Insecten als visvoer duurzame oplossing

Insecten als visvoer duurzame oplossing. Voor elke kilo zalm die op industriële schaal wordt gekweekt is 2 tot 3 kilo wild gevangen vis nodig als voer in de vorm van vismeel.

Kees Aarts en Tarique Arsiwalla van ‘Protix’ gaan dit jaar op industriële schaal insecten produceren om ze vervolgens te verwerken tot visvoer. Of, zoals binnenkort in de nieuw gebouwde fabriek in het Brabantse Dongen, in een grondstof voor kippenvoer.

protix-insecten-als-vismeel“Het is op zich geen nieuw idee. Al in 1960 schreven allerlei professoren over de potentie van insecten, en wat je zou kunnen doen als je die op grote schaal zou kweken. Je zou veel meer mensen kunnen voorzien van voldoende eiwitten. En insecten zijn uitermate efficiënte omzetters van laagwaardig materiaal uit reststromen en zelf zitten ze boordevol met hoogwaardige voedingsstoffen” aldus Arsiwalla.(Fotograaf: Marie-Thérèse Kierkels)

Eigenlijk heel logisch dus want jonge zalmen in de natuur eten ook insecten.

Insectenfabriek
“We waren in 2011 al klaar om een insecten fabriek te bouwen. We wilden alleen nog weten of het juridisch echt kon en daarom zijn we naar Brussel gegaan om onze plannen te valideren. Insecten werden nergens in de regels specifiek genoemd. Het was een beetje grijs gebied. De Brusselse juristen kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het niet mocht. Er zijn allerlei regels over het voeren van vlees aan dieren, en in supermarktafval zit soms nog wat vlees. Bij het opstellen van die regels had men nooit aan insecten gedacht, maar het kwam er op neer dat we alleen insecten konden kweken op plantaardig materiaal.

Wat eten de gekweekte insecten?
“We gebruiken reststromen van de voedselproducerende industrie. We hebben namelijk grote volumes nodig. Als wij straks een fabriek hebben die 5000 ton eindproduct maakt, heb je al snel 40.000 tot 50.000 ton aan reststromen nodig. Het zou in theorie ook de biobak van de mensen thuis kunnen zijn, maar afvalscheiding is in Nederland nog niet dermate ontwikkeld dat je dat zou mogen gebruiken. De herkomst moet namelijk altijd traceerbaar zijn.”

Je zal dan moeten denken aan aardappelschillen van de diepvriesfrietfabriek, brouwafval van bierbrouwerijen en ook veilingen waar ze elke dag grote hoeveelheden groente- en fruitafval beschikbaar hebben.

Welke insecten worden er gekweekt?
Protix is echt gespecialiseerd in de kweek van de black soldier fly, de hermetia illucens. Het belangrijkste van de black soldier fly is dat hij met heel veel verschillende restmaterialen overweg kan, dus niet alleen meel of worteltjes. Het beestje is heel voedzaam in het larve-stadium, het stadium waarin ze dus ook aan vissen gevoerd zullen worden. Dat komt omdat de volwassen vlieg na het verpoppen niet meer kan eten. Hij moet dus al zijn energie opbouwen als larve. Dat hij als vlieg niet eet, heeft nog een voordeel: hij komt niet op eten af en zal dus niet snel een plaag voor mensen vormen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *