Insecten zijn vies… of…. Insecten zijn lekker! Wat geloof jij?

Insecten zijn vies… of….  Insecten zijn lekker! Wat geloof jij?

In het westen hebben wij de overtuiging dat insecten ‘vies’ zijn. We zijn het niet gewend om insecten te eten. Sterker nog, van kinds af aan wordt ons aangeleerd dat insecten vies c.q. eng zijn. Daarnaast is het bij ons in het westen ‘normaal’ om het vlees van koeien, varkens en kippen te eten. Terwijl mensen in Mexico / China / Cambodja etc.  naast vlees ook gewend zijn om een handje gebakken voedzame sprinkhanen of meelwormen te eten.

Stel dat wij op dezelfde manier denken als de Mexicanen / Chinezen of Cambodjanen en ervan overtuigd zijn dat het eten van insecten voedzaam en lekker is. Dan zouden wij met het grootste gemak een handje meelwormen in de kokende olie gooien en opeten.

Het is dus eigenlijk heel simpel: Als je ooit wil leren om insecten te eten, zul je bereid moeten zijn om je oude manier van denken “insecten zijn vies” los te laten en te herkaderen in de nieuwe manier van denken “insecten zijn lekker en voedzaam” en te accepteren.

Waar geloof jij in, wat zijn jouw gewoonten, wat eet je altijd, wat vindt jij lekker? Door het beantwoorden van deze vragen zul je er achter komen dat je bent ingesteld op het eten van vlees en/of vleesvervangers.

De wereldbevolking groeit in een pijlsnel tempo en de vraag naar vlees wordt daardoor steeds groter. Wat zijn we dan geneigd te doen? We bouwen steeds grotere stallen met zoveel mogelijk dieren per vierkante meter om aan de vraag te voldoen. Bovendien worden deze dieren volgespoten met chemische middelen om ze zo snel mogelijk te laten groeien.

Wat is nu datgene dat het vlees daadwerkelijk creëert? Dat zijn de mensen die vlees willen eten. We hebben allemaal een overtuiging voor het eten van vlees verankerd in ons onderbewustzijn. Hoe wordt deze ‘vlees-eet-overtuiging’ gevormd? Simpel, hij bestaat voornamelijk uit de informatie of programmering die je in je jeugd van je familie, vrienden,  leraren, etc hebt ontvangen. De media heeft hier trouwens ook een behoorlijke rol in gespeeld… Gaat er een belletje rinkelen bij “Kip het meest veelzijdige stukje vlees…kip”

Er is je aangeleerd hoe je moet denken en handelen als het om eten gaat. Die lessen zijn je conditionering en dit heeft geleid tot automatische reacties die je gedrag voor de rest van je leven bepalen.

Zo kun je je wellicht beter voorstellen dat iemand die in bijvoorbeeld Cambodja is geboren vanaf dat moment een andere programmering meekrijgt. Hij leert dat het eten van insecten voedzaam en gezond is. Zo krijgt hij een ‘insecten-eet-overtuiging’ mee.

Om insecten te kunnen eten zullen we dus onze overtuigingen aan moeten aanpassen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit al gedaan en insecten net zo makkelijk als vlees eten.

Wij geloven dat het eten van insecten een antwoord is op de vraag hoe we in de toekomst al die miljarden mensen te eten kunnen geven. Daarnaast is het  zeker een goed initiatief voor de bio-industrie. Insecten zijn het gewend op met z’n allen op een zeer klein oppervlak te leven, zoogdieren niet!

Hieronder nog een leuk filmpje ‘Het eten van insecten is niet eng’

Nog niet ‘om’ na het zien van een filmpje.? Ervaar dan zelf hoe het is om insecten te eten en meld je bijvoorbeeld eens aan voor een insecten kookworkshop of voor een workshop ervaringsleren insecten eten

Share

2 thoughts on “Insecten zijn vies… of…. Insecten zijn lekker! Wat geloof jij?

  1. Het smaakt naar nootjes maar dan met pootjes? Niet voor meelwormen dus die hebben geen specifieke smaak. De slogan moest natuurlijk rijmen……

  2. Meelwormen hebben geen specifieke eigen smaak. Ze smaken nergens naar dus zijn niet overdreven lekker of overdreven vies.
    Er staat wel bij 10. Dierenwelzijn en insecten zijn ook dieren dus ja die verdienen dus ook om te leven. En als je kijkt naar wat voor voeding er eigenlijk inzit zijn meelwormen in verhouding niet eens zo heel voedzaam. Vooral vettig en geen vitamines en mineralen. Zeker in de humane consumptie worden ze gekweekt zonder vitamines en mineralen van bacteriën die tijdens kweek in vertering van voedsel komt. De humane kweek is dus eigenlijk nog niet goed genoeg om massaal op insecten over te stappen. En het volk is zo gewend aan al die koeien en varkens en kippen om te eten dat je generaties mensen nodig hebt die met de paplepel zijn geleerd om insecten te eten. Zo werkt het nu eenmaal. Men weet niet beter.
    Als ik in een boomhut zou mogen wonen ver van de bewoonde mensenwereld zal ik graag insecten eten, maar dan wel die ik zelf vang en die lekker vrij leven in het bos. Dus liever niet in een klein bakje….. Lekker de ruimte om te leven en ouderwets vangen en bewegen. Niks sportscholen en je vervelen met computers maar lekker oer en wild op insecten jacht en bedenken hoe je ze kunt vangen met je handen en een schepnetje. Heerlijk in harmonie met de natuur. Heerlijk alleen eten wat ik nodig heb zonder overvanging en overkweek en van die megastallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *