten (al zou de kip nog, met één poot, doorleven). Een vlieg is ook een dier. Een meelworm trouwens ook. Salamanderstaart eet de vegetariër ook niet. De vleeseter ook niet, want de salamander is nog in leven.

 10. Ik vraag me dit ook steeds af. Willen vegetariërs wel of geen insecten eten? Als je een mug doodslaat, waarom zou je een meelworm dan niet kunnen eten?

  • “Als je een mug doodslaat, waarom zou je een meelworm dan niet kunnen eten?” Een mug waar ik last van heb heeft pech, die moet dood. Maar een koe of kip die me niet in de weg zit, mag van mij blijven leven. Insecten vind ik geen vleesvervanger, vlees is spier/dierlijk lichaam. Een insect behoort tot het dierenrijk. Maar insecten zijn per definitie scharrelvlees, daar is misschien toch wat morele winst te halen. En ze hebben minder voedsel en ruimte nodig, dus het is ecologisch gezien beter.

   • zo zo is het scharrel vlees ? grotere onzin heb ik nog niet gehoord. je kunt gewoon een sprinkhanen boerderij opzetten. ze bestaan al kijk eens op internet! ben benieuwd waar de grens ligt van scharrel als het om insecten gaat. (bij kippen is het ook gewoon een vastgestelde m2 per kip)

   • waarom moet die mug dood ? als ik het zelfde zeg over dat varken als ik dat wil eten is dat dan genoeg om het te doen ? of als ik een vegetarische slager ben kan ik dat dan ook zeggen over alles wat ik slacht omdat het mijn werk is ”moet” het dan om mijn gezin te onderhouden, of moet het dan om andere te voorzien wat zij willen. deze argumentatie is toch erg krom al is hij wel een vegetariër.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *