Het eten van meelwormen en allergische klachten

Volgens onderzoekers bestaat er ‘een sterke aanwijzing’ dat het eten van meelwormen, bij mensen die allergisch zijn voor schaaldieren of huisstofmijt, allergische klachten kan veroorzaken.

Zelf meelwormen thuis kweken op op te etenDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, onderzoeksinstituut TNO en UMC Utrecht gaan dat binnenkort uittesten op proefpersonen. In Utrecht worden in een huidpriktest extracten van meelwormen en garnalen in het lichaam gebracht. Een deel van de proefpersonen doet ook mee aan een zogeheten provocatiestudie, met oplopende hoeveelheden vermalen meelworm in hun maaltijden. Vlekken op de huid, jeukende ogen en benauwdheid wijzen dan op een allergische reactie.

Meelwormen zijn de insecten die het sterkst zijn doorgedrongen in de voedselindustrie. De diertjes zitten in veevoer en speciaalzaken verkopen ze als knapperige snack. ‘Vandaar dat we ons in eerste instantie richten op dit insect’, zegt Marty Blom, voedselallergie-expert bij TNO. ‘Genetisch gezien zijn meelwormen familie van de huisstofmijt en schaaldieren als de garnaal. We hielden er dus al rekening mee dat ze voor vergelijkbare allergische reacties kunnen zorgen.’ Bekijk hier de factsheet over meelwormen en allergie

Vervolgonderzoeken zullen in het teken staan van andere insectensoorten en de bereidingswijze. Blom: ‘Wie allergisch is voor appels kan vaak prima appeltaart uit de oven eten. Misschien werkt dit bij meelwormen, sprinkhanen en kevers ook zo. Dan kan ook wie allergisch is toch gewoon smullen van insecten.’

Duurzaam Insecten Eten schreef al veel eerder een uitgebreid artikel over het eten van insecten en mogelijke allergieën en daarbij vinden wij het belangrijk om te melden dat vrijwel elk voedingsmiddel voor een allergische reactie kan zorgen als je daar gevoelig voor bent. Het is al veel langer bekend dat andere geleedpotigen zoals schelpdieren (zoals garnalen, kreeft, rivierkreeftjes), ernstige allergische reacties kunnen oproepen bij gevoelige personen en dit geldt dus ook voor het eten van insecten. Niets nieuws dus!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *